Prästen Jonas Persson från Limhamns kyrka kommer att fortsätta sticka ut hakan och ta ställning i olika frågor. Foto: Hanna Dockson

Limhamns kyrka står för frälsartweet

MALMö Genom en tweet om Greta Thunbergs klimataktion hamnade Limhamns kyrka i blåsväder på Twitter. Många retade sig och retar sig på att kyrkan skriver att Greta är ”Jesus efterträdare”, men kyrkan tar kritiken med ro. De uppmanar istället fler att ta ansvar för framtiden och därmed också för människornas liv på jorden.

När klimataktören Greta Thunberg manifesterade ville Limhamns kyrka visa sitt stöd. Något som orsakade twitterstorm.
– Kritiken är fullständigt oproportionerlig. Vuxna människor beter sig som barn, använder språk som inte passar någonstans och en stor del borde skämmas för man uppför sig så illa. I grunden handlar det om ett barn som tar vårt liv på största allvar, säger Jonas Persson, präst för Limhamns kyrka.

Han tycker att det är svårt att veta exakt var de aggressiva känslorna kommer ifrån, men har sina aningar.
– Min personliga uppfattning är att Twitter håller på att helt övertas av odemokratiska krafter som slår mot allt som kan betraktas som utanför mainstream för att skapa en egen arena. Det är mycket mer hets nu än vad det var för ett par år sedan, trots att vi då hade tweets som var mer kontroversiella. Det är något som har förändrats i debattklimatet, säger Jonas Persson.

Kyrka, religion och politiskt ställningstagande är för vissa människor väldigt kontroversiellt, medan det för andra inte är det.
– Självklart sticker det i ögonen att det är kyrkan som säger det här. Om det hade varit ett politiskt parti hade ingen ifrågasatt kommentaren. Ur evangeliskt synpunkt tycker jag att det Greta gör är något fantastiskt. Det är något vi alla borde göra.
– Hon tar vår framtid och därmed också vårt liv på ett mycket stort allvar genom att lyfta att världen kommer att gå under om ingen gör någonting. Det är oerhört beundransvärt och självklart behövs det fler personer som henne. Det är starkt att inte acceptera det medan vi andra inte tar något ansvar, säger Jonas Persson.

Han anser att den människa som tar klimatet på ett så stort allvar gör en Guds gärning.
– Sedan kan jag förstå att det finns ett problem med att vi utser en frälsare. På Twitter finns det ju en medveten möjlighet att läsa tweeten som bokstavlig eller att se den i ett större perspektiv. En kommentar försvinner dock lätt i en råstorm av kritik. Kanske hade det lugnat några röster om vi hade skrivit klimatfrälsare istället, säger Jonas Persson.

Limhamns kyrka har dock inga planer på att sluta visa var de står i vissa frågor.
– Det har varit vår profil att sticka ut hakan av den enkla anledningen att jag tror att någon måste göra det. Vi har gjort det förr och vi kommer att göra det igen. Klimatfrågan är en viktig fråga inom kyrkan och kommer att bli ännu viktigare i framtiden, säger Jonas Persson.

Läs mer:

Dagens fråga

Känner du dig otrygg i Malmö efter den senaste tidens våldsdåd?

Loading ... Loading ...