Malmöderby blir det i svenska cupens gruppspel på damsidan mellan FC Rosengård och LB07. Arkivbild

Många cupmatcher väntar på Malmö IP

På måndagen lottades svenska cupens gruppspel för herrar och damer. FC Rosengårds klubbchef Erling Nilsson följde med intresse båda lottningarna.

FC Rosengård gick vidare till gruppspelet med såväl sitt allsvenska damlag som, mer överraskande, med sitt herrlag i division 2. Även det senare ska spela sina hemmamatcher på Malmö IP, där alltså tre malmölag kommer att färlägga sina cupmatcher i februari-mars.
– Det blir många cupmatcher där, men det ska säkert gå bra att få ihop det. Just nu håller de på med att lägga om planen här men jag har fullt förtroende för att Fritid Malmö ska fixa det så att det blir bra för både oss och Malmö FF, säger Erling Nilsson.

FC Rosengårds herrar spelar till vardags på Rosengårds IP, men det var aldrig aktuellt med cupmatcher där.
–Nej, det går inte, så det fick bli Malmö IP.
För FCR-herrarna blir det sportsligt sett riktigt tufft. De kommer att ställas mot allsvenska BK Häcken, Brommapojkarna som spelade allsvenskt under 2018 men som numera är degraderade till Superettan, och Brage (Superettan).
Klart är att FCR-herrarna får två hemmamatcher, mot Brage och antingen Häcken eller BP.

– Kul att vi får lite synlighet även på herrlaget. Men de en jättetuff utmaning särskilt som vi valt att satsa på en ung, utvecklingsbar och spännande trupp till nästa säsong.
– Vi kommer väl att få finna oss i att bli slagpåsen i gruppen, men det blir nyttiga erfarenheter för spelarna att få möta så bra motstånd inför serien, förklarar Erling Nilsson.
På damsidan hamnade FC Rosengård i en riktig derbygrupp med skånska konkurrenterna Kristianstad DFF och (Malmögrannen) LB07 samt Kalmar.

– Det känns som en bra och kul lottning och om jag förstår det rätt så avslutar vi med en hemmamatch mot Kristianstad som kan bli avgörande. Precis som förra året, resonerar Erling Nilsson.
– Och LB07 är ju bra också eftersom det är en kort resa, oavsett vilket av lagen som spelar hemma, ler han.
Något avancemang vill han emellertid inte ta ut i förskott, även om det rent sportsligts er bra ut på papperet för FC Rosengård-damerna.

– Det återstår ju att se hur lagen fått ihop det tills dess. Vi kommer dessutom inte att få så mycket tid att förbereda oss till den första matchen eftersom vi börjar träna ganska tätt npå och sedan ska en del iväg med landslaget till Sydafrika också.
– Sedan tycker jag att Kristianstad har värvat riktigt bra hittills medan vin inte är klara ännu med hur spelatruppen kommer att se ut. Kristianstad hade ju dessutom en bra säsong 2018 och vill säkert höja sig ytterligare ett snäpp nästa år.
– Hur som helst ser det positivt ut rent fotbollsmässigt för båda lagen och det är kul att säsongen kommer igång tidigt med tävlingsmatcher.

Malmö FF fick en lottning som ser ut att vara full hanterbar, med matcher mot allsvenska nykomlingen Falkenbergs FF, Östers IF och Degerfors, båda från Superettan. Dessutom får man två hemmamatcher som högst rankat lag, den avslutande mot Falkenberg,