Niklas Strömstedt är just nu ute på julturné med showen Ett ljus i mörkret. Foto: Mattias Edwall

Strömstedt trivs på Ystad Teater

Kultur och Nöje 8 december gästar Niklas Strömstedt och hans sexmannaband Ystad teater med julkonserten Ett ljus i mörkret. På repertoaren finns naturligtvis ”Tänd ett ljus” – Niklas Strömstedts och gruppen Triads egna julhit från 1987.
– Det brukar bli allsång med den och det är verkligen häftigt att den hänger med fortfarande, säger Niklas Strömstedt.

Niklas Strömstedt om …
… sin egen relation till julen: ”Det jag tycker är härligast är att man får lite lugn och ro och att umgås med dem jag gillar utan att behöva vara på väg någon annanstans. Men jag är ingen julfanatiker, jag har haft barn varannan vecka och varannan jul så himla länge så jag har varit utomlands flera jular också. Jag måste inte göra på ett speciellt sett utan är anpassaningsbar.”
… hur han firar i år: ”Jag är hemma och vi samlar så många som möjligt kring oss. Det blir lugnt och skönt.”

Niklas Strömstedt inledde sin julkonsertturné Ett ljus i mörkret redan 17 november i Karlskoga. När jag når honom på telefon en knapp vecka senare är turnébussen på väg mot Nyköping där kvällens konsert snart ska dra i gång. Allt började dock med en egen julshow på Grand Hotel i Stockholm förra julen.
– Det var så roligt att göra den, bandet var så bra och vi hade så fina kläder och fin dekor så då tänkte jag att det kanske kommer en jul till, berättar Niklas Strömstedt. Och det gör det ju så nu har jag förlängt den showen med tjugo minuter och framför allt lagt till lite fler jullåtar.

Vad finns på repertoaren under Ett ljus i mörkret?
– Vi spelar egna icke-jullåtar, egna jullåtar och så en del traditionella engelska jullåtar som till exempel ”Have yourself a merry little Christmas” och ”Fairytale of New York” som jag har skrivit svenska texter till. Och sedan pratar jag ganska mycket. Det tycker jag är väldigt roligt och nästan enda chansen att visa dem som kommer till konserten att man tänker på lite annat.

Vad pratar du om?
– Om julen, både egna minnen och reflektioner. Vad den gör med oss och vi med den. Vi beter oss ganska lika vi människor när det handlar om julen så jag tror att folk känner igen sig.

Något som många också känner igen är julhiten ”Tänd ett ljus” som Niklas Strömstedt skrev tillsammans med Lassen Lindbom 1987 och framförde a cappella med popgruppen Triad där de bägge samt Janne Bark ingick.
”Tänd ett ljus” finns naturligtvis med på repertoaren på Niklas Strömstedts julkonsert och han medger att det ofta blir allsång när den framförs.
– Det är på något sätt häftigt att den hänger med fortfarande. När jag och Lasse skrev den hade vi ingen tanke på att den skulle finns kvar 31 år senare, att det fortfarande skulle finnas folk som kan den utantill 2018.

Varför tror du att den hängt med så länge?
– Dels så är det en väldigt enkel melodi och också en text som är både enkel och konkret. Sedan tror jag att a cappella-arrangemanget när den kom spelade stor roll och så var det kanske tur också att vi släppte en sådan låt ett år när det inte släpptes så många andra jullåtar. Men det är verkligen fantastiskt och jag tror att den kommer att överleva både Lasse och mig och våra barn också. Under sommaren har Niklas Strömstedt varit ute på turné med en annan av sina tidigare grupper, GES (där Anders Glenmark och Thomas ”Orup” Eriksson också ingår). När han jämför den turnén med den han är ute på nu handlar det mycket om att allt är mycket större under en GES-turné och att många fler människor är inblandade.
– Den stora skillnaden på scen är att när man gör en sådan här grej som julkonserterna så kan man tillåta sig att vara lite mer stillsam, man kan gå ner i tempo och det kan bli mer dynamik i föreställningen. Här sitter folk ner i en teatersalong och tittar och de ska inte hoppa och dansa. Eller, det får de så klart gärna göra om de vill. Men det är inte huvudsyftet.
– Och det finns nästan inget härligare än att spela för en sittande publik som har köpt biljetter av alldeles av egen fri vilja och ser fram emot att vi ska komma och spela. Det är en en jättegrej, lägger han till.

Niklas Strömstedt, som är född i Lund, ser självklart fram emot de två julkonserterna i Ystad 8 december som också är turnéns enda Skånespelningar.
– Så klart hade det varit roligt att komma till Malmö också till exempel men jag tycker så mycket om att spela i Ystad och Ystads teater är så himla fin. Och dessutom får vi spela två gånger samma dag där!

Niklas Strömstedt om …
… sin egen relation till julen: ”Det jag tycker är härligast är att man får lite lugn och ro och att umgås med dem jag gillar utan att behöva vara på väg någon annanstans. Men jag är ingen julfanatiker, jag har haft barn varannan vecka och varannan jul så himla länge så jag har varit utomlands flera jular också. Jag måste inte göra på ett speciellt sett utan är anpassaningsbar.”
… hur han firar i år: ”Jag är hemma och vi samlar så många som möjligt kring oss. Det blir lugnt och skönt.”