Jonas Malmsjö, Bahar Pars och Per Ragnar i Operation Ragnarök. Pressbild
Fredrik Hiller. foto: Charlotte Osterdal

Blandar genrer i skånsk action

För åtta år sedan kom pilottrailern till Operation Ragnarök. För fem år sedan spelades filmen in i Landskrona. Och på fredag 7 december är det äntligen biopremiär för detta actiondrama med monsterinslag.
– Vi har varit fattiga på pengar men rika på människor, säger filmens regissör Fredrik Hiller om sin andra långfilm.

En ubåt kraschar in i hamnen i Landskrona. Ombord finns ett virus som förvandlar stadens invånare till aggressiva monster. I en kamp mot klockan försöker två familjer rädda sig undan smittan och barrikadera r sig i citadellet. Gruppen är svårt splittrad av fördomar mot varandra och gamla stridigheter. Samtidigt har militären sin egen agenda och Landskrona blir en belägrad stad.
I Operation Ragnarök blandar regissören och manusförfattaren Fredrik Hiller action med drama och monster och med en riktigt klassisk Romeo och Julia-historia.

– Precis som med min första film (Skräckfilmen Psalm 21, reds. anm.) började jag med tematiken, förklarar Fredrik Hiller sitt genreval. I det här fallet handlar det om demonisering av det främmande och där funderade jag vidare. Hur kan man skildra det på ett sätt som inte är det förväntade? Virusmitta som metafor för främlingsfientlighet var spännande tyckte jag, liksom att leka med actiongenren i det här sammanhanget. Filmen Jägarna var också en inspirationskälla. Den är så intelligent och politisk och om den hemska scenen med gruppvåldtäkten finns det inget som skvallrar på filmaffischen till exempel. Det är bara tuffa killar med vapen. Jägarna var en trojansk häst på det sättet och det har varit min ambition att också skapa en sådan.
– Sedan är tematiken i min film större än främlingsfientlighet, fortsätter han. Demonisering av det som är främmande pågår i alla grupper så jag pekar inte finger åt något speciellt håll. Jag vill att alla ska tänka – vilka är det jag gör till monster?

Att vägen från idé till färdig film blev så lång för Operation Ragnarök handlar om kombinationen av en resurskrävande film och begränsande resurser.
– Vi hade Jas-plan, ubåtar, helikoptrar, explosioner och annat och samtidigt inte mycket pengar. Ett sätt att lösa den ekvationen är tid. Sedan var vi också naiva och trodde att vi skulle klara det på två år. Och vi hade en hög ambitionsnivå. Samtidigt var fördelen att vi inte hade någon finansiär eller distributör som flåsade oss i nacken.
Och Fredrik Hiller är nöjd med slutresultatet, inte minst med de medverkandes insatser.
– Jag är verkligen stolt och glad, säger han. Sedan känner jag så klart lättnad också och inte minst spänning och förväntan. Hur ska kritikerna och publiken ta emot filmen? Det vet man aldrig. Fredrik Hiller är från Stockholm men gick Teaterhögskolan i Malmö i slutet av 90-talet. Att Operation Ragnarök utspelas i Landskrona har dock inget med utbildningstiden att göra.
– När jag gick teaterhögskolan var jag bara i Landskrona en enda gång, på en fest, säger han. Men jag funderade länge på var jag skulle förlägga filmen och en av upprinnelserna till den var det där dråpet på en parkeringsplats i Landskrona 2010. Efter det ordnades något som jag tyckte var så fint, en ekumenisk gudstjänst i Sofia Albertina kyrka med prästen och imamen för Landskronas muslimska församling. De här två sakerna visar på både problemen med främlingsfientlighet men också på möjligheter att hantera konflikten. Det snodde jag till filmen. Sedan är det det här med citadellet också. En stor del av filmen utspelas där och det är en fin metafor för vilka som får komma in genom grinden och inte.
Fredik Hiller uppskattade också de visuella miljöerna i Landskrona.
– Här finns både spännande och vackra miljöer inom en kort radie – vattentornet, Rådhustorget, Citadellet, Borstahusen och Glumslövs backar, säger han. Och vi har också haft ett fantastisk engagemang från hela staden.

I filmens huvudrollerna finns gott om kända skådespelarnamn som till exempel Jonas Malmsjö, Bahar Pars, Elin Lanto och Per Ragnar och i viktiga biroller syns till exempel Lindy Larsson och Eva Rydberg.
– Jag vill tro att alla medverkande blev engagerade av tematiken och tyckte att det var en värdefull film, säger Fredrik Hiller. Sedan är det naturligtvis en fördel att jag är skådespelare själv och känner många svenska skådespelare. Jag brukar säga att vi har varit fattiga på pengar under den här filminspelningen men rika på människor.
– Sedan var det så himla kul med Eva Rydberg. Jag visste att hon var populär men insåg inte förrän vi gjorde filmen vilken gigant hon är i Skåne. Det var väldigt roligt att arbeta med henne och jag hoppas att publiken kommer att tycka om att se henne i en allvarlig roll.

Operation Ragnarök är Fredrik Hillers andra långfilm som regissör och manusförfattare men han har också en lång karriär som skådespelare. I början av nästa år kan man se honom i Måns Mårlind och Björns Steins nya film Eld & lågor och han har också en roll i den nya säsongen av HBO-serien Vikings. Och om det är möjligt vill han gärna fortsätta skiftet emellan regissörs- och skådespelarrollen.
– Fördelen med skådespeleriet är att man slipper stressen det innebär att regissera. Det är en kamp mot klockan varje gång. Samtidigt är det fascinerande att vara den som håller i tömmarna.

Vad blir det nästa gång du håller i regissörstömmarna då?
– Nästa film blir väldigt annorlunda men än kan jag inte säga mer. Fast jag kan avslöja att jag är oerhört intresserad av historia och älskar historiska filmer och tycker att det är skandalöst att de görs så få sådana i Sverige. Jag har en dröm att göra film om Gustav III. Men om det blir nästa film eller inte det får vi se.