Sport

Kim Andersson uttagen till VM

Sport
Sport HANDBOLLFörbundskapten Kristján Andrésson presenterade i går den svenska truppen till VM i Danmark och Tyskland i januari.

HANDBOLL

Förbundskapten Kristján Andrésson presenterade i går den svenska truppen till VM i Danmark och Tyskland i januari.

I den återfinns bland annat Kim Andersson, Ystads IF, som därmed gör comeback i landslaget.

Andersson drar nu på sig den svenska landslagströjan för första gången sedan OS i Brasilien 2016.

– För det första blev jag smått chockad när jag fick samtalet. Jag trodde inte att ens att jag var med i ekvationerna kring laget, så det var som ett litet barn på julafton. Jag kände att spänningen var där och att det kändes väldigt ärofyllt att de frågade, sade Kim enligt ett pressmeddelande från förbundet.

Sverige spelar sina gruppspelsmatcher i Köpenhamn och premiärmatchen är mot Egypten 11 januari.

Jan Ek

Sport

Joker Face årets första spik på Jägersrogaloppen

Närbild på galopphäst med jockey på banan
Joker Face blir säsongens första singelstreck på Jägersro Galopp.
Fotograf: Stefan Olsson - www.cavok.se
Sport
Galopp Årspremiär på Jägersro Galopp – under lite annorlunda förhållanden. Ingen publik och med strikta restriktioner för de aktiva. Rent sportsligt är det en riktigt högklassig premiär med många topphästar och tränarna tackar den milda vintern för bra förhållanden att träna häst.

Bra sport, men också klurigt. På det inledande V4–spelet lämnar vi Joker Face (lopp 2) ogarderad. Han inledde karriären bra, matchades mot de allra vassaste i kullen förra året – men fick inte till det. Efter Svenskt Derby i mitten av juli fick Joker Face en paus, han har jobbats rejält och svarat för fina träningsarbeten. Löper han upp till lite av sitt kunnande är han skyldig att vinna det här.

Om vi backar till inledningen så är den minst sagt klurig, tipset till Zewina Zaid som brukar räcka i de här sällskapen och som trivs med Elione Chaves. Men vi garderar och Peter Jardby tipsar om att Lucy In the Sky är bäst av hans duo i inledningen.

– Jag håller henne som den bättre segerchansen, hon tränar bra medan Claes [Jardbys andrahäst] inte fällt all vinterpäls ännu och han är nog inte riktigt färdig att vinna.

Guldhandicapen, lopp 3, är eftermiddagens bästa lopp. Tipset till Stormy Ocean som trivs perfekt hemma på Jägersro och tränaren Lennart Reuterskiöld Jr är nöjd med vinterträningen.

Andas optimism

Här finns det spännande information på Snake Lake som är kastrerad efter senaste starten och tränaren Vanja Sandrup andas optimism.

– Martin [jockeyn Rodriguez] tycker att han känns lättare och piggare i jobben. Jag hoppas att han visar det i loppen också.

Vi streckar på rejält där en sådan som Master Blaster, kommer med löpsform från Dubai, kan rensa en hel del.

V5–spelet, som också är de två sista avdelningarna på V4:an försöker vi lösa med en spik på Supreme Crown.

– Jag tror att hon vinner, säger Annika Delinder som är andretränare hos Bodil Hallencreutz (återhämtar sig efter en höftskada). Supreme Crown sköter träningen på bästa sätt och det är nog en bättre chans än Maid.

Lika viktigt som ett klartecken från en tränare kan ett avslag vara. Peter Jardby låter väldigt tveksam kring Zingaro Boy (lopp 6) ett nyförvärv från England som på papperet har en perfekt uppgift:

– Jag tycker att han har fått ett för högt tal och dessutom är han inte avfälld ännu. Jag tror inte att han är färdig att vinna och jag skulle vilja säga att det är en favorit i fara.

Start onsdag 12.30

Lopp 1: 1 Zewina Zaid, 9 Lucy In the Sky, 11 Adaline, outs: 10 Grey Ascension.

Lopp 2: 8 Joker Face, 5 City Bridge, 2 A Certain Romance, outs: 1 Ventura Destiny.

Lopp 3: 2 Stormy Ocean, 8 Master Blaster, 1 Amon Ra, outs: 9 Irish Trilogy.

Lopp 4: 7 Siphon River, 2 Black Coffe, 8 Mr Stenson, outs: 11 No Comment.

Lopp 5: 6 Supreme Crown, 7 Camaluna, 4 Dane Bell, outs: 5 Malbec.

Lopp 6: 6 Oyster Six, 5 Mrs Iconapop, 7 Zingaro Boy, outs: 3 Zoffy Zaid.

Lopp 7: 4 Stella Grande, 5 Xit, 3 Kissnfly, outs: 7 Philiango.

V4–systemet, 126 rader

Avd 1: 1 Zewina Zaid, 3 Watch Me Dance, 7 Cece Dailuaine, 9 Lucy In the Sky, 10 Grey Ascension, 11 Adaline (4 Claes, 8 Alma C).

Avd 2: 8 Joker Face (5 City Bridge, 2 A Certain Romance).

Avd 3: 1 Amon Ra, 2 Stormy Ocean, 3 Cabanac, 5 Arctic Waltz, 8 Master Blaster, 9 Irish Trilogy, 10 Snake Lake (11 Jazz Explosion, 6 Repeat Offender).

Avd 4: 2 Black Coffe, 7 Siphon River, 8 Mr Stenson (11 No Comment).

V5–systemet, 315 rader

Avd 1: 1 Amon Ra, 2 Stormy Ocean, 3 Cabanac, 5 Arctic Waltz, 8 Master Blaster, 9 Irish Trilogy, 10 Snake Lake (11 Jazz Explosion, 6 Repeat Offender).

Avd 2: 2 Black Coffe, 7 Siphon River, 8 Mr Stenson (11 No Comment, 6 Rastapopoulus).

Avd 3: 6 Supreme Crown (7 Camaluna, 4 Dane Bell).

Avd 4: 2 Harry, 3 Zoffy Zaid, 5 Mrs Iconapop, 6 Oyster Six, 7 Zingaro Boy (4 Silver Dash, 1 Cheese Cake).

Avd 5: 3 Kissnfly, 4 Stella Grande, 5 Xit (7 Philiango, 6 Dinamika).

LD–systemet, 3 rader

LD–1: 2.

LD–2: 2,7,8.

Sport

Sveriges tränarchampion laddar för premiären på Jägersro

Galopptränare i närbild.
Lennart Reuterskiöld Jr ser fram emot säsongsstarten med ett leende.
Fotograf: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Sport
GALOPP Jägersros champion Lennart Reuterskiöld Jr går in i årets säsong med ett leende på läpparna. Drygt 40 hästar i träning och som vanligt är det fokus på unghästarna.

– Jag får säga att det ser bra ut. Det har varit gynnsamt att träna hästar, vi har ju knappt haft någon vinter. Jag har i stort sett kunnat träna på precis som jag önskat.

Den belåtenheten syns också i startlistorna till premiären. Stallet sadlar ut nio hästar och bland dem ett par välbekanta stjärnor.

– Stormy Ocean är en fin häst. Han kan sina 88 och tränar bra, han brukar också gå bra efter vila så det känns intressant.

Förra säsongen blev ”Junior” tränarchampion i Sverige. Han låg länge tvåa bakom Brotränaren Patrick Wahl, men tack vare en stark Kriteriedag sent på hösten kunde han vända på ordningen och bli champion.

Hyllar personalen

Lennart Reuterskiöld hyllar personalen för framgången, men var också lite självkritisk då han tyckte att det varit en del stolpe ut under 2019. Lite för få segrar i förhållande till antalet starter (under 20 procent segrar för första gången på många år).

Nu låter han alltså väldigt förhoppningsfull inför säsongen och stallets inriktning är de klassiska löpen.

# 14 2-åringar.

# 15 3-åringar.

Där har ni siffrorna som visar stallets matchning mot de penningstinna unghästloppen.

Kanske finns också favoriten till Svenskt Derby (rids söndagen den 12 juli på Jägersro) i stallet. Själv skulle han aldrig plocka ut en häst så här tidigt på säsongen, men Auenfürst stack ju ut vid sina segrar som 2-åring och kliver in i Derbysäsongen som obesegrad.

– Han har väl sin historia, men det är bra med honom. Jag tror inte att vi ser honom på banan förrän någon gång i maj.

Viktigt tävla vidare

”Junior” har varit med länge, men en mer annorlunda premiär än årets har han aldrig varit med honom. Han uppskattar att galoppen tävlar vidare och ”köper” de strikta restriktionerna rakt av.

Så för att säkerställa att smittorisken är så liten som möjligt flyttas vågrummet (där alla ryttare vägs innan och efter löp) från en liten trång lokal till den stora och publiktomma totohallen så att alla ska kunna hålla avstånd. Tränarna får inte träffa ryttarna kring löpen utan ska ge sina tankar via telefon och bara ett minimalt antal funktionärer finns på plats.

– Det viktigaste är att vi kan tävla vidare, förklarar Lennart Reuterskiöld Jr som på onsdagseftermiddagen inleder jakten på ännu ett championat.

Sport

FA varnar: Flera klubbar kan försvinna

Greg Clarke, ordförande i FA, är orolig för att flera ligaklubbar kan gå omkull. Arkivbild.
Greg Clarke, ordförande i FA, är orolig för att flera ligaklubbar kan gå omkull. Arkivbild.
Fotograf: Gregorio Borgia/AP/TT
Sport
Sport Flera ligaklubbar runt om i England riskerar att försvinna för gott i coronakrisens spår.
Nu måste alla inblandade parter hitta snabba lösningar.
Det är budskapet från Greg Clarke, ordförande i det engelska fotbollsförbundet, FA.

Stilleståndet i ligaspelet är ytterst kostsamt för ligasystemets klubbar – stora som små – och blir krisen långvarig är risken påtaglig att ett flertal klubbar kollapsar och förmodligen inte kan återuppta verksamheten.

Greg Clarke uppmanar klubbarna och spelarfacket, PFA, att snarast komma överens om lönesänkningar.

– Fotbollen står inför ekonomiska utmaningar bortom vår vildaste fantasi. Pandemin kommer att följas av ekonomiska konsekvenser och alla affärsområden kommer att bli lidande, säger Clarke.

Dela bördorna

– Vi står inför att förlora klubbar och ligor allt medan finanserna rasar samman. Många samhällen kan förlora sina klubbar. Chansen att de återuppstår är små. I denna oförutsedda motgång måste alla inblandade intressenter – spelare, fans och ägare – ta ett kliv framåt och dela bördorna för att hålla sporten vid liv.

Premier League och de tre underliggande ligorna har stått stilla i en månad på grund av pandemin. Det är oklart om och när seriespelet kan återupptas. Greg Clarke vill att en krisplan sys ihop. Omgående.

"Skulle vara dårar"

– Vi hoppas att slippa en sådan om spelet kommer igång, men vi skulle vara dårar om vi inte skapar en beredskapsplan. De som förlorar sina klubbar om engelsk fotboll inte antog utmaningen skulle med rätta döma oss som grymma, säger han.

Klubbarna i Premier League vill tillfälligt sänka sina utgifter med motsvarande 30 procent på årsbasis. PFA säger sig villigt att skänka en del av spelarlönen till välgörande ändamål, men vill inte att pengarna ska komma klubbägarna tillgodo. Spelarfacket menar att lönesänkningar ger mindre skatteinkomster till den brittiska staten.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Sport

Thomas Müller trogen sitt Bayern München

Thomas Müller blir sitt Bayren München trogen. Arkivbild.
Thomas Müller blir sitt Bayren München trogen. Arkivbild.
Fotograf: Francisco Seco/AP/TT
Sport
Sport Thomas Müller siktar på att bli medlem i den exklusiva skara spelare som lirar hela karriären i en och samma klubb.
Han blir trogen Bayern München.
"Den här klubben är inte bara en arbetsgivare – det är en passion", säger den 30-årige tysken.

Det är 20 år sedan skolpojken, han som med tiden växte upp och blev en grundbult i det tyska landslag som tog VM-guldet 2014, skrevs in i Bayern Münchens medlemsregister. Nu är han, i knivskarp konkurrens, en av klubbens främsta namn genom tiderna – och naturligtvis omtyckt och repekterad för sin lojalitet.

Det har inte saknas anbud eller lockrop eller skäl att flytta, men Müller har troget stannat på Allianz Arena. Den ömsesidiga kärleken mellan honom och klubben kom på nytt på pränt under tisdagen, när Müller förlängde kontraktet med tre år, uppger nyhetsbyrån AFP.

Spelat över 500 matcher

"Jag är verkligen nöjd med att jag har förlängt med Bayern München... och jag kommer att fortsätta att ge allt för min klubb", skriver anfallaren på Twitter.

Müller debuterade för Bundesligas största och mest framgångsrika klubb som 18-åring och har sedan dess spelat över 500 matcher för Bayern. Hittills har han vunnit ligan åtta gånger, tyska cupen fem gånger och Champions League 2013.

Med tyska landslaget spelade han 100 landskamper och gjorde 38 mål innan förbundskaptenen Joachim "Jogi" Löw skickade ut honom i kylan efter VM-fiaskot 2018.

"En galjonsfigur"

"Jag är glad att vi har nått en överenskommelse med Thomas. Thomas är en speciell spelare för oss, en galjonsfigur för klubben och för våra fans, en ledare som visar vägen på planen och som har uppnått mycket med FC Bayern", skriver klubbens sportchef Hasan Salihamidzic i ett pressmeddelande.

Thomas Müller ryktades vara på väg bort från Bayern när han fick lite speltid under förre tränaren Niko Kovac, men under Hansi Flicks ledning har Müller jobbat sig in i laget igen. Även Flick har förlängt kontraktet till 2023.

Efter 25 spelade omgångar leder Bayern München ligan, fyra poäng före Dortmund. Klubben vann den första åttondelsfinalen i Champions League mot Chelsea med 3–0.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: En spelare, en karriär, en elitklubb

Här är ett urval av den internationella toppfotbollens stjärnor som spelade för en och samma elitklubb under seniorkarriären.

Och som bonusmaterial några kända allsvenska namn.

Tony Adams, Arsenal, 1983–2002.

Torbjörn Arvidsson, Halmstads BK, 1989–2005.

Klaus Augenthaler, Bayern München, 1975–1991.

Franco Baresi, Milan, 1977–1997.

Giuseppe Bergomi, Inter, 1979–1999.

Jamie Carragher, Liverpool, 1996–2013.

Ryan Giggs, Manchester United, 1990–2014.

Mikael Hellström, Hammarby, 1990–2005.

Bülent Korkmaz, Galatasaray, 1987–2005.

Paolo Maldini, Milan, 1984–2009.

Gary Neville, Manchester United, 1992–2011.

Henrik Rydström, Kalmar FF, 1994–2013.

Paul Scholes, Manchester United, 1994–2013.

Francesco Totti, Roma, 1992–2017.

Lev Jasjin, Dynamo Moskva, 1949–1971

Petter Wastå, Kalmar FF, 1994–2012.

Fotnot: Listan innehåller enbart spelare som avslutat sina karriärer.

Sport

Idrotten: En halv miljard räcker inte

Barn- och ungdomsidrotten är prioriterad när Riksidrottsförbundet ska fördela 500 miljoner kronor i statligt stöd under coronakrisen. Arkivbild
Barn- och ungdomsidrotten är prioriterad när Riksidrottsförbundet ska fördela 500 miljoner kronor i statligt stöd under coronakrisen. Arkivbild
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport En halv miljard kronor räddar idrotten fram till månadsskiftet.
Men mer statligt stöd än så får inte Riksidrottsförbundet (RF) förrän tidigast efter sista juni.
– Vi ska försöka klara första halvåret. Men om det här består, då måste vi komma tillbaka till regeringen, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

I den pågående ekonomiska krisen, orsakad av coronapandemin, går den svenska idrottsrörelsen miste om 500 miljoner kronor i mars och april, har Björn Eriksson tidigare sagt. Därför var det ett välkomnat besked när regeringen den 20 mars föreslog ett stödpaket på just 500 miljoner kronor till idrotten.

Två månader extra

Men även om pengarna snart kan vara på väg – riksdagen väntas rösta igenom förslaget på onsdagen – är det inte riktigt så bra för idrotten som vid första anblick.

Pengarna ska nämligen räcka ytterligare två månader, fram till den 30 juni.

– Vår kalkyl var mycket riktigt till och med sista april. Nu säger vi att vi ska försöka klara första halvåret, för vi känner också ett samhällsansvar i det här. Men om det här spinner in på andra halvåret, då blir konsekvenserna så pass omvälvande att då får vi komma tillbaka till regeringen för den perioden, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Pengarna räcker inte

Den halva miljarden i ökat anslag måste därför fördelas noggrant. Barn- och ungdomsidrotten ska prioriteras, säger Eriksson, liksom förbund och föreningar som annars riskerar att gå under.

– Vi känner en oro, och det har att göra med det som är basen i det här, och det är framför allt den ideella verksamheten med alla evenemang som anordnas av våra 19 000 idrottsföreningar. Det känner jag en genuin oro för och därför är det så viktigt att man beaktar det som går till barn- och ungdomsidrotten, så att vi inte bara fångar de stora evenemangen. För om man lägger ihop alla de här små bäckarna så blir det en mäktig flod, om oturen är framme.

Exakt hur pengarna ska fördelas hoppas han ha klarhet i vid månadsskiftet april–maj. Den dystra verkligheten är dock den här, säger han: 500 miljoner kronor är inte tillräckligt.

– Vi får se vad våra kalkyler visar. Men att det är för stora kostnader för att kompensera alla, det torde vara ostridigt. Däremot, eftersom vi får bidrag medan andra får lån, så har vi också ett samhällsansvar att göra så gott vi kan. Vi ska försöka klara oss på de här 500 miljonerna.

Lasse Mannheimer/TT

FAKTA

Fakta: RF:s riktlinjer för stödpengarna

1) Föreningen eller förbundet ska vara anslutet till Riksidrottsförbundet.

2) Evenemang och verksamheter som skulle ägt rum mellan den 12 mars och den 30 juni kan kompenseras.

3) Faktiska kostnader för evenemang och verksamheter kan kompenseras.

4) Uteblivna publikintäkter och reducerat antal deltagare kan kompenseras.

5) Kompensationen som delas ut ska relateras till föreningens/förbundets totala omsättning.

6) Löner och arvode ersätts inte.

7) Uteblivna pengar från sponsoravtal eller medieavtal ersätts inte.

8) Förening/förbund kan inte få ersättning för samma sak från både kommunen och regeringens stödpaket.

9) Ju högre belopp som efterfrågas, desto större krav på verifikation och redovisning till RF.

10) De som söker bidrag ska redovisa kostnadsbesparingar på grund av coronaviruset för hela verksamheten.

Källa: SVT.

Sport

Nilsson direkt in i landslaget – siktar på OS 2022

Stina Nilsson på skidskyttestadion i Östersund.
Stina Nilsson på skidskyttestadion i Östersund.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Stina Nilsson har bara varit skidskytt en knapp månad.
Men redan nu är hon en del av A-landslaget.
– Jag är väldigt glad att få den här chansen, säger Nilsson.

Stina Nilssons uppmärksammade byte från längdåkning till skidskytte gör också att landslaget tänker nytt för att kunna vika en plats till skidstjärnan i landslaget redan från start. Upplägget för Stina Nilsson är framtaget tillsammans med Sveriges olympiska kommitté, SOK, som också är med och helt eller delvis finansierar resursförstärkningarna inom skidskytteförbundet, där skyttetränaren Jean-Marc Chabloz och sportchefen Anna Maria Uusitalo är nyrekryteringar.

– Vi utökar landslaget med två platser, med två utvecklingsplatser. Där tar vi in aktiva på potential. Tanken för de aktiva är att de ska ha lite specialupplägg. Stina kommer att ha lite annat fokus, men vara en del av vårt A-lag, säger nya sportchefen Anna Maria Uusitalo.

"Passar min personlighet"

Stina Nilssons träning senaste veckorna har mest handlat om skytteträning. Revbensskadan som spolierade vintern påverkar henne inte längre och medan snön fortfarande ligger i spåren runt skidstadion i Östersund har hon också börjat träna på att hitta rätt i kombinationen av åkning och skytte.

– Jag blandar och ger. Ännu har jag inte stabiliteten, så det kan absolut blir 3-4 bom för mycket, säger hon.

Men trots lite åkning och hög puls har hon legat på 80 procent i många skjutningar och imponerat på omgivningen.

– Att få göra något helt nytt är inspirerande. Det är kul att se att jag plötsligt kan träffa mycket bättre bara av att justera lite på handen. Jag älskar resan till målet, så den här satsningen passar väldigt bra med min personlighet.

Hon känner också att mottagandet till den nya världen varit varmt och välkomnande.

– Reaktionerna både från Skidskyttesverige och internationellt har varit fantastiskt.

I Östersund känner hon sig redan hemma med gevär på ryggen.

– Jag har fler skidskyttekompisar än skidkompisar här faktiskt. Jag har varit med och tränat med dem länge och det har varit superkul. Sen är det inte tabu att fortsätta att träffa och umgås med skidåkarna här i stan heller.

Vill inte spekulera framåt

Och samtidigt som hon ska få skidskyttesparring på världsnivå av landslagskollegorna så kan även Stina Nilsson komma med bra input vad gäller skidåkningen.

– Jag hoppas det kan vara ett givande och tagande och kunna lyfta varann även åkmässigt.

Men var den här satsningen ska ge redan till kommande säsong vill hon inte spekulera om.

– Nej, jag har inga tankar kring det, säger Stina Nilsson, som hoppas kunna tävla igen i rullskidskytte-SM i slutet av augusti och sen kanske vara med i Sverigecupens premiär i Idre i november.

Sebastian Samuelsson tycker det blir spännande med Stina Nilsson i laget.

– Ja, det känns jättekul. Det visar också att sporten är stor här i Sverige precis som i Europa. Men det kommer nog ta ett par år innan hon är helt inne i det med skyttet, säger Samuelsson.

Lars Frank/TT

Marie Carlsson/TT

Stina Nilsson instrueras av Jean-Marc Chabloz under ett träningspass i Östersund.
Stina Nilsson instrueras av Jean-Marc Chabloz under ett träningspass i Östersund. Fotograf: Per Danielsson

FAKTA

Fakta: Stina Nilsson

Ålder: 26 år.

Bor: Östersund. Uppvuxen i Malung.

Meriter som längdåkare: OS: 1 guld (sprint, 2018), 2 silver (sprintstafett och stafett, 2018), 2 brons (30 km, 2018, sprintstafett, 2014). VM: 2 guld (stafett och sprintstafett, 2019), 5 silver (sprint, 2019, stafett 2017, stafett, sprint och sprintstafett, 2015). 26 världscupsegrar, totalsegrare i sprintcupen 2019.

Sport

Kritiserad fotbollschef skänker 6,2 miljoner

Just nu spelas det ingen proffsfotboll i England. Arkivbild.
Just nu spelas det ingen proffsfotboll i England. Arkivbild.
Fotograf: Rui Vieira/AP/TT
Sport

Gordon Taylor, chef för den engelska proffsfotbollens spelarorganisation, har kritiserats för att han vägrar gå ned i lön under coronakrisen. Nu rapporterar brittiska medier att Taylor har skänkt 500 000 pund, motsvarande 6,2 miljoner kronor, till den offentliga sjukvården i Storbritannien.

75-årige Taylor uppges tjäna 2,3 miljoner pund om året men har sagt nej till att gå ned i ersättning. Det har lett till skarp kritik, inte minst eftersom spelarna i Premier League riskerar en lönesänkning på 30 procent.

Sport

Leksand jagar Modotränaren

Björn Hellkvist. Arkivbild.
Björn Hellkvist. Arkivbild.
Fotograf: Erik Mårtensson/TT
Sport
Sport SHL-klubben Leksand vill ha Modos succétränare Björn Hellkvist.
Och han är intresserad.
– De kontaktade mig för tio dagar sedan och det är väldigt kittlande, säger Hellkvist till Aftonbladet.

Allsvenska topplaget Modo har brandskattats på spelare sedan ishockeysäsongen abrupt avslutades på grund av coronakrisen.

Nu kan nästa tapp vara på gång. Succétränaren Björn Hellkvist, som ledde Modo till allsvensk final innan säsongen bröts, har kontaktats av Leksand.

Hellkvist har kontrakt med Modo, men säger till Aftonbladet:

– Klart att Leksand är kittlande. Det var kittlande tidigare och är inte mindre kittlande nu. Men det måste lösa sig för alla parter. Jag hoppas att det gör det och jag ser Leksand som en ny och härlig utmaning. Men jag vill poängtera att det är upp till Leksand och Modo att komma överens.

Att Modo drabbats hårt av spelarförluster spelar in i Hellkvists intresse för att gå vidare.

– Hela det lagbygget som jag satte ihop för ett år sedan är borta. Vi har haft ett extremt tapp, säger han.

Nykomlingen Leksand slutade näst sist i SHL, men klarade sig kvar utan kval när säsongen ställdes in.

NÄSTA ARTIKEL