Jan Erlandsson säger att han kommer att lämna in en ansökan om att lämna Centerpartiet i dagarna. – Eftersom partigruppen har uttalat att de inte har förtroende för mig så får jag acceptera läget. Foto: Privat

”Jag hade gärna stannat”

Ystad – Jag hade gärna stannat i Centern men eftersom partigruppen har uttalat att de inte har förtroende för mig så får jag acceptera läget, säger den snart partilösa Jan Erlandsson till Skånskan dagen efter fullmäktigemötet.

Han kommunicerade med Centerpartiet innan fullmäktige om att han tänkte stödja den styrande alliansens budget, eftersom han fått förtroendet att sitta som ordförande i socialnämnden.
– Det hade varit mycket suspekt om jag hade rösta på något annat än de förutsättningar som jag har gått in i.
Han poängterar att han var fri att bedriva Centerpolitik i övrigt och att partiet också fick veta det.
– Det var också min tanke. Jag hade inga avsikter att lämna partiet för detta. Men det känns dumt att klamra sig fast man har bestämt sig för detta.
Hamnutbyggnaden fanns inte med i treklöverns budget, men det slutade ändå med att den klubbades, vilket ändå glädjer Jan Erlandsson.
– Hamninvesteringen är självklar! Den gagnar Ystad.
Jan Erlandsson har varit ordförande i gymnasienämnden och även suttit i fullmäktige. Nu ska han även styra upp socialnämnden, som har ett underskott på 36 miljoner kronor.

Hur var det att bli headhuntad från andra sidan?
– (Skratt) Vi har en skola med 96 procent beläggning och en budget i balans. Så jo, kanske headhuntad, även om det inte är ordet jag skulle välja. Men jag har människors förtroende, och det tror jag att jag har haft i det egna ledet S och C, men även på andra sidan. Man har säkert tittat på vem som kan fånga upp socialnämnden och börja att få även den att få en positiv klang.

Du kommer vara partilös, men var står du någonstans politiskt? Du har ju faktiskt bytt sida.
– Min ideologi i Centern kommer alltid att finnas kvar, de politiska värderingar som jag har växt upp med försvinner ju inte efter ett fullmäktigemöte.
– Som ordförande och hand om en driftsnämnd, som socialnämnden är, så har jag ansvar att jobba för de förslag och idéer som gynnar verksamheten och nämnden framöver. Det har jag varit tydlig med även inom gymnasienämnden. Det finns inga dåliga förslag även om de kommer från sverigedemokrater, moderater eller socialdemokrater. Det som kan utveckla verksamheten på rätt håll, de förslagen ska fram. Sen måste man inte göra mer partipolitik av det.

Men ska du inte ingå i något parti?
– Det frågar du dagen efter (skratt). Jag sitter som oberoende nu, men jag kan inte säga något om framtiden än.

Efter valet gick Centern först ut med att man ville samarbeta med alliansen, men sedan gjorde man en kovändning. Var stod du i frågan?
– Vi var ett gäng som tyckte att det var rätt väg att gå. Det har varit en underbar period att jobba ihop med S, det ska vi inte sticka under stolen med. Men går vi tillbaka till ideologi och kopplingar till riksperspektiv så är Centern i grund och botten ett alliansparti mot det borgerliga blocket.

Kommer du att behålla fullmäktigeplatsen?
– Tills vidare. Men jag har sagt att jag kanske kommer att släppa den och då kan C sätta in ny person från partiet.
Jan Erlandsson avslöjar dock lite hur om vad han tänker om framtiden:
– Jag har varit med under tre mandatperioder nu i Ystad. Som jag känner nu är det här min sista period i Ystad som aktiv politiker. Jag är 53 år nu och man ska ha respekt för att man inte är oersättlig och oumbärlig. Man ska ha något att komma med och man ska ha tid. Sedan är det även viktigt att släppa fram nya.

Dagens fråga

Ska du rösta i EU-valet?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev