Kultur

The Cadillac Band tar farväl av Skåne

Börje Hallberg, Micke Berggren och Ulf Nilsson. Foto: Privat
Artikel Kultur och Nöje De har gästats av många amerikanska stjärnor, gjort 1500 konserter varav 200 i USA och i övrigt mestadels spelat på bygdegårdar runtom i Sverige. Men nu tackar The Cadillac Band för sig och i december gör de sina två sista spelningar i Skåne. Med på scenen finns då Elvis basist Jerry Scheff.

Det är dags att varva ner, menar trummisen Ulf Nilsson.

– Nu spelar vi en sista gång på de scener där vi brukat spela. I december blir det här i Skåne och till våren ska vi upp och spela i Dalsland och Värmland.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Stort tapp för Volvo Cars även i maj

Volvo Cars försäljning i maj backade med 25,5 procent jämfört med i fjol. Arkivbild.
Volvo Cars försäljning i maj backade med 25,5 procent jämfört med i fjol. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Ekonomi
Ekonomi

Volvo Cars börjar se en viss ljusning i coronapandemin. Den globala försäljningen i maj minskade visserligen med 25,5 procent jämfört med samma månad i fjol, men det finns också tecken på återhämtning, uppger biltillverkaren i ett pressmeddelande.

I Kina ökade majförsäljningen exempelvis med 21,8 procent jämfört med i fjol, medan försäljningen i USA bara föll med 2,5 procent i maj. Enligt Volvo Cars har återhämtningen från pandemin varit snabbare än väntad tack vare lättade restriktioner i flera amerikanska stater.

Även i Europa finns tecken på återhämtning. Påverkan från pandemin är dock fortsatt stor, vilket ledde till att försäljningen i Europa minskade med 49,6 procent jämfört med maj i fjol.

Volvo Cars globala försäljningsnedgång hittills i år ligger på 25,0 procent jämfört med de första fem månaderna i fjol. Företaget har hittills i år sålt 208 479 bilar.

Inrikes

Pojke död efter att ha klättrat på tåg

En pojke i 15-årsåldern har avlidit efter att ha kommit i kontakt med elledningar över järnvägsspåret i Västerås. Arkivbild
En pojke i 15-årsåldern har avlidit efter att ha kommit i kontakt med elledningar över järnvägsspåret i Västerås. Arkivbild
Fotograf: Bertil Ericson / TT
Inrikes
Inrikes

En pojke i 15-årsåldern har avlidit efter att ha kommit i kontakt med elledningar med högspänning över järnvägsspåret i Västerås.

Pojken och en jämnårig kamrat klättrade på tisdagskvällen enligt polisen upp på ett tåg som stod parkerat på ett stickspår som leder ned i ett industriområde.

– Så som jag förstått det har den nu avlidne pojken tagit i ledningen, säger Sofie Tornin, jourförundersökningsledare i Västerås.

Polis, räddningstjänst och ambulans larmades till platsen. Pojken fördes med ambulans till akuten i Västerås men flyttades sedan till Akademiska sjukhuset i Uppsala, där han avled under natten.

Pojkens jämnårige kamrat blev vittne till händelsen och chockades. Även han fördes till sjukhus och fick vård för brännskada i handen.

– Han är svårt chockad, så vi har inte pratat så mycket med honom, säger Sofie Tornin.

Det finns ingen misstanke om brott i samband med dödsfallet.

Inrikes

Tveksam metod bakom Sveriges Pisa-resultat

Kritiker anser att Sveriges Pisa-resultat är tveksamma. Arkivbild.
Kritiker anser att Sveriges Pisa-resultat är tveksamma. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Sveriges resultat i den internationella jämförelsen Pisa har förbättrats rejält mellan mätningarna 2015 och 2018. Men bakom förbättringen ligger tveksamma urvalsmetoder, skriver Expressen.

Sverige har plockat bort fler elever ur det slumpvis utvalda underlaget än de andra länderna som ingår i undersökningen.

Det finns regler för hur denna bortplockning får göras, om elever har kognitiv funktionsnedsättning, fysisk funktionsnedsättning eller om elever har bristande språkkunskaper på grund av att de är nyanlända.

Skolverket säger att den stora andelen bortplockade elever sannolikt beror på en ökad andel elever med begränsad erfarenhet av svenska språket. Men kritiker anser att urvalsmetoden gett felaktiga Pisa-resultat.

– Här verkar finnas grava metodfel som systematiskt förbättrat genomsnittet. Sedan har Skolverket använt detta uppumpade genomsnitt för att ge en alltför positiv bild av hur den svenska skolan utvecklats, säger Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi som forskat på den svenska skolans utveckling till Expressen.

Utrikes

Johnson: Vi kommer inte svika Hongkongs folk

Demokratiaktivisterna Joshua Wong (till vänster), Sunny Cheung (mitten) och Nathan Law med ett plakat som uppmanar europeiska ledare att ta strid mot Kinas planer på att beskära Hongkongs autonomi genom en ny nationell säkerhetslag.
Demokratiaktivisterna Joshua Wong (till vänster), Sunny Cheung (mitten) och Nathan Law med ett plakat som uppmanar europeiska ledare att ta strid mot Kinas planer på att beskära Hongkongs autonomi genom en ny nationell säkerhetslag.
Fotograf: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritannien kommer inte att svika Hongkongs befolkning om Kina gör slag i saken och inför en omstridd nationell säkerhetslag, enligt premiärminister Boris Johnson.
Nära tre miljoner Hongkongbor skulle i så fall ges möjligheten att flytta till Storbritannien, lovar han.

Kinas parlament beslutade i förra veckan att införa en nationell säkerhetslag för Hongkong, som bland annat skulle göra det olagligt att ägna sig åt uppvigling och terrorism.

Bedömare har beskrivit lagen som slutet för den tidigare brittiska kronkolonins relativa självständighet och frihet, och utspel från Peking om att demonstranter i Hongkong ägnat sig åt "terrorism" har fått många att fråga sig vad den kinesiska regimen egentligen lägger i begreppet.

Får flytta till Storbritannien

Nu lovar Storbritanniens premiärminister att inte vända ryggen åt Hongkongborna om Kina gör verklighet av sina planer. I en debattartikel i South China Morning Post (SCMP) skriver han att de runt 350 000 personerna med så kallade BNO-pass (British National Overseas), samt ytterligare 2,5 miljoner Hongkongbor, i så fall får rätt att flytta till Storbritannien i tolv månader, en period som senare kan förlängas.

Dessutom ska personerna få rätt att arbeta, vilket kan leda till ett fullvärdigt brittiskt medborgarskap.

Överlämnades till Kina

Hongkong var under brittisk överhöghet i över 150 år, men lämnades över till Kina 1997. Peking gav då ett bindande löfte att bevara de fri- och rättigheter som Hongkongborna åtnjöt inom ramen för devisen "ett land, två system". Johnson skriver att den nya lagen skulle kringskära Hongkongs frihet och "dramatiskt urholka dess autonomi".

Förra veckan tillkännagav USA:s president Donald Trump att den amerikanska regeringen kommer att sluta särbehandla Hongkong positivt, då man inte längre anser att regionen kan betraktas som självbestämmande.

FAKTA

Fakta: Hongkong och protesterna

Hongkong är en i hög grad självstyrande särskild administrativ region i Kina. När området lämnades över från Storbritannien till Kina 1997 slogs oberoendet fast i principen "ett land, två system" som ska garantera autonomi, ett oberoende rättsväsende, en fri marknad och medborgerliga rättigheter såsom press- och yttrandefrihet. Principen ska gälla i 50 år – till 2047.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet. Regionens regeringschef väljs i val där kandidaterna nomineras av en särskild kommitté, där Peking har stort inflytande.

När detta valsystem lades fram av Kinas kommunistregering 2014 utbröt omfattande demonstrationer i Hongkong där studenter och demonstranter ockuperade de stora gatorna på Hongkong-ön i flera månader.

Under 2015 försvann en grupp bokförläggare med bas i Hongkong på olika sätt, däribland den svenske medborgaren Gui Minhai. De dök senare upp i Kina, där de anklagades för brott som de erkände i statlig tv. De tros ha blivit kidnappade och tvingade till detta.

I fjol hölls nya demonstrationer med hundratusentals deltagare, efter det att Hongkongstyret lett av den Pekingvänliga chefsministern Carrie Lam föreslagit en lag om att personer som anklagas för brott ska kunna utlämnas från Hongkong till Fastlandskina.

Protesterna har många gånger urartat i sammandrabbningar med polis och Carrie Lam beskrev i ett läge demonstranterna som en minoritet som är "folkets fiender". Kort därpå, i symboliskt viktiga lokalval i november, vann demokratiförespråkande kandidater en jordskredsseger.

Utrikes

Här är tre fall som har väckt protester i USA

Blommor och minnesord i närheten av platsen där George Floyd dödades av polis i Minneapolis.
Blommor och minnesord i närheten av platsen där George Floyd dödades av polis i Minneapolis.
Fotograf: Jim Mone/AP/TT
Utrikes
Utrikes George Floyds död i ett brutalt polisingripande tände gnistan. Men i protesterna hörs också krav på rättvisa i andra uppmärksammade fall där svarta obeväpnade personer har dödats i USA de senaste månaderna.

25 maj: George Floyd, Minneapolis

Den 46-årige dörrvakten George Floyd grips i Minneapolis i Minnesota, misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar på ett matställe. Under ingripandet pressar en vit polisman sitt knä mot Floyds nacke i över åtta minuter medan andra poliser tittar på. En förbipasserande filmar när Floyd ligger handfängslad med ansiktet ner i marken och upprepade gånger säger "jag kan inte andas" innan han förlorar medvetandet.

Två obduktioner, den officiella och en som har beställts privat, har kommit fram till att Floyd dödades medvetet – men det råder oenighet kring dödsorsaken. Den officiella obduktionen slår fast att Floyd dog av hjärtstillestånd, bland annat orsakad av tryck mot nacken. Den obduktion som Floyds familj beställde kom i sin tur fram till att dödsorsaken var "kvävning orsakad av ihållande tryck".

De fyra poliser som deltog i ingripandet har fått sparken och polisen som pressade sitt knä mot Floyd har åtalats för att ha dödat honom.

Fallet tände gnistan till de omfattande protester mot rasistiskt polisvåld mot svarta som började i Minneapolis men som sedan dess har spridit sig över hela USA och världen.

13 mars: Breonna Taylor,Louisville

Strax efter midnatt slår tre poliser in dörren till 26-åriga akutsjukvårdaren Breonna Taylors lägenhet i Louisville i Kentucky. Polisen tar sig in med anledning av en narkotikautredning och hävdar att de knackade på och identifierade sig innan de bröt sig in. De hade en så kallad ”no-knock-warrant”, det vill säga tillstånd till husrannsakan utan att behöva knacka eller på annat sätt förvarna.

När dörren slås in utbryter skottlossning. Polisen hävdar att de bara öppnar eld för att de blir beskjutna av Taylors pojkvän, som precis som flickvännen ligger och sover när de tror att de får inbrott. En polis skottskadas i benet. Breonna Taylor träffas av åtta av polisens kulor och dör.

Berättelserna om vad som hände går isär. Taylors anhöriga och advokater hävdar att poliserna aldrig identifierade sig eller knackade på innan de tog sig in. Och pojkvännen säger att han fruktade för sitt liv och avlossade skott i självförsvar. Han har tillstånd för sitt vapen och Breonna Taylor var obeväpnad. Ingen narkotika hittas i lägenheten och de två personer som knarkutredningen kretsar kring hade redan gripits.

Poliserna har omplacerats i väntan på resultatet från utredningen, som bland annat den federala polisen FBI genomför. Fallet har lett till omfattande protester i Louisville, där krav har framförts på att poliserna ska gripas. Häromdagen skottskadades sju personer under en protest, enligt borgmästaren kom skotten inte från polisen.

23 februari: Ahmaud Arbery, Brunswick

25-årige Ahmaud Arbery skjuts ihjäl under en joggingtur i staden Brunswick i Georgia. Två vita män – far och son – får syn på honom och tycker att Arbery ser ut som en man som de misstänker för en rad inbrott i området. De tar med sig en pistol och ett gevär och börjar jaga Arbery med bil och skriker åt honom att stanna. De kör fram till honom och sonen hoppar ur bilen med geväret. Männen slåss om vapnet och Arbery blir träffad av flera kulor och dör.

Pappan hävdar att han och sonen kände sig hotade av Arbery. Men ett filmklipp – som spreds flera veckor efter händelsen – visar hur Arbery jagas och vapen riktas mot honom när han försöker slå sig fri. Mannen som spelade in videon har sedan dess gripits och misstänks bland annat för medhjälp till mord.

Det dröjde flera månader efter Arberys död innan något gripande gjordes och i flera veckor var fallet knappt känt utanför det polisdistrikt där det inträffade. Men när filmklippet spreds på nätet och medier, aktivister och politiker uppmärksammade fallet blossar en debatt upp kring huruvida det kan komma sig att två vita män inte frihetsberövas trots att de har jagat och dödat en obeväpnad svart man. Den 7 maj grips pappan och sonen till slut för bland annat mord (felony murder).

Sedan fallet blev känt har flera demonstrationer anordnats för att kräva rättvisa för Ahmaud Arbery.

Rättelse: I en tidigare text förekom en felaktig uppgift om slutsatserna efter obduktionerna av Floyd.

Sofia Eriksson/TT

En demonstrant håller upp ett plakat med texten 'Rättvisa för Breonna' i Louisville.
En demonstrant håller upp ett plakat med texten "Rättvisa för Breonna" i Louisville.
Fotograf: Darron Cummings/AP/TT
Blommor och en bild på Ahmaud Arbery utanför USA:s ambassad i Mexico City. Arkivbild.
Blommor och en bild på Ahmaud Arbery utanför USA:s ambassad i Mexico City. Arkivbild.
Fotograf: Rebecca Blackwell/AP/TT

FAKTA

Bakgrund: Andra uppmärksammade fall

Här är några andra uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta i USA de senaste åren.

Juli 2014: Eric Garner avlider i Staten Island i New York när polis griper honom och kopplar strypgrepp runt hans hals.

Augusti 2014: Tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter det att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

April 2015: Walter Scott stoppas för ett trasigt bromsljus i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.

Juli 2015: Polisens dödskjutning av Sam DuBose i Cincinnati i Ohio får stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA.

Juli 2016: Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge i Louisiana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll.

Några dagar senare skjuts 32-årige Philando Castile ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis i Minnesota sträcker sig efter sitt körkort.

September 2016: I Tulsa, Oklahoma filmas en dödsskjutning från en polishelikopter. I videon syns en 40-årig svart man med händerna i luften luta sig mot sin bil innan han skjuts av polis.

Mars 2018: Stephon Clark befinner sig i en äldre släktings trädgård i Sacramento i Kalifornien när han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bär ett vapen. Inget vapen hittas på platsen, bara en mobiltelefon.

April 2018: Polis i New York skjuter ihjäl en man i Brooklyn. I handen håller mannen ett rör som polisen misstänker kan vara ett skjutvapen. Fyra poliser avfyrar sammanlagt tio skott.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Skåne

Region Skåne håller pressträff

Skåne
Skåne Klockan 9 30 på onsdagen håller Region Skåne en pressträff gällande situationen med covid-19 i regionen. Medverkar på pressträffen gör Alf Jönsson, regiondirektör; Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör; Eva Melander, smittskyddsläkare; Ingvar Eliasson, verksamhetschef klinisk mikrobiologi. Vi sänder live.

Ekonomi

Minskad förlust för Clas Ohlson

Lotta Lyrå, vd för Clas Ohlson. Arkivbild.
Lotta Lyrå, vd för Clas Ohlson. Arkivbild.
Fotograf: Lars Pehrson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Detaljhandelskedjan Clas Ohlson låter nu anställda gå tillbaka till sina jobb efter att varit korttidspermitterade.
Utdelningen till aktieägarna slopas samtidigt – något som inte hänger samman med kraven kring just korttidspermittering enligt vd:n Lotta Lyrå.

Precis som så många andra bolag har Clas Ohlson valt att utnyttja det permitteringsstöd som lanserats under coronapandemin. Lotta Lyrå uppger för TT att det som mest handlat om 500 av totalt 4 500 medarbetare.

– Som mest var det 300 medarbetare i butik och 200 på kontor. Sedan har det trappats ned och vi har fattat beslut att när det gäller tjänstemannadelen ska det inte förlängas. I butikerna kommer det att trappas ned successivt men det är en vecka för vecka–bedömning, säger hon.

Inga pengar till aktieägarna

I samband med bokslutet meddelades också att utdelningen till aktieägarna föreslås slopas. Bolaget har som policy att minst hälften av vinsten ska delas ut vilket nu skulle betyda 6:25 kronor per aktie. Samtidigt har Tillväxtverket varit tydligt med att bolag som delar ut pengar inte kan få permitteringsstöd.

TT: Har det varit en faktor för ert förslag om utdelning?

– Nej, resonemanget som ligger bakom styrelsens förslag är den osäkerhet som råder och hur det kan påverka detaljhandeln, så det är inte kopplat till permitteringsstödet.

TT: Men ni hade de facto inte kunnat få permitteringsstöd om ni valt att dela ut till aktieägarna?

– Det kan man säga, men i vårt fall är osäkerheten makroekonomiskt och vad vi har framför oss när det gäller coronapandemin en mycket större faktor.

Ska vara ödmjuk

För Clas Ohlson blev det nu en lägre förlust före skatt, minus 58,5 miljoner kronor för perioden februari-april jämfört med samma period föregående år (minus 76,9 miljoner kronor).

Bolaget har tidigare guidat marknaden för en rörelsemarginal på mellan 4–6 procent. Den landade nu på 5,2 procent.

– Med den vår vi lämnar bakom oss så är jag nöjd med det resultatet. Tittar vi på majsiffrorna som vi också släppte i dag så ökar onlinehandeln med 68 procent. Vi ser den handeln på en ny nivå och det är också anledningen till att vi kan hålla den organiska försäljningen i Norden på samma nivå i år. Många har spenderat tid hemma och vi har ett sortiment som man kan behöva.

TT: Är du bekymrad över att lågkonjunkturen ska slå mot er?

– I det här läget måste man vara otroligt ödmjuk för den osäkerhet vi står inför, såväl makroekonomiskt och hur coronapandemin utvecklas. I grunden har Clas Ohlson en strategi att vara tillgänglig för alla sorters hem. Det betyder att våra produkter ska spegla vardagen och den blir viktig i sådana här tider, säger Lotta Lyrå.

Rättat: I en tidigare version var vinstmåttet felaktigt angivet.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Clas Ohlsons bokslut

Clas Ohlsons delårsrapport för perioden som sträcker sig från 1 februari – 30 april:

Siffror i miljoner kronor om ej annat anges.

Källa: Clas Ohlson

Ekonomi

Svensk ekonomi har bottnat

Handlarna tvingas rea i krisen. Arkivbild.
Handlarna tvingas rea i krisen. Arkivbild.
Fotograf: Annika af Klercker / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi Illa, men inte riktigt lika illa som tidigare under våren.
En svag strimma av hopp kan skönjas i svensk ekonomi, visar nya indikatorer.

Efter den kraftiga nedgången mellan mars och april steg inköpschefsindex, en viktig konjunkturmätare, för tjänstebranscherna något i maj. Uppgången var 1,9 enheter till 40,9 i maj, från 39,0 i april, enligt Swedbanks och inköpschefsorganisationen Silf:s månatliga mätningar.

Sannolikt har indexet bottnat för den här gången, enligt Jörgen Kennemar på Swedbank. Framför allt var det delindexet för orderingång som ökade mest under månaden, om än från historiskt låga nivåer.

"Men ännu finns det inga entydiga tecken på en snar återhämtning i tjänstekonjunkturen vilket inte minst tjänsteföretagens affärsplaner ger en antydan om", skriver Kennemar i ett pressmeddelande.

Tidigare i veckan visade motsvarande index för tillverkningsindustrin också en uppgång jämfört med månaden före. Men nivån, 39,2, i maj är fortfarande en bit under 50 som är brytpunkten mellan ökad och minskad aktivitet.

Det samlade indexet för både industrin och tjänstesektorn steg från 38,3 i april till 40,5 i maj. Det är en usel ekonomisk siffra historiskt sett, men ändå klart bättre än hur de europeiska ekonomierna klarat sig i länder där samhällena stängt igen betydligt mer.

"Statistiken över den svenska ekonomin är en positiv läsning, i alla fall jämfört med andra länder i Europa. Detta kan vara bra att veta, när nu den svenska coronastrategin utsätts för allt hårdare attacker från politiker i Europa", skriver den fristående finansanalytikern Peter Malmqvist i en separat analys.

NÄSTA ARTIKEL