Polis och kriminaltekniker i arbete på Järnvägsgatan i Staffanstorp lördagen den 28 april i år efter att en tonåring har stickskadats i ett bråk. Foto: Johan Nilsson /TT/Arkiv

15-åring döms för mordförsök på 16-åring

STAFFANSTORP Den 15-åring som knivhögg en 16-åring i Staffanstorp döms för försök till mord.
Straffet blir sluten ungdomsvård i ett år och utvisning.
15-åringen ska också betala 140 000 kronor i skadestånd .

Lunds tingsrätt valde att döma 15-åringen för försök till mord vilket också var åklagarens förstahandsyrkande.
I andra hand hade han yrkat på en dom för grov misshandel.

15-åringen har erkänt grov misshandel men förnekat försök till mord.
Mordförsöket inträffade i april på Järnvägsgatan i Staffanstorp. Där knivhögg 15-åringen den andre pojken som blev livshotande skadad.
15-åringen försvann från platsen och kastade in kniven i en villaträdgård.

Den knivhuggne pojken fördes i ambulans till sjukhus där han opererades och räddades till livet.
Ganska snabbt fann polisen den misstänkte 15-åringen som sen anhölls och häktades.
I domen berättas att gärningsmannen högg den andre pojken med elva knivstick som träffade. Inget tyder på annat än att gärningen var oprovocerad och att 15-åringen agerade för att få till stånd en förändring i sin egen situation.
Det var emellertid inte fråga om en impulshandling utan tanken på ett våldsbrott fanns hos 15-åringen innan han gick hemifrån, skriver tingsrätten i sin dom.
Däremot tycks det vara så att det var en slump vem som blev offret.
Tingsrätten konstaterar att det handlar om en omfattande våldshandling som 15-åringen utsatt 16-åringen för. Våldet har riktats mot bröstkorg, buk och ljumske. Risken för dödlig utgång har enligt rätten varit uppenbar.

En rättspsykiatrisk undersökning av 15-åringen har genomförts och har inte visat att han har någon psykisk störning, haft svårt att förstå eller en bristande verklighetsförankring. Enligt rätten ska 15-åringen dömas för försök till mord.

När gärningsmannen är under 18 år får rätten bara döma till fängelse om det finns synnerliga skäl, vilket rätten menar finns i detta fall.
I sådana fall ska straffet i första hand bli sluten ungdomsvård i stället för fängelse. Påföljden blir sluten ungdomsvård i ett år och därefter ska 15-åringen utvisas. Han förbjuds att återvända till Sverige före december 2023. Överträdelse av förbudet kan medföra fängelse i högst ett år.
Brottet han begått är så grovt och har inneburit en sådan fara och kränkning för målsäganden och dennes familj att det motiverar ett beslut om utvisning, menar tingsrätten.

Dagens fråga

Är du mörkrädd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev