Ett självsabotage för Öresundsregionen

Grattis Örestad! Vi har Europas i särklass dyraste tågresor. Resan över Öresundsbron ska nu kosta 120 kronor för en enkelresa: en höjning med tio kronor. I kombination med de för den regionala ekonomin fatala gränskontrollerna kan man nog äntligen lyckas sabba svenskarnas motivation för att arbeta i Danmark, och danskarnas intresse för att bo och konsumera i Sverige. Man kunde inte gjort det bättre om man haft ett svensk-danskt möte om hur man stoppar regional rörlighet.
Servicen är inte tillräckligt bra för de rådande biljettpriserna, än mindre för en höjning.
Jag är rätt förtjust i att hacka på beslutsfattare med Stockholm som bas för att de har taskig förståelse för hur det går till i Öresundsregionen, och inte vet att pengar, varor, tjänster och människor flödar både fram och tillbaka över Öresundsbron. Vi kan dra oss till minnes upprördheten över att Malmö skulle ordna Melodifestivalen och tron på att förtjänsterna skulle följa med de tyska schlagerbögarna hem över brosystemet.
Men ibland är vi tydligen lika goda kålsupare på hemmaplan. Detta håller inte. Om pendlingen ska fungera får vi börja fundera på galna lösningar som övertäckta cykelgångar över bron så att elcykelpendlare kan välja bort tåget. Man vet inte om man som kapitalist ska skrika på att konkurrensutsätta pendlingen, eller bli vänsterautonom och ropa att folk ska börja planka i protest.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Har du premiärbadat för året?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev