Mariah Carey på Royal Arena. Foto: Markus Glavind

Kaloririk julshow med Mariah Carey

Konsert/recension

Konsert
Mariah Carey
Royal Arena
Köpenhamn den 4 december
Betyg: 3

Lagom finns inte i Mariah Careys vokabulär. Eller måttfullhet, eller less is more. Särskilt inte när det gäller julfirande, vilket var mer än uppenbart när hon nu tjugofyra år efter releasen av den juliga megasäljare Merry Christmas tar konceptet ut till de europeiska konsertarenorna.
Inte minst scenografin talade sitt tydliga språk denna kväll. På Royal Arena servarades nästan omedelbums ögongodis i form av en mäktigt dekorerad gran i kolossalformat, mängder av jättestora paket, glitter och en ansenlig MC-logga placerad högt ovanför scenen.

Mer lågmält än ett inledande kort balettnummer modell solo blev det med andra ord inte i denna show. Därefter skred stjärnan själv in som en vitklädd ängel med vingar och allt och sjöng om “en nyfödd kung” i gamla fina ”Hark! The Herald Angels Sing”.
En tjusig men inte särskilt subtil entré, får man väl säga. Å andra sidan; de som förväntade sig subtilitet i Careys sällskap kan inte ha följt hennes karriär så noga.

Samtidigt är det det som är charmen med Mariah Carey. Det ska vara over the top, breda penseldrag och en tydlig tendens att både leva upp till divarollen och befinna sig ute i det blå.
Kollegor som Céline Dion och Kylie Minogue må också vara divor, men de kan te sig jordnära ändå trots all glamour på ett sätt som Carey inte varit i närheten av på länge.
Med detta sagt; jag tror faktiskt att stjärnan verkligen tycker det är roligt på riktigt att genomföra denna turné i julens tecken. För säga vad man vill, men det är en underhållande show med positiva vibbar. Dock blev det väl sockrigt ibland. Som när Careys sjuåriga tvillingbarn dök upp och skulle agera bollplank till mamma. Eller när körsångerskans ättelägg rev av ett julmedley på egen hand.

Och på tal om just julen, så var det den Carey och hennes stora gäng på scenen fokuserade fullt ut på ända till slutet.
Då fick man nämligen sig till livs både ”We Belong Together” och en av sångerskans mesta balladklassiker, ”Hero”. Sistnämnda låt påminde om en tid innan hon började snöa in på hip hopbeats. Inget ont om senare verk, men det var i början av karriären som de starkaste poplåtarna såg dagens ljus.
Men det fanns förstås även annat att glädja sig åt. Som den lika sprittande som Motowndoftande ”Oh Santa”, storslagna filmsången ”The Star” och jazziga ”Christmas Time Is in the Air Again” i vilken Carey fuskade som crooner på ett överraskande övertygande sätt.

Fast svängigare än i ständige körsångaren Trey Lorenz tolkning av ”Jesus Oh What a Wonderful Child” blev det aldrig. Backad av en femton personer stark gospelkör utvecklade det här sig till något mäktigt och själfyllt.
Den självklara klimaxen kom dock inte förrän i avslutningsnumret. Ingen annan sång än redan klassiska ”All I Want for Christmas Is You” hade kunnat avsluta det här. Ogenerat publikfrieri, tycker måhända den surmulne, men de flesta håller säkert inte med. För egen del ser jag mest det hela som en utmärkt avslutning på en i positiv mening gräll, kaloririk och maffig, om än inte alldeles perfekt show.

Konsert
Mariah Carey
Royal Arena
Köpenhamn den 4 december
Betyg: 3