Börje Hallberg, Micke Berggren och Ulf Nilsson. Foto: Privat
Från vänster Paul Lime, Glen D Hardin, James Burton och Jerry Scheff. Foto: TT

The Cadillac Band tar farväl av Skåne

De har gästats av många amerikanska stjärnor, gjort 1500 konserter varav 200 i USA och i övrigt mestadels spelat på bygdegårdar runtom i Sverige. Men nu tackar The Cadillac Band för sig och i december gör de sina två sista spelningar i Skåne. Med på scenen finns då Elvis basist Jerry Scheff.

Det är dags att varva ner, menar trummisen Ulf Nilsson.
– Nu spelar vi en sista gång på de scener där vi brukat spela. I december blir det här i Skåne och till våren ska vi upp och spela i Dalsland och Värmland.
The Cadillac Band, tidigare dj Fontana Band, har spelat i nästan 20 år vid det här laget. Och inte bara i Sverige.
– Vi har spelat i USA, Norge, Danmark och på Island. Jerry Scheff har vi haft med oss ofta, men inte så mycket i Skåne, säger Ulf Nilsson.
Den 8 december kl 19 spelar The Cadillac Band på Solvalla bygdegård i Sjöbo och den 14 december kl 19 är det dags för Pärups bygdegård. I bandet ingår Ulf Nilsson, Börje Hallberg, Micke Berggen, Janne Lucas, Ove Pilebo, Tommy Karlsson (som var med och startade Wizex) och Jerry Scheff. Den sistnämnde har inte bara spelat med Elvis utan även med Bob Dylan, The Doors, Elvis Costello, Neil Diamond, Willy Deville med flera.
– Och Little Gerhard vill gärna komma, så om han bara orkar är han också med, säger Ulf Nilsson.
På programmet står som vanligt en hel del Elvis, Johnny Cash, Roy Orbison, Carl Perkins men också Janne Lucas hit Växeln Hallå med mera.
– Och så blir det lite julmusik, eftersom det börjar lacka mot jul, säger Ulf Nilsson, som ser fram emot bandets sista spelningar i Skåne.
Lägga av med musiken kommer varken han eller Börje Hallberg, Mr B. kallad, att göra. I fortsättningen kan man träffa Börje, Janne Lucas och Ulf Nilsson av och till i Elvismuseet i Floda utanför Göteborg, där de då och då spelar för tillresta och ordnar quizkvällar. Tillsammans med Tommy Karlsson bildar trion också en kvartett som siktar på att spela i kyrkor i framtiden.
Elvismuseet börjar bli ett alltmer populärt utflyktsmål.
– I oktober hade vi 25 bussar här, berättar Ulf Nilsson, som samlat material till det som blev museet i 35 år.
Numera har också Elvismuseet fått en annorlunda attraktion.
– Jerry Scheff har flyttat in i ett hus på Elvismuseet. Det är magiskt när folk kommer dit och undrar vad det är för en gubbe som går runt där. De tror nästan att jag ljuger när jag berättar att det är Elvis basist.

Håller han föredrag på museet?
– Ibland går han självmant runt och pratar med folk och då berättar han lite om det han varit med om, säger Ulf Nilsson.
Och säkert finns det mycket spännande att berätta. Jerry Scheff är en av de musiker som var med på Elvis Presleys sista spelningar.
– Han var med på planet som skulle ta dem till sista spelningen när bandet fick veta att Elvis gått bort. De hade landat i Las Vegas och skulle gå på ett annat plan, när kaptenen fick samtalet om Elvis död. De blev flugna tillbaka till Los Angeles, Där skingrades bandet och många av dem sågs inte på tjugo år, berättar Ulf Nilsson.

Hur känns det nu då när The Cadillac Band splittras?
– Det känns ganska skönt faktiskt att trappa ner och spela lite mindre, säger Ulf Nilsson.