Efter ett års ombyggnad har Bantorget fått ett nytt utseende. Förhoppningen är att torget ska bli Lundabornas nya mötesplats.Foto: Anders Isberg
Emma Berginger (MP) invigde nya Bantorget och därefter satte man i gång ljus- och vattenspelet i den nya fontänen.
Favilla Magiska eldshower och Cirkus Saga samt sångerskan Lisa Löfqvist underhöll besökarna på återinvigningen.
Grand Hotel passade på att inviga sitt nya monogram i brons utanför entrén.

Nya Bantorget blir en mötesplats

LUND Redan när Bantorget anlades 1860 fanns en kritik mot dess utseende. Nu har det gått 158 år och efter ett års arbete har Bantorget fått en rejäl ansiktslyftning med en ny fontän, ny stenbeläggning, gott om sittplatser och dessutom har de omkringliggande gatorna höjts till torgets nivå.

Stadsträdgårdsmästare Karl-Oscar Seth berättar att torgprojektet har haft en budget på 12,9 miljoner. Till det ska läggas satsningen på att höja gatorna.
– Vi påbörjade arbetet i slutet på förra året. Det har gått fortare än planerat. Det känns kul att kunna inviga det nya torget redan i år, säger Karl-Oscar Seth.
Han berättar att det är kommunens egen personal som har stått för utformningen av torget, som fyller många funktioner. Genom alla år har kollektivresenärer skyndat över torget för att hinna med tågen och i södra kanten går ett viktigt cykelstråk.
– Nu tror vi att fler kommer att börja använda Bantorget som en mötesplats. Det har blivit många fler sittplatser, bland annat vid den nya fontänen.
– Och vi hoppas att näringsidkarna runt torget vågar satsa på att öppna fler uteserveringar, säger Karl-Oscar Seth.
Utanför Grand Hotel, torgets pampigaste byggnad, hölls en egen invigning. Vid entrén hade hotellets monogram i brons gjutits på plats omgivet av en mönstrad stenläggning.
– Det var min pappa, Leif Paulsson, som kom med idén redan för 15 år sedan, berättar Maria Paulsson Rickle, vd på Grand Hotel.
– Till våren tror jag att vi kommer att få en helt annan bild av torget. Fontänen ger ett piazzalikt utseende. Jag tror att Bantorget kommer att bli en samlingsplats.
Invigningstalet hölls av nyblivna riksdagsledamoten Emma Berginger (MP), som är ordförande i tekniska nämnden året ut.
– Vi bestämde oss för fyra år sedan för att lyfta Lunds centrum. Jag vill tacka alla Lundabor för deras tålamod med alla ombyggnader som pågår, säger Emma Berginger

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du redan röstat i EU-valet?

  • Nej (69%, 339 Röster)
  • Ja (31%, 152 Röster)

Antal röster: 491

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev