Island: om nu sanningen ska fram

Sex isländska politiker ur oppositionen har blivit påminda om att man inte slutar vara en offentlig person på sin fritid. De ertappades med att uttrycka sig sexistiskt, homofobiskt och funkofobt om sina kollegor inom hörhåll för andra, på en bar i Reykjavik.
Den ena politikern är Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, Islands före detta premiärminister. Att Gunnlaugsson har risig moralisk kompass vet vi redan: ”Panamapappren” visade att han hade placerat sin förmögenhet i skatteparadis. Men det är kanske särskilt illa för Gunnar Bragi Sveinsson, som profilerat sig just i jämställdhetsfrågor.
Det är nästan ett lika stort problem att det är korkat gjort, som ohyfsat. Om man inte fattar att man som välkänd politisk profil inte kan vräka ur sig vad som helst i det offentliga rummet, så kan man inte vara politiker.
Dock behöver man inte vara förvånad: jämställdhet, hbtqia-rättigheter och att funktionshindrade ska behandlas som folk är ganska nya tankar. Man bedrar sig själv om man tror de har fått fäste i samhället på riktigt. Den så kallade alternativhögern når framgångar bland annat för att de propagerar för att man ska få säga vad sjutton man vill till vem som helst, oavsett hur otrevligt det är, annars är det ”politiskt korrekt”, vilket enligt dem är ett stort problem. Förhoppningsvis fick de sex politikerna ut mycket av att förolämpa sina kollegor, för priset är högt: de har sannolikt förstört både för partierna och sin egen karriär. Martina Jarminder

Dagens fråga

Har du röstat i EU-valet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev