Gunilla Wedding, Marianne Pernbro, Mats Klingen och Pia Lobell speltestar. Foto: Ralph Bretzer

Mycket kul med årets spelnyheter

Sällskapsspel Tre fullpoängare och massor av spel som nådde nästan ända fram. Det är resultatet av tidningens test av nya spel av nästan 30 spel för från de yngsta till (nästan) vuxna.
De som fick fem pantrar i betyg var playmig.com, Don’t rock the boat och Dunderklockanspelet.

MIG Familj
playmig.com
2-6 spelare
+ 6 år

Här är frågesporten som kan samla hela familjen. Kluriga frågor uppdelade i två ålderskategorier. De gröna korten är för unga mellan 6-14 år och de vita för åldersgruppen över (vuxna). Vardera grupp har 780 frågor. Med hjälp av tärningen, som med fördel kan kastas i locket med höga kanter om man är på resande fot, ställs de olika frågorna som är fördelade i fem kategorier. Där finns två varianter av spelet, en som tar lite längre tid och en betydligt kortare – om du själv vill. Vi är en familj som älskar MIG-spelen och använder dem som en regelrätt frågesport på långa bilresor. Både lärorikt och kul.
Pia Lobell

Don’t rock the boat
Wow!
2-4 spelare eller lag
+ 5 år

Det rangliga skeppet ska fyllas med piratpingviner och andra figurer, men för varje sak som sätts eller hängs på så förändras balansen. Spelet varar tills någon trillar av.
Tar någon minut att bygga ihop, och sedan är spelet igång. Är över på minuter, och nästa runda kan startas direkt. Reglerna är så enkla att både 1,5- och 3-åringen kunde vara med och placera gubbar, men det kan likaväl spelas med enbart vuxna spelare som gör sitt bästa för att låta nästa spelares pingvin hamna i plurret.
Lars-Åke Englund

Dunderklockanspelet
Kärnan
2–4 spelare
+ 5 år

Klassiskt tärningsspel där du ska leta skatter i form av fröer som är utplacerade på spelplanen. Skattkartor visar vägen till fröerna. Dessutom måste du passera draken som vaktar vattenkannorna. Den som plockat fem fröer och en vattenkanna kan bege sig hem för att vattna fröerna (vända på brickorna med fröer), som växer till en, två eller inga dunderklockor. Motspelare som inte hunnit i mål men har vattenkanna får också vattna. Flest dunderklockor vinner.
Fyndigt och roligt spel där även den som inte hinner först i mål har chans att vinna. En favorit.
Stefan Persson

Cento
Roligt Lärande
2–8 spelare
+ 8 år

Uno-liknande spel där det gäller att komma först till hundra eller noll beroende på hur spelet utvecklar sig. Kortleken innehåller, precis som klassiska Uno, kort som ger oväntade spelvändningar när pluskort plötsligt är minus och vice versa. Skillnaden är att här ska spelarna addera eller subtrahera summan på kortet. Den som lägger kortet som gör att summan blir noll eller hundra vinner.
Vi spelade med en sjuåring som är hyfsad på huvudräkning. Lite svårt när talen blir höga. Viktigt att ha fokus på summan (den är lätt att glömma!), som ändrar sig för varje kort som läggs och vilken spelordning som gäller just då.
Stefan Persson

0-100
MIG
2-6 spelare
Från 14 år

Regelläsningen går på ett par minuter och sedan är vi i gång. Hur många procent av Sveriges energi var förnybar 2014? Så kan en fråga låta. Förutsättningen är att svaret alltid ligger mellan 0 och 100 och det gäller att gissa så nära rätt svar som möjligt. Eller att kunna svaret förstås. Differensen mellan det rätta svaret och det egna blir poängen man får och helt rätt svar ger minus tio poäng. Den som har minst poäng när en hel spelomgång är klar vinner. O-100 är kul och lättspelat och frågorna varierande både vad gäller svårighetsgrad och ämne. Och vinner man inte kan man i alla fall glädja sig åt att ha samlat på sig en hel del ny kunskap.
Gunilla Wedding

Dosa
Tactic
Flera spelare
+ 9 år

Spelet består av tre skivor som ska kastas mot fyra siffertavlor, varefter deltagarna samlar poäng som bedöms efter var nägonstans på tavlorna som skivorna hamnar. Tavlorna läggs ut på ett bord, men lägg gärna en filt under om du är rädd om bordet. Roligt spel där man är i rörelse men det kräver också lite svängrum. Spelet blir lite svårare om skivorna kastas i en båge eller ger dem lite skruv. Tävlingen är slut när alla har kastat de tre skivorna fem gånger. Den som har högsta sammanlagda poäng vinner.
Eva Schmidt

Mysteriet på tivolit – Ett detektiväventyr
Tactic
2-4 spelare
+ 4 år

Mysteriet på tivolit – Ett deckaräventyr går ut på att hitta tre borttappade föremål per spelare. De förlorade sakerna finns på små runda brickor som vänds uppochner och sprids ut på spelplanen. Reglerna är väldigt enkla och det går snabbt att komma igång. Spelplanen är stadig och spelarna förflyttas runt med hjälp av en snurra istället för den traditionella tärningen – ett roligt inslag som knyter an till tivoli-temat. En annan fördel är att det faktiskt tar bara 15 minuter att spela en omgång, precis som speltillverkaren utlovar. Ett intressant inslag är den medföljande sagan där spelkaraktärerna får lösa ett mysterium. Det är förmodligen detta som det annars något missvisande spelnamnet refererar till. För den som förväntar sig ett deckarspel kommer att bli besviken. Trots det blir betyget fyra pantrar tack vare det enkla och tydliga upplägget – ett bra spel för de yngsta och rastlösa spelarna.
Tatjana Boric

ORD Pirater!
Alf
2-4 spelare
7-12 år

Spelarna hittar på ord från bokstäverna på tärningarna som slås. Det gäller att bli den första piraten som når skattkistan, på en väg gjord av ord och bryggor. Ett roligt spel som även är pedagogiskt, men det kan vara svårt för barn som precis har lärt sig att läsa. Men definitivt lärorikt för de små.
Joakim Stierna

Spela mera Charader
Nicotext
Flera spelare
+ 3 år

Spela mera Charader är ett ovanligt spel då det är minst lika underhållande för en vuxen som en treåring. Det passar alltså utmärkt passar till både middagsbjudningen och barnkalaset. Charaderna är uppdelade i fyra olika kategorier som tar upp allt från Pippi Långstrump till svenska ordspråk och på spelkortens baksida finns även enkla illustrationer för de allra minsta. Hög underhållningsfaktor som det alltid bli när det handlar om att man skall bjuda på sig själv. Bra kvalitet på korten i ett behändigt format för att ta med sig till vänner och bekanta.
Alice Falk

På sekunder junior
Wow
3-6 spelare
+ 6 år

Säg tre saker man kan se på zoo, eller Säg tre djur som kan flyga. Dessa frågor gäller det att svara på under tidsbrist, och det är svårare än man först kan tro. Kan bli hysteriskt roligt när både barn och vuxna snubblar på orden i sin iver att vinna. En klar humörhöjare.
Joakim Stierna

Lära mera Siffror
Nicotext
Flera spelare
+ 3 år

Lära mera Siffror är verkligen ett jätteroligt kunskapsspel som på ett pedagogiskt och samtidigt medryckande sätt lär barn att räkna. Själva spelandet går till som så att man lägger ut memorybrickor på klassiskt vis, finns tre olika svårighetsgrader på brickorna vilket är jättebra så man kan anpassa spelet till mognaden hos barnen, och därefter får barnen vända upp brickor och lär sig då känna igen siffror och samtidigt lära sig räkna med plus och minus för att hitta rätt ”maka.
Lovisa Falk

iKnow – Familjefrågespel
Tactic
+ 12 år
2-6 spelare

iKnow är ett klassiskt frågespel med en twist – man ska tänka taktiskt. Tror man att den som ska svara på frågan vet eller om inte, vet man själv bättre? Upplägget gick definitivt hem hos familjen Bretzer. Frågorna, i detta som är familjeversionen av ett spel som även finns för vuxna, är emellanåt lite i enklaste men det gör å andra sidan att även tioåringen (som alltså är två år yngre än åldersrekommendationen) kan vara med och ha behållning av spelet. Även spelelementet att gissa på om de andra klarar sina frågor och de valda frågekategorierna hjälper till att jämna ut skillnaden i ålder. Det är inte alltid pappa som pappa har bättre koll på 2000-talet än vad 14-åringen har, om man säger så. Till slut blir det en kamp där vi alla har varit ledning någon gång och det är inte förrän i sista omgången som det avgörs.
Ralph Bretzer

The Great Tour
Tactic
3-6 spelare
+8 år

Paris. Wien. Berlin. Milano och Amsterdam. Och sedan tillbaks igen. I det här strategispelet gäller det att lotsa bussar med turister kors och tvärs över delar av Europa och plocka poäng och bonus på vägen. Det tar ett tag att få koll på reglerna, en spelrunda krävs innan allt faller på plats. Men sedan är det här ett riktigt kul spel, speciellt när man fattar hur man ska lägga upp taktiken för att komma först och helst sätta krokben för motståndarna. Ett extra plus till spelets utseende med riktigt snygga spelbrickor och färger.
Mats Klingen

Fotbolls-MIG
playmig.com
Från 2 spelare
+ 15 år

Älskar du fotboll så är det här spelet för dig. Är du rätt så intresserad så kan du hanka dig fram hjälpligt, men här krävs omfattande kunskaper. Familjens fotbollsnörd tyckte dock att spelet emellanåt var ”ganska enkelt”. Ett kul och snabbt sätt att utmana sina medspelare på fotbollskunskaper. Lätt att ha med sig och man slutar när man själv vill.
Pia Lobell

Cheese, please!
Tactic
2–5 spelare
+ 7 år

Ostkorten skulle placeras så att hela musen täcktes. Superroligt – tyckte åttaåringen och gav spelet en femma. Roligt – tyckte 14-åringen och gav spelet en fyra. Sådär – tyckte 39-åringen och gav spelet en trea (egentligen en tvåa, men då tittade åttaåringen så besviket på 39-åringen att 39-åringen höjde till en trea).
Marika Höghäll

Bamse Aktivitetsspel
Kärnan
+ 3 år
2-4 spelare

I Bamse Aktivitetsspel gäller det att samla ihop fyra olika sorters Bamsefigursklädda brickor. För att göra det måste du både undvika Vargen och göra det som står på brickans baksida.
Att ryta som ett lejon eller att visa hur man klättrar upp för en stege kan vara nog så knepigt för en treåring. Efter en första omgång som hos brorsonen mest gick ut på att färgkoordinera brickorna gick andra omgången bättre. Plötsligt slog treåringen oss andra – utan att fuska. Passar Bamseälskande treåringar såväl som något äldre barn som tycker om att röra på sig och göra roliga ljud samtidigt som man spelar.
Matilda Arborelius

Vin och annan dryck
Nicotext
Minst två
+18 år

Spelet, som innehåller 400 läskande frågor om vin. öl och drinkar, har ett progressivt poängsystem – där du kan förlora allt. Så om båda chansar tar spelet tid. Och så blev det. Frågorna är ganska svåra och det gäller att ha koll på malt samt druvor av den ädlaste sort. Plus några alkoholfria alternativ. Efter tio minuter konstaterar hustrun att vi uppenbarligen är bättre på att dricka än ha koll på vad vi häller i oss. Detta upprepas flera gånger under spelets gång. Även om spelet är rätt kul.
Mats G Svensson

Vilket hundkaos
Alga
2-4 spelare
+6 år

Jag är oftast misstänksam mot spel som bygger på filmer eller där en kändis är inblandad. I Vilket hundkaos är Idoljurymedlemmen och hundvännen Anders Bagge huvudperson och där det gäller det att fånga in alla hans hundar som rymt. Och det funkar. Hundkaos är ett småmysigt spel där det vimlar av gulliga vovvar och det är onekligen kul när hela familjen tvingas till charader för att gestalta en bjäbbig hund eller hur man nosar bäst. Minus däremot för spelplanen som är så instabil och ojämn att både hundar och Baggar välter vid minsta puff.
Mats Klingen

Inte för en miljon
Tactic
3-6 spelare
+15 år

Vad tror du dina vänner skulle göra för en miljon? Och vad skulle du själv göra? Spelet går ut på att du ska gissa hur långt dina motspelare skulle gå för att hösta in en massa pengar. Den som först lyckas skrapa ihop en miljon vinner. Kan visserligen få igång hejdlösa diskussioner men frågorna är lite väl vrickade ibland. Men visst kan man ställa sig frågan hur mycket man skulle ha för att äta sin egen snorbuse eller att låta spelaren till höger prutta i sitt ansikte.
Helén Fingalsson

D’lerium
Ooba
2-8 spelare
+6 år

I spelet finns sex tärningar som har olika gester på sidorna. Om två eller flera tärningar visar samma gest så ska man snabbt själv göra samma. Den som är långsammast med gesten får en stämpel i pannan, på armen, på benet eller var man nu kommer överens om. Tre stämplar och du åker ut. Men det gäller att hålla koll på Jokertärningen, eftersom den kan sätta allt ur spel. Ja, lite kul en stund, men någon längre stund orkar man inte hålla på.
Helén Fingalsson

Babblarna jättememo
Egmont Kärnan
2–3 spelare
+2 år

Vilket litet barn gillar inte Babblarna? Givetvis går ett memoryspel med favoritfigurerna också hem. Korten är stora och rejäla och lätta att vända, och bilderna är färgglada med de olika Babblarna som gör olika aktiviteter i olika väder – alltså finns det saker att prata vidare om för att träna språkutveckling. Det negativa är att det bara finns fem par kort, trots att det finns sex original-Babblare, sex nya samt flera andra sidofigurer. Gör det svårt att spela mer än två, eller maximalt tre spelare.
Lars-Åke Englund

Nummer Ninja!
Plasto World of Entertainment AB
2-4 spelare
+7 år

Kasta tärningarna, addera, subtrahera eller multiplicera och du kan ta dig långt på spelplanen mot Ninjautmaningarna för att samla utrustning. Men se upp så du inte får en boja om foten! Utmaningarna är olika matematikproblem. Det fiffiga är att vuxna och barn kan spela tillsammans genom att välja nivå, NinjaRekryt eller NinjaMästare. Målet är att först få ihop fyra olika utrustningsbrickor och sedan snabbt befria den Gyllene Draken. Lärorikt och roligt!
Sara Göransson