Allvarligt om uteslutningar ur SD

Det råder osämja inom Sverigedemokraterna i Eslöv. Uteslutningsärende har inletts mot Göran Granberg, Andréa Wramfeldt och en tredje person. Granberg säger att han och Wramfeldt inte fått någon förklaring på varför. I interna mötesprotokoll som Skånska Dagbladets Toomas Laagus tagit del av verkar det som om att Granberg talat med Skånska Dagbladet kan vara en bidragande orsak till missämjan.
Granberg kommer också med ett oroväckande uttalande om uteslutningar inom Sverigedemokraterna. Han menar att det är ett ”känt knep” för att få bort politiska meningsmotståndare inom partiet. Det låter onekligen som ett problem för den demokratiska processen att det skulle gå att få medlemmar uteslutna ur partiet på lösa boliner för att de är besvärliga för någon i toppskiktet. Uteslutningsärenden borde vara förbehållet dem som betett sig illa eller vägrat hålla sig till partiets politik. Granberg menar istället att det beror på att han uppfattas som ”för stark” av gruppledaren Fredrik Ottesen.
Eftersom det är SD:s partistyrelse som fattar beslut i uteslutningsärenden låter det som ett strukturellt problem för partiet om det går till så. Man kan undra vad partistyrelsen tycker om att användas som verktyg i falangstrider.
Striden kan leda till förändringar inom Eslövspolitiken: om Granberg, Wramfeldt och den tredje uteslutningshotade sitter kvar som vildar återstår bara 10 mandat för SD.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Har du röstat i EU-valet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev