First Aid Kit gästar Musikhjälpens glasbur under de första timmarna på måndag. Foto: TT
Molly Sandén var en av Musikhjälpens programledare förra året och nu är hon tillbaka som gästande artist på måndagen. Foto: TT
Ett antal auktioner kommer som vanligt att hållas under Musikhjälpenveckan. Bland annat kan man bjuda på att få träffa Tuva Novotny och Pernilla August (bilden) och upplev galapremiären av Britt-Marie var här. Foto: TT
Skånska Sissela Benn är en av många humorartister som gästar årets Musikhjälp. Foto: TT

First Aid Kit bland Musikhjälpens första gäster

First Aid Kit, Molly Sandén, Familjen, David Batra, Sven Melander, Sissela Benn, Zekira Musovic och många, många fler. På onsdagen avslöjades äntligen vilka musiker, skådespelare, humorartister och andra gäster som kommer att besöka Musikhjälpens glasbur på Stortorget i Lund nästa vecka.

Musikhjälpens gäster 2018:
Följande gäster är klara hittills*:
Måndag 10 dec: Molly Sandén, First Aid Kit, Joy, Panda da Panda, Morgonpasset i P3, Nattkompis: Marcus Berggren
Tisdag 11 dec: Nattkompis: Johanna Nordström, Eric Gadd, Darin, Les Big Byrd, Benjamin Ingrosso, Felix Sandman, Little Jinder, Junior Brielle, Kalle och Brita Zackari Wahlström, Anne Lundberg, Sissela Benn, Behrang Safari, Marcus Berggren och Henrik Nyblom, Emma Molin och Hanna Dorsin, P3 Spel, Nattkompis: Miriam Bryant
Onsdag 12 dec: Nattkompis: Parisa Amiri, Sami, KC Attitude, Tenk, Imenella, Janice, Sabina Ddumba, Molly Pettersson Hammar, Rome Is Not A Town, Smith & Thell, Torbjörn Averås Skorup, Fråga Lund-panel, P3 Star, Thomas Sekelius, Relationsradion i P3 och Ligga med P3, Beppe Singer, Frans Strandberg, Johan Wester, Nattkompis: Happy och Felice Jankell
Torsdag 13 dec: Nattkompis: Dante Zia, Movits, Perikles, Oscar Zia, Astrid S, Peg Parnevik, We Float, Christoffer Fernis, Christer Lundberg, Thomas Sjögren, Slöa knivar, Sven Melander, Tankesmedjan i P3, Nattkompis: Filip Berg
Fredag 14 dec: Nattkompis: Emma Knyckare, Lova, Tove Styrke, Grant, Tingsek, Shirin, Cherrie, K27, Ozzy, Jamie xx, Tina Mehrafzoon, Armand Krajnc, Tuva Novotny, Göran Kling, Nina Glimsell och Marcelo Peña från Paradise Hotel och Pascal Mazza Ramsby från Expedition Robinson, Mats Strandberg och Henrik Jonsson, David Batra, Sanna Sundqvist, Josefin Johansson, Nattkompis: Amie Bramme Sey
Lördag 15 dec: Nattkompis: Jerka Johansson, Signmark, Allyawan och Linda Sundblad, Markus Krunegård, Familjen, Silvana Imam, Zecira Musovic och Elin Rubensson, Filip Dikmen och Madeleine Eliza, Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson, Moa Romanova, Maja Nilsson Lindelöf och Sanna Dahlström, Leslie Tay, Nikki Amini och Alexander Kronlund, Alba August och Lucas Lynggard Tønnesen, Linda Spåman, Nattkompis: Arantxa Alvarez
Söndag 16 dec: Victor Leksell, Va Rocks, Sarah Klang, Hanna Järver, Linnea Henriksson, Torbjörn Averås Skorup, Jonas Helgesson, Zeina Mourtada,
*Musikhjälpen reserverar sig för eventuella ändringar:

På kvällen måndag 10 december kliver Musikhjälpens programledare Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz in i glasburen på Stortorget i Lund för att bli kvar där i 144 timmar. På onsdagen avslöjades också vilka artister och andra gäster som kommer att göra dem sällskap och även några av deauktioner, tävlingar och annat som kommer att genomföras – allt för att samla pengar till årets tema ”Alla har rätta att funka olika!”.

De allra första timmarna i buren får programledarna sällskap av First Aid Kit, Joy, Panda da Panda och även Molly Sandén, som själv var programledare för Musikhjälpen förra året.
– Jag känner mig faktiskt lite nervös inför att åka tillbaks till buren, säger Molly Sandén i ett pressmeddelande. Det är lite som att man ska träffa ett gammalt ex man saknat efter livsomvälvande, fina stunder men där såren från det jobbiga fortfarande inte riktigt läkt än. Jag vet inte alls hur jag kommer reagera på plats men jag längtar efter att få vara med en stund i Sveriges finaste gemenskap och samla in pengar till barn och unga som verkligen behöver det.

I samband med att glasburen invigs blir det också en stor fest på Stortorget där lokala artister som Chimurenga, Ayla, Eka Scratch, Djurparken och Dirty Jens spelar.
Under veckan fortsätter det sedan att droppa in spännande artister i buren. På tisdagen kommer till exempel Darin, Benjamin Ingrosso och Miriam Bryant. Bland onsdagens gäster finns Imenella, Janice och Sabina Ddumba. Senare i veckan kommer Familjen, Movits, Perikles, Oscar Zia, Tove Styrke, Cherrie, Ozzy, Markus Krunegård, Silvana Imam, Sara Klang, Linnea Henriksson och en många, många fler.
Och på fredagskvällen blir det internationellt besök när Jamie xx dj:ar i buren under den traditionsenliga klubbkvällen.

Glasburengästerna består inte enbart av musiker och sångare utan även till exempel humorartister som David Batra, Sissela Benn. Johan Wester, Emma Molin och Henrik Dorsin, skådespelare som Alba August och systrarna Happy och Felicia Jankell, skådespelaren och regissören Sven Melander, en Fråga Lund-panel, författare som Beppe Singer och Mats Strandberg och FC Rosengårds målvakt Zekira Musovic. Under Musikhjälpen arrangeras också ett antal auktioner till förmån för årets tema och där kan man till exempel bjuda på ett unikt konstpaket från Lars Lerin med lärlingar, att träffa Tuva Novotny och Pernilla August och upplev galapremiären av Britt-Marie var här eller att spela tv-spel med John Guidetti, Victor Nilsson Lindelöf och SAMI.
– Britt-Marie var här handlar om att våga trotsa det omöjliga, börja om i livet, följa sina drömmar – och att det aldrig är försent. Det är underbart att filmen får vara en del av Musikhjälpen som i år markerar just det: ett fokus på dem som inte fått den hjälp och förutsättning som de har rätt till, säger Tuva Novotny i ett pressmeddelande.
– Vi tycker det är ett väldigt viktigt ämne som lyfts fram i år och det känns superfint att kunna vara med och stötta, säger John Guidetti.

Det blir också ett antal tävlingar under veckan där man till exempel kan vinna att vara med på ett pyjamasparty i glasburen tillsammans med Maja Nilsson Lindelöf och Sanna Dahlström från podden ”Livet på läktaren”.
Även runt om i Skåne och övriga Sverige ordnas en mängd stora och små arrangemang för att samla in pengar till Musikhjälpen – allt från skolklasser som samlar in pengar till en kväll med Humorfalangen på Mejeriet där alla intäkter går till Musikhjälpen och en konsert på Malmö Opera under samma förutsättningar.
För att bara nämna något av allt det görs.

Söndag 16 december släpps programledarna ut ur glasburen igen och då återstår att se hur mycket pengar som samlats in.
Förra året, när Musikhjälpen arrangerades i Umeå och temat var ”Barn är inte till salu” fick man in över 74 miljoner kronor.

Musikhjälpens gäster 2018:
Följande gäster är klara hittills*:
Måndag 10 dec: Molly Sandén, First Aid Kit, Joy, Panda da Panda, Morgonpasset i P3, Nattkompis: Marcus Berggren
Tisdag 11 dec: Nattkompis: Johanna Nordström, Eric Gadd, Darin, Les Big Byrd, Benjamin Ingrosso, Felix Sandman, Little Jinder, Junior Brielle, Kalle och Brita Zackari Wahlström, Anne Lundberg, Sissela Benn, Behrang Safari, Marcus Berggren och Henrik Nyblom, Emma Molin och Hanna Dorsin, P3 Spel, Nattkompis: Miriam Bryant
Onsdag 12 dec: Nattkompis: Parisa Amiri, Sami, KC Attitude, Tenk, Imenella, Janice, Sabina Ddumba, Molly Pettersson Hammar, Rome Is Not A Town, Smith & Thell, Torbjörn Averås Skorup, Fråga Lund-panel, P3 Star, Thomas Sekelius, Relationsradion i P3 och Ligga med P3, Beppe Singer, Frans Strandberg, Johan Wester, Nattkompis: Happy och Felice Jankell
Torsdag 13 dec: Nattkompis: Dante Zia, Movits, Perikles, Oscar Zia, Astrid S, Peg Parnevik, We Float, Christoffer Fernis, Christer Lundberg, Thomas Sjögren, Slöa knivar, Sven Melander, Tankesmedjan i P3, Nattkompis: Filip Berg
Fredag 14 dec: Nattkompis: Emma Knyckare, Lova, Tove Styrke, Grant, Tingsek, Shirin, Cherrie, K27, Ozzy, Jamie xx, Tina Mehrafzoon, Armand Krajnc, Tuva Novotny, Göran Kling, Nina Glimsell och Marcelo Peña från Paradise Hotel och Pascal Mazza Ramsby från Expedition Robinson, Mats Strandberg och Henrik Jonsson, David Batra, Sanna Sundqvist, Josefin Johansson, Nattkompis: Amie Bramme Sey
Lördag 15 dec: Nattkompis: Jerka Johansson, Signmark, Allyawan och Linda Sundblad, Markus Krunegård, Familjen, Silvana Imam, Zecira Musovic och Elin Rubensson, Filip Dikmen och Madeleine Eliza, Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson, Moa Romanova, Maja Nilsson Lindelöf och Sanna Dahlström, Leslie Tay, Nikki Amini och Alexander Kronlund, Alba August och Lucas Lynggard Tønnesen, Linda Spåman, Nattkompis: Arantxa Alvarez
Söndag 16 dec: Victor Leksell, Va Rocks, Sarah Klang, Hanna Järver, Linnea Henriksson, Torbjörn Averås Skorup, Jonas Helgesson, Zeina Mourtada,
*Musikhjälpen reserverar sig för eventuella ändringar: