Första ljus-bild från Europa-teleskopet inom Speculoos. Bilden visar Carinanenebulosan. Foto: SPECULOOS Team/E. Jehin/ESO
Atacama-öknen, där Paranal ligger, är idealisk för astronomi med sin mörka natthimmel och torra luft. Foto: ESO/ P. Horálek
Hästhuvudnebulosan sedda genom Callisto-teleskopet. Foto: SPECULOOS Team/E. Jehin/ESO
Södra vindsnurregalaxen, M83, fångad av Europa-teleskopet. Foto: SPECULOOS Team/E. Jehin/ESO
Speculoos-observatoriet med sina fyra teleskop i Paranal, Chile. Foto: ESO

Första ljus i sökandet efter beboeliga planeter

Rymden Genom fyra teleskopsögon på berget Cerro Paranal i Chile ska astronomerna leta efter beboelige planeter.

I Chilenska Paranal har Europeiska Sydobservatoriet, ESO, sedan tidigare sitt VLT – sitt Very Large Telescope (jo, det heter faktiskt så). Nu har fyra nya teleskop som utgör Speculoos och som har fått namn efter Jupiters fyra galileiska månar Io, Europa, Ganymedes och Callisto slagit upp sina ögon. Paranal beskrivs av ESO som en nästan perfekt plats för astronomi med en mörk natthimmel och ett stabilt torrt klimat.

De första tekniska bilderna och kalibreringsbilderna, en process som kallas första ljus, har nu fångats. Bland annat har Calisto tagit en bild av den vackra Hästhuvudnebulosan. Syftet med Speculoos är att söka efter potentiellt beboeliga planeter kring extremt svala stjärnor och bruna dvärgar.

Bara några få sådanan är hittills upptäckta och ännu färre i den så kallat beboeliga zonen. Det finns alltså mycket kvar att upptäcka, men det är inte lätt. Stjärnorna är väldigt bleka men det finns ett stort antal av dem: ee utgör cirka 15 procent av alla stjärnor i vårt närliggande universum och Speculoos har som uppgift att utforska 1 000 av dem.

– Speculoos ger oss en aldrig tidigare skådad förmåga att upptäcka jordlika planeter som förmörkar några av våra minsta och svalaste grannstjärnor. Detta ger en unik möjlighet att avslöja detaljer hos dessa närliggande världar, säger Michaël Gillon, astronom vid Université de Liège i Belgien som leder Speculoos -projektet, på ESO:s hemsida.

Läs mer:

Dagens fråga

Känner du dig otrygg i Malmö efter den senaste tidens våldsdåd?

Loading ... Loading ...