Storpublik i Malmö arena ser Malmö möta Rögle i säsongens första Skånederby på Malmöis. Foto: TT

Redhawks vann derbyt efter straffar

ISHOCKEY Höstsäsongens viktigaste hemmamatch, det märktes på publiksiffran och trycket Malmö arena när Rögle kom på besök i säsongens andra Skånederby i SHL. Redhawks vann med 2-1 efter förlängning och straffar.

Den första perioden präglades av fysiskt spel och som väntat heta känslor, men inget direkt utrymme för skönspel. Dessutom ganska få chanser. Ett styrningsförsök av Fredrik Händemark var det närmaste mål lagen kom de första tio minuterna.
En dubbelutvisning (Carl-Johan Lerby och Almen Bibic rök ihop) öppnade upp matchen lite, men resulterade inte heller i mål.
Slarv vid egna blå av rödhökarna gav Rögle ett friläge efter 16 minuter och resulterade i en klingande ribbträff och faktiskt matchens bästa chans så långt.
Rögle vann skotten med 14-8 (!) men Oscar Alsenfelt i hemmakassen var säkerheten själv.
– Känns bra, har saknat derbyna i två år. Men vi behöver skärpa till passningsspelet, sa Henrik Hetta i den första periodpausen.
Den andra perioden var inte mer än dryga minuten gammal innan Rögle drog på sig en utvisning. Bara några sekunder senare hade Redhaws gjort 1-0 i power play genom Johan Olofsson.
Men rödhökarna kunde inte heller hålla sig från utvisningsbåset och sex minuter in på den andra perioden hade Olle Liss kvitterat. 1-1.
Redhawks vann skotten i perioden, men fick inte spelet att flyta på grund av derbykänslorna. Mer fajt än hockey.
Lagen turades om att ta utvisningar även i den tredje perioden, som hackades sönder inledningsvis med omväxlande power play och box play.
Det var uppenbarligen Redhawks som förlorade på det eftersom laget hade väldigt svårt att få igång ett bra spel i numerärt överläge med Emil Molin och Konstantin Komarek på skadelistan – Rögle fick rentav ett friläge i numerärt underläge och hade en puck i ribban. Mycket nära 1-2 och det krävdes videobedömning för att se att det inte var mål.
Hemmalaget gasade på lite efter det och skapade några fina lägen, men utan att få pucken förbi Röglekeepern.
Den tredje perioden slutade 0-0 och matchen gick till förlängning.
Givetvis präglades även förlängningen av utvisningar, nu till Rögles nackdel.
Men Redhawks kunde helt enkelt inte utnyttja sina överlägen. Kvaliteten räckte inte till den här kvällen.
Marcus Sylvegård räddade liv i straffläggningen genom att kvittera och ordna sudden-straffar.
Johan Olofsson avgjorde till slut efter säkra räddningar av Alsenfelt.