Emil Jensen kommer till flera ställen i Skåne med sin föreställning En gemensam galning. Foto: Joel Nilsson

Jensen slutar aldrig vara nyfiken

Kultur och nöje Ordkonstnären, musikern och radioprataren Emil Jensen är just nu trippelaktuell. Boken Vad var det jag sa gavs ut i oktober och i samma veva kom albumet En gemensam galning. Dessutom har han en föreställning som delar namn med skivan och med vilken han gästar flera orter i Skåne.

– Nu börjar de klassiska symptomen komma med snuva och heshet men jag hoppas rösten blir bättre till helgen, säger Emil Jensen när tidningen når honom på telefon.
Det har varit en hektisk höst för Emil Jensen med ny bok, nytt album och turné.

Hur har du hunnit med allt?
– Det har varit en lång intensiv process. När det kommer till boken så är det inte bara nya påfund utan en samling av alla mina radioprat, så jag behövde inte uppfinna hjulet. Men jag kunde inte låta bli att skriva lite mellanord, min vana trogen, säger han med ett skratt.
– När det gäller radio är det många som undrar mycket, till exempel hur man väljer musik i sina sommarprat Så jag gjorde ett litet mellanord om den smärtsamma processen att välja och välja bort musik, och jag har även med lite bloopers, med de där utkasten som egentligen inte borde fått se världens ljus.

Det låter modigt?
– Ja, eller dumt men jag tänkte att det kunde vara kul för folk att se vad som inte får vara med.

Föreställningen, En gemensam galning, som han är ute och turnerar med innehåller både komik, tragedi och musik.
– Att kasta mig mellan komik och tragik är den form som jag hittat och som jag trivs med. Och nu gör jag det ännu mer än jag brukar. Det är ännu tvärare kast. Folk hinner inte gråta eller skratta färdigt innan det är dags för nästa känslotillstånd, förklarar han.
Föreställningen tar upp ämnen som normer, klimatförändringar, klass och kärlekshistorier, men också nya uttryck som innanförskap.
– Det är specifikt en låt som syftar till det, som heter Varför hälsar vi på dom. Den kan både utspela sig i en liten by i Skåne på 80-talet likväl som 2018 i en utkant av en storstad. Den handlar i grund och botten om hur dåliga vi är på att mötas, säger han och lägger till att hela föreställningen genomsyras av det vi har gemensamt.
– Det handlar om de små gemensamma nämnarna vi har ihop. Vi behöver inte älska alla människor vi ser överallt och hela tiden utan mer se hur ska vi kunna leva och bygga den här världen ihop. Det är grundfundamentet. Innanförskap tycker jag är ett roligt ord för det vänder lite på normen kring att det alltid är fokus på utanförskapet. Det insinuerar att det finns ett innanförskap också. Men det är sällan någon säger att den känner sig innanför, alla ser gärna sig själva som underdogs.
Mellansnacket har blivit något av Emil Jensens främsta kännetecken, och det blir en hel del av det i föreställningen.
– Jag har insett att det inte finns några gränser för mellansnackets möjligheter. Det är en outforskad genre, det finns så mycket nya marker att plöja. Jag upptäckte tidigt att jag mellan två sorgliga låtar kunde göra rena ståuppnummer och mellan två andra låtar läsa en dikt. Och nu har jag upptäckt att det går att hålla ett litet föredrag mellan två låter, så jag använder en overheadprojektor, direktimporterad från 80-talet. Kommer du någonsin sluta vara nyfiken?
– Nej, det kan jag inte se framför mig. Jag känner att det är en så stor del av min person. Jag har svårt att se att jag skulle sluta utforska det jag gör. Jag har en dragning till att göra det jag inte kan eller inte vågar göra, säger han.

Var du likadan som barn?
– Nej, det tror jag kom lite senare. Dels har jag den enorma turen att på grund av bakgrund och normer ha ett hyfsat självförtroende men sedan tror jag också att det är en grundläggande egenskap jag har – att utmana mig själv.
I helgen kommer Emil Jensen, som är från Hjärup, till Malmö Live med sin föreställning och i vår gästar han bland annat Lund.
– Det ska bli fantastiskt att köra där, och i Ystad också. Även om jag aldrig bott där i Ystad känns det som en hemmaspelning. Det är idel hemmaspelningar nu, det känns kul.
Emil Jensen har gett sig själv ett långt jullov men kommer fortsätta med sina radioprogram eftersom de är för roliga att ta ledigt ifrån.

Hur kommer du fira jul?
– Det vet jag inte än. Men jag misstänker att det är någon som vet det åt mig redan. Jag övertygad om att det kommer bli en jul med en samling härliga människor.