Välkommen granskning av Malmö

Det är fortfarande oklart hur det kunde bli så pass fel att ett företag som Malmö stad betalade för att hjälpa gängkriminella ur brottslighet placerade dem tillsammans i en fin lägenhet där de kunde fortsätta att begå brott utan att få hjälp att lämna den banan.
Framför allt är det konstigt att ingen upphandling skedde när det gällde så pass dyra tjänster som stödboenden för 200 miljoner kronor, som det handlar om för Malmö stad i år. Konkurrensverket ska granska det hela – och Malmöärendet kommer att prioriteras.
Det är givetvis välkommet. Att det inte gjorts någon upphandling trots stora summor är svårbegripligt. Malmö stad har också gjort en egen översyn och förhoppningsvis leder den till en insikt om varför det inte fungerar, och en förändring.
Malmö har tidigare fått böter för att man brutit mot lagen om upphandling och Konkurrensverket kallar det för ett ”upprepat beteende”. Så kan det inte fortgå. Det kan låta tjatigt, men det måste vara total transparens när det handlar om skattebetalarnas pengar, oavsett om det rör Malmö eller annan ort. Att man är dåligt organiserad, vilket har antytts, är ingen ursäkt. Då är det dags att fundera på omorganisation. Sedat Arif (S), kommunalråd i arbetsmarknad- och socialnämnden säger att han välkomnar granskningen. Det bör han göra. Malmö kan inte upprepade gånger böta för slarv med skattebetalarnas pengar, det ser illa ut.

Dagens fråga

Har du röstat i EU-valet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev