Häktet behöver mer psykiatriskt stöd

En avdelningschef på häktet i Sollentuna står åtalad för vållande till annans död. Om man ser på detaljerna i fallet blir det tydligt att fler psykiskt sjuka kan sluta som den avlidne 23-åringen om rutinerna inte förändras.
Mannen törstade ihjäl, eftersom personalen på häktet inte kunde avgöra om han fick i sig någon mat eller dryck, eftersom hans psykiska sjukdom gjorde att han kastade mat och dryck på golv och väggar i cellen. Han blandade också maten med sin egen avföring, som han rullade runt i naken.
Att man tappar äckelkänslan inför sin egen eller andras avföring är ett säkert tecken på psykisk obalans: den sitter djupt hos de flesta människor. Det finns ett antal psykiatriska problem som bland annat tar sig uttryck att den sjuke leker med sin avföring, eller kastar den i ilska på den som försöker ta kontakt. Bara detta borde varit nog för åtgärd: avföring och urin är frätande och farligt att låta vara nära huden. Man kan dessutom bli fysiskt sjuk av att rulla runt i avföring, som den sjuke mannen gjorde. Det är en slaggprodukt och måste tas hand om som sådan.
Att mannen var så pass sjuk att personalen beskriver det som om han ”morrade” istället för att tala visar på hur dåligt han har mått. Att inte ge svårt psykotiska patienter sina mediciner är på många sätt en dödsdom.
Det här fallet visar på att häktespersonal måste få tillgång till en psykiatrisk konsult, som kan svara på frågor om hur man gör med fångar som är psykiskt sjuka. Personalen hänvisar till att de inte visste hur man förhåller sig till gripna som beter sig så här och det stämmer säkert. Personer med svår psykisk sjukdom kan bete sig på sätt som kan vara svåra att förstå för den som saknar erfarenhet av psykiskt sjuka. Samtidigt varnade personalen chefen för att mannen riskerade att dö. Om de kunnat vända sig till någon med psykiatrisk kompetens under sitt skift för frågor hade detta grymma dödsfall kunnat förhindras.

Dagens fråga

Har du premiärbadat för året?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev