Sissel Kyrkjebø och Ester Hedlund. Foto: Tommy Holl

Står på Malmö Lives scen med Sissel Kyrkjebø

När Sissel Kyrkjebø ger sig ut på årets julturné har hon vid varje konserttillfälle med sig en lokal talang. I Malmö är det 25-åriga Ester Hedlund från Limhamn som får sjunga tillsammans med den norska stjärnan.
– Jätteroligt! Speciellt att det är på hemmaplan, säger Ester.

Fotnot: Sissels jul kan man också se på Opraen, Holmen i Köpenhamn 17 december.

Sissel Kyrkjebø har rest runt i Sverige, Norge, Danmark och Island för att möta alla de 19 talanger som hon valt ut bland totalt 250 sökande till sina julkonserter. På sin turné ska hon nu dela scen och sjunga tillsammans med lokala sångare som är mellan 14 och 55 år. Vissa har aldrig stått på scen förr, några är professionella sångare och andra är halvprofessionella och har musiken som hobby. Utmaningen är att sjunga Somewhere ur West Side Story tillsammans med Sissel,
– I första hand har jag letat efter dem som kan sjunga den sången och kan klara det bra. När det gäller rösterna har jag tänkt: ”Vem är jag riktigt kär i?” Och så har jag tagit reda på mer om dem jag tycker om. På några ställen har det varit väldigt svårt att välja, säger Sissel.

När det gäller Malmös lokala stjärna, Ester Hedlund, låter det däremot som om valet var lätt.
– Genast när man hör henne på demon hör man att hon vet vad hon gör. Jag kände genast: ”Wow, det kan bli riktigt häftigt med våra två röster tillsammans”, Hon är ju också i starten av sin karriär och kanske kan man hjälpa till lite och ge henne en knuff framåt, säger Sissel
Ester Hedlund går tredje terminen på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och håller på att utbilda sig till musikalartist. En utbildning som tar tre år.
– En tjej i min klass känner Sissel och tipsade mig om att skicka in en demo. Då gjorde jag det och så blev det så! säger en glad Ester Hedlund.
I Skåne kunde man ganska nyligen se Esther som Lillemor i Lilla Beddinge teaters turné med Dåliga mänskor.
– Det är det senaste jag gjort på scen i Skåne, eftersom min utbildning pågår har jag inte riktigt kommit ut i branschen ännu.

Hur känns det att ladda för ett julkonsert med Sissel?
– Jätteroligt. Speciellt också att det är i Malmö, det blir en annan känsla. Sissel är väldigt trevlig. Vi testade att sjunga ihop och det var roligt. Jag älskar också julkonserter, att få ge folk den julstämningen är något av det bästa man kan göra, säger Ester.
Att sjunga Somewhere ur West Side Story passar Ester bra.
– Det är ju musikal! Jag har sett den på Malmö Opera, en jättefin föreställning där en av mina klasskompisar är med, hon pluggar och pendlar mellan Malmö och Göteborg.

Har du alltid vetat att det var musikalartist du ville bli?
– Ja, jag började i musikklass på Limhamn och sedan började jag dansa i Malmö. På gymnasiet började jag med estetisk dans, så allt har varit naturliga kliv att t för mig, säger Ester Hedlund.
Att komma in på Högskolan, Artisten kallad, är inte lätt.
– Det är en väldigt lång urvalsprocess. Vi är nio i klassen från flera hundra som sökte. Det är fyra prov man går igenom.

Den 3 december blir det debut för Ester på Malmö Live när Sissels julturné når dit.
– Jag har varit där på konserter, det är en så fin lokal. Och jag känner mig laddad, lite nervös, men det är en bra nervositet!

Gör du någon egen julkonsert?
– Nej, de senaste åren har jag haft så mycket med studier att göra, men julkonserter är något jag gärna vill göra i framtiden.

Fotnot: Sissels jul kan man också se på Opraen, Holmen i Köpenhamn 17 december.