Jörgen Sjåstad, kommunpolis i Vellinge, tar allvarligt på det inträffade och inleder nu samarbete med fältareo och utredningsansvariga poliser. FOTo: Pernilla Nielsen Negrén/Arkiv

Gäng knivrånade 14-åringar

VELLINGE Under knivhot plockades kläderna av 14-åringar som befann sig i Vellinge centrum i helgen.
– Det här är mycket ovanliga brott i Vellinge och inget man behöver gå runt och oroa sig för att bli utsatt för, säger Jörgen Sjåstad, kommunpolis.

Klockan var åtta i fredags kväll när tre 14-åringar pojkar stötte ihop med ett gäng för dem okända personer på Perstorpsgatan i centrala Vellinge.
En i gänget visar sig ha kniv och under hot och med krav på att 14-åringarna skulle titta ner i marken och inte på dem tvingade han en av pojkarna att plocka av sig sin jacka, men lät honom tömma den på innehåll. Bland annat ska han ha fått behålla sin mobil.
En andra pojke tvingades även han att lämna ifrån sig sin jacka samt bältet han hade i byxorna.

Innan gänget försvann från platsen uppges även rånarna ha sagt till 14-åringarna ”Nu är det vi som äger Vellinge”.
– Vi har ganska bra koll på buset i både Vellinge och våra kranskommuner, så därför är det viktigt att vittnen träder fram och berättar vad de vet, säger Jörgen Sjåstad, kommunpolis i Vellinge, som har förhoppning om att ärendet ska leda fram till de misstänkta gärningsmännen.
– Sånt här får lätt ringar på vattnet och det vill vi stoppa.

Polisen larmades inte vid råntillfället på fredagen men två av de utsatta pojkarnas föräldrar gjorde senare en polisanmälan.
– Självklart är det obehagligt för ungdomarna som blivit utsatta, men det här är ovanliga brott i Vellinge och absolut inget man behöver gå runt och oroa sig för att bli utsatt för, menar Jörgen Sjåstad.
Totalt har endast ett liknande rån ytterligare polisanmälts i Vellinge under 2018. Då var det en ung man som under hot blev rånad på sin keps vid Vellinge ängar.

Men ärendet tar inte slut här. Redan kvällen efter, vid klockan 20.45 på lördagen, larmas polisen till Stortorget med uppgifter om ett bråk. Även den här gången ska ett okänt gäng på uppskattningsvis sju personer återigen hotat 14-åringar med kniv. En flicka uppges ha blivit slagen och en pojke ska ha sprungit in på Icabutikens toalett där han låst in sig.
Det som framkommit är att två personer haft synliga knivar och en tredje person någon form av multiverktyg. En i gänget misstänks ha hållit fast en av Vellingeungdomarna som befann sig på torget och under knivhot ska han ha känt igenom pojkens kläder och ifrågasatt om han hade narkotika på sig. Uppgifter gör gällande att en eller flera i gänget ska ha lämnat torget i bil.

En väktare som av en tillfällighet var på plats för att bistå vid stängningen av butiken var den som larmade polisen. I nuläget är det få vittnesuppgifter att gå på men Jörgen Sjåstad säger:
– Nu kommer jag att ta kontakt med våra fältarbetare och i samarbete med förundersökningsledarna ska vi se vad det finns för individer i våra grannkommuner som kan stämma in på de här gärningsmännen.

Dagens fråga

Har du rest med ersättningsbuss idag?

Loading ... Loading ...

Webbkryss