Jens Peter Karlsson. Foto: Jacob Melnik

Ny ledning för Teaterrepubliken

Redan i fredags berättade Teaterrepubliken i Malmö de lägger ned den nuvarande verksamheten och att en ny aktör tar över. Nu står det klart att det är dramatikern och regissören Jens Peter Karlsson som en gång var med och bildade gruppen, som ska leda Teaterrepubliken.

Malmögruppen Teaterrepublikens uppsättning Kejsarinnans nya kläder blir deras sista med nuvarande ledning. Jens Peter Karlsson, som var med och grundade Teaterrepubliken 2008 men lämnade den 2015, tar nu över ledningen.
Förutom sitt arbete med Teaterrepubliken har Jens Peter Karlsson arbetat med Teater 23 och även skrivit och regisserat åt Regionteater Väst, Masthuggsteatern och Radioteatern. Bland de senaste han gjort finns manus till Väsen som hade premiär på Teater 23 i september.
– Jag är otroligt taggad, säger Jens Peter Karlsson i ett pressmeddelande om att ta över Teaterrepubliken.
– Men vi ska inte hymla med att det är en verksamhet i kris, fortsätter han. Fast jag har makalösa personer med mig, som Manda Stenström–Sveriges kanske vassaste unga dramatiker. Och även Anna Rydén, som regisserade Hata NN.

Den första urpremiären på nya Teaterepubliken utlovas redan i mellandagarna men i nuläget vill Jens Peter Karlsson inte avslöja så mycket om föreställningen.
– Den innehåller så känsligt biografiskt material, och jag måste förhålla mig till pressetiska regler och ge alla en chans att bemöta texten innan, förklarar han.

Den nya Teaterrepubliken utlovar också minst två urpremiärer 2019 och att blanda politiskt heta dokumentärer med moderna, realistiska dramer.
– Det har varit en defaitistisk attityd inom teatern den senaste tiden, säger Jens Peter Karlsson. En avspegling av stämningen i samhället tyvärr. Men det ska det blir ändring på. Teaterrepubliken ska återfå sin skärpa och kaxighet.