Jonas Malmsjö i Operation Ragnarök. Pressbild

Genrefilm som aldrig är tråkig

Film/recension

FILM
Operation Ragnarök
Regi: Fredrik Hiller
Medverkande: Jonas Malmsjö, Bahar Pars, Per Ragnar, Björn Bengtsson, Malin Andersson
Betyg: 2

Svenska zombiefilmer växer inte på träd, men här har vi en. Av skånskt ursprung dessutom. I alla fall utspelas det hela i Landskrona av alla ställen. Som krydda tar handlingen delvis sin utgångspunkt i motsättningarna mellan svenskar och invandrare.
Vilket på sitt sätt förser Operation Ragnarök med ett hyperaktuellt budskap där rasism och påminnelsen om att vi alla är människor med ett värde är givna ingredienser.

Fast det där är förstås i slutänden mest ett klädsamt utanpåverk. För det här är trots allt mest ett ogenerat försök att göra en tjosanhejsanrulle där rafflet får ta sin plats utan onödiga försök att gå på djupet. Som sig bör. Mycket riktigt är det också som ren och skär B-filmsunderhållning Operation Ragnarök har sina kvaliteter.
Visst är det här från och till hyfsat spännande även om det för all del inte betyder att skådespeleriet alltid är så lysande. Fast Jonas Malmsjös machohjälte, Bahar Pars kvinna i fokus och Per Ragnars svordomsosande gamling står onekligen ut. Att höra den sistnämnde utbrista ”pågajävel” och rasistinvektiv som ”blatte” på bredaste skånska i tid och otid är oförglömligt på mer än ett sätt.

Handlingen är enkel. En U-båt med ett extremt smittsamt virus når Landskronas hamn med katastrofala konsekvenser som följd. Därefter dröjer det inte länge förrän militären isolerar staden, men i dess historietyngda citadell barrikaderar sig en tvättäkta svensk familj och en dito av invandrarhärkomst för att skydda sig mot horder av infekterade.
Rasismen flödar bland de förstnämnda medan misstänksamheten frodas hos den andra gruppen. Att samarbeta verkar inte finnas på kartan, men dessvärre är det vad som krävs för att klara livhanken.

På många sätt imponerar Operation Ragnarök mest i egenskap av projekt. Filmen tog hela åtta år att färdigställa från idé till färdig film, och givetvis var Svenska Filminstitutet aldrig involverat. Genrefilm är liksom inte deras (finansierings) grej.
Med hängivenhet kan man komma långt, och regissören Fredrik Hiller har visat att det går att göra något sådant här även i lilla Sverige. Sedan är slutresultatet som sagt inte fantastiskt, men säga vad man vill, Operation Ragnarök är aldrig tråkig. Ett faktum många andra svenska filmskapare borde fundera en bra stund över.

FILM
Operation Ragnarök
Regi: Fredrik Hiller
Medverkande: Jonas Malmsjö, Bahar Pars, Per Ragnar, Björn Bengtsson, Malin Andersson
Betyg: 2