Theresa May i parlamentet. Foto: TT

Mayday nayday

Tisdagen var en historisk dag i det brittiska parlamentet. För första gången i modern tid röstade underhuset för att regeringen ska ses som ”in contempt of parliament”, alltså att man på ett otillåtet sätt trotsar parlamentet och folkets vilja. Det skedde efter att regeringen vägrat att dela med sig av den juridiska analysen av vad det 538 sidor långa Brexitdokumentet innebär för Storbritannien. När regeringen valde inte att inte dela det med parlamentet uppstod misstankar om att dokumentet rymde information som skulle leda till en nejröstning i parlamentet, eller visa vilka reservationer regeringen May egentligen hade kring avtalet.
Regeringen May tvingas att dela dokumentet efter att parlamentet förklarat att regeringen inte längre har dess förtroende: ingen bra start för May i Brexitförhandlingarna. May hänvisar till att det är praxis att begära juridisk rådgivning från justitiedepartementet utan att informationen måste delas med parlamentet. Hon framställer det som ett sätt för Labour att begränsa regeringens rörelsefrihet och vill se en oberoende utredning av ärendet.
Ett antal parlamentariker med Dominic Grieve i spetsen fick dessutom igenom större befogenheter för parlamentet i resten av processen. Parlamentarikerna får möjligheten att göra tillägg och förändringar i den ”Plan B” som Theresa May måste lägga fram om parlamentet som väntat röstar nej till resultatet av förhandlingarna med Bryssel, även om det råder delade meningar om hur lagligt bindande ”Grieve-propositionen” är. Det ledde till parodier på Brexit-omröstningen genom utrop om ”Vote Grieve!”
Theresa May led inte mindre än tre större politiska nederlag under tisdagen, vilket ledde till den sämsta dagen i brittisk ekonomi sedan dagen efter Brexitomröstningen 2016. Svenska företag som handlar med Storbritannien bör hålla ögonen på utvecklingen. Mays ledarskap ifrågasätts av både dem som vill stanna i EU och dem som är för en hård Brexit. Vi kan ha sett börjar till slutet för regeringen May. Martina Jarminder

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss