Vem skapar Europas framtid

Matteo Salvini utnämns av nyhetssajten Politico till nummer ett på deras ”28-lista” med politiska profiler som kommer att forma Europa och världen det kommande året.
Italiens 45-årige inrikesminister, på många sätt den riktiga maktfaktorn i Italiensk politik, vill mobilisera en nationalistisk motrörelse mot Bryssel och det europeiska samarbetet.
Tyvärr är det förmodligen realistiskt att tänka sig att en högerextrem euroskeptisk vän till Marine Le Pen är Europas framtid, åtminstone kortsiktigt. Salvinis projekt är att skapa ett enat ”euroskeptiskt ” block, som ska kampanja tillsammans som en enad front, för att forma om Europa och EU. Det ryktas att han vill bli efterträda Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. För det skulle det krävas att han först blev den högerextrema gruppen ENF:s huvudkandidat, men också att de fick fler mandat än den konservativa/kristdemokratiska gruppen EPP, som Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör. Det verkar osannolikt, men inte omöjligt: högern är på frammarsch och det finns anledning att tro att främlingsfientliga och nationalister kommer att gå framåt i vårens Europaval. Men de har ett organisationsproblem i den nationalistiska och populistiska rörelsen, som gör det svårt att visa enad front istället för att hamna i interna stridigheter av typen som Salvinis vän Marine Le Pen gärna gör. Populistisk höger behöver en enande figur. Frågan är om det kan bli Salvini.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Är du nöjd med Tre Kronors insats i VM?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev