Fyra fall av VRE-smitta har hittats på ungdomskirurgiavdelning 65. Arkivbild

Smitta spreds på ungdomskirurgen

Lund Fyra fall av den resistenta bakterien VRE har upptäckts på ungdomskirurgiavdelning 65 på Skånes universitetssjukhus i Lund.
På sjukhuset pågår nu arbetet med att identifiera smittkällan.

Smittan hittades hos en patient vid den regelbundna kontrollen på avdelningen och när man sedan försökte spåra smittan hittades tre ytterligare fall som bär VRE (vancomycinresistenta enterokocker). De fyra patienterna bär alla smittan men ingen av dem har utvecklat någon sjukdom som en följd av den.
– Vi tar detta på väldigt stort allvar och gör vårt yttersta för att hindra spridning. VRE ger sällan upphov till sjukdom men det är väldigt ovanligt med utbrott bland småbarn, säger Marie Ekberg, chefläkare på SUS, i ett pressmeddelande.
Just nu pågår arbetet att kontrollera alla de 54 barn som vårdats på avdelningen sedam den 20 februari. De patienter som är inskrivna på avdelningen kontrolleras kontinuerligt och man har även smittstädat lokalerna.
– Vi arbetar tillsammans med verksamheten och SUS chefläkare för att spåra smittkällan och för hantera situationen på bästa sätt, säger Erik Sturegård, överläkare och enhetschef på Vårdhygien i Skåne.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Är du mörkrädd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev