Stefan Löfven stiger i opinionen. Foto: TT

Framgångar för S

Avsaknaden av större förflyttningar är kanske den största överraskningen i Statistiska Centralbyråns väljarundersökning som släpptes fjärde december. Eftersom den bara kommer två gånger om året är resultatet extra intressant efter ett val som gör att vi hamnat i dödläge.
Det finns dock en mindre överraskning i siffrorna: Socialdemokraterna ökar med 2.26 procent och landar på 30.5, vilket hade varit mycket för något av de mindre partierna, men inte samma sensation för ett statsbärande parti som strävar efter att bilda regering. Det är så klart ändå en framgång för Socialdemokraterna och kan tolkas som att finns större väljarstöd för en vänsterregering än för en till höger.
Sverigedemokraterna kan också notera en uppgång på 0.8 procent, som i nuläget varken skulle göra från eller till för möjligheten att bilda regering. Det är överraskande att det inte heller här skett större förflyttningar av väljare, eftersom SD har stort inflytande på processen.
Både Miljöpartiet och Liberalerna lär känna oro över att de svävar precis på riksdagsspärren, särskilt MP som har precis fyra procent. Inte heller Socialdemokraterna kan slå sig till ro: om det mot förmodan blir extra val och dessa partier skulle falla ur riksdagen skulle det försämra S möjlighet att hamna i regeringsställning avsevärt.
Centerpartiet är det enda parti som står i princip stilla. De som har röstat på dem verkar vara nöjda med partiets agerande.
Svenska väljare tycker helt enkelt vad de tycker, oavsett maktkamp och turbulens, eftersom små rörelser kan noteras efter en synnerligen turbulent höst. Dock finns det nio procent osäkra väljare, som skulle kunna förändra det politiska landskapet och avgöra vem som kan bilda regering.
Vi diskuterar om det blir extra val eller inte: kanske borde vi istället diskutera om ett eventuellt extra val skulle göra någon skillnad för möjligheten att bilda regering. Som vi ser här är alltså sannolikheten låg.

Dagens fråga

Har du röstat i EU-valet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev