Malmö

Mormor åtalas för smuggling av barn med dotterns nya pass

Malmö
Malmö En 62-årig Malmöbo åtalas för människosmuggling. Enligt åklagaren förde kvinnan in ett okänt barn i landet. Vid ankomsten till Sverige användes ett pass som är utställt på ett barnbarn till 62-åringen.

Människosmugglingen ska ha utförts på Arlanda utanför Stockholm.

Det var den 29 april som 62-åringen flög dit från Turkiet. Som ressällskap hade hon ett barn, som enligt passet och resehandlingarna var hennes nioåriga barnbarn.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Blev grovt misshandlad av stort ungdomsgäng

En 20-årig man blev på lördagskvällen grovt misshandlad av ett stort ungdomsgäng på mellan 15 och 20 personer.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö En man i 20-årsåldern blev i lördags vid 23-tiden grovt misshandlat av ett gäng på mellan 15 och 20 individer vid uppgången på Bo Widerbergs plats.

Enligt målsägande bestod gänget av för honom okända ungdomar och barn från 15 år och nedåt.

Bråket hade startat på tåget och fortsatte sedan på vägen till Bo Widerbergs plats där målsägande fick ta emot en mängd slag och sparkar.

Enligt sjukhuset där målsägande vårdas handlar det inte om några livshotande skador.

– Det är ju en ovanlig händelse med tank på hur många som deltog i misshandeln. Vi vet ännu inte vad som var upprinnelsen till händelsen, men vi får titta på de övervakningsfilmer som kan finnas i tåget, på perrongen och på Bo Widerbergs plats, säger Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen.

Malmö

Rånare väntade runt hörnet

Malmö
Malmö

I fredags mellan 16-17 gick den 18-årige killen gick runt ett hörn på väg till en jourbutik på Stora Kvarngatan vid Caroli väntade tre maskerade killar på honom. En av dem hade en kniv och de tvingade till sig målsägandes telefon och hörlurar.

Inga misstänkta finns.

Malmö

Rånades på elsparkcykel

Malmö
Malmö

En 16-årig pojke blev på lördagskvällen vid 23:40 misshandlad och rånad på sin elsparkcykel vid Handikappbadet på Ribersborg.

Enligt pojken blev han överfallen av två ungdomar i samma ålder som han själv som först slet i hans jacka så att han föll till marken och sedan genom att hota honom med kniv tilltvingade sig hans elsparkcykel. Målsägande hade varit på en fest vid Handikappbadet.

I nuläget finns inga misstänkta.

Malmö

Småkriminella inblandade i skjutningen på Docentgatan

Polisens hundförare och kriminaltekniker arbetar innanför avspärrningarna på Docentgatan i Malmö på söndagskvällen efter att en person hittats skottskadad utomhus.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Enligt uppgifter till Skånskan ska offret och den misstänkte gärningsmannen vid söndagskvällens skjutning på Docentgatan vara småkriminella utan kopplingar till den grova gängkriminaliteten.

Det var vid 23.12 på tisdagskvällen som polisen larmades efter att en rad smällar kunnat höras på Hermodsdal. Polisen var snabbt på plats med flera patruller och fann en skottskadad 45-årig man på Docentgatan.

– Vi kunde gripa en 64-årig man i närområdet som nu sitter anhållen misstänkt för inblandning i mordförsöket, säger Nils Norling, presstalesperson för Malmöpolisen.

Ingen koppling till gängen

Enligt polisen har varken offret eller den misstänkte gärningsmannen några kopplingar till de konflikter som råder mellan de kriminella gängen i Malmö.

– Ja, just nu har vi pågående allvarliga konflikter mellan de kriminella gängen i Malmö som kan leda till våld. Vi har mycket fokus på det nu, säger Nils Norling.

Infekterad situation

Vad de pågående konflikter handlar om vill Norling inte gå in på, men menar att det är det gamla vanlig, det vill säga individer som anser sig lurade på pengar, narkotika och om förolämpningar.

– Det är en väldigt infekterad situation i nuläget mellan olika grupperingar.

Inte livshotande

Det 45-åriga offret, som liksom den misstänkte 64-åringen är kända för polisen i andra sammanhang, fördes med ambulans till sjukhuset.

– Mannen ska inte ha några livshotande skador, säger Nils Norling.

Vid fyra tiden på måndagsmorgonen var brottsplatsundersökningen klar.

– Vi har hållit inledande förhör med 45-åringen och 64-åringen, men vi behöver mer tid innan vi kan säga något mer, säger Nils Norling.

Malmö

Påkörd person i Limhamn

Malmö
Malmö

En trafikolycka inträffade i en rondell vid korsningen av Linnégatan och Västanväg strax innan klockan 07 där en personbil kolliderade med en fotgängare.

Fotgängaren fördes med ambulans till sjukhus. Övriga omständigheter är oklara.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Malmö

Man skottskadad på Hermodsdal

Polisens hundförare arbetar innanför avspärrningarna på Docentgatan i Malmö på söndagskvällen efter att en person hittats skottskadad utomhus. Enligt Region Skånes presstjänst är mannen allvarligt skadad.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Strax efter klockan elva på söndagskvällen skottskadades en man på Docentgatan i Malmöstadsdelen Hermodsdal.

Larm om skottlossning kom in till polisen 23.12.

Foto: Johan Nilsson/TT
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Elskoterolycka på Lundavägen

Foto: Karsten Petersen
Malmö
Malmö Strax efter klockan nio på söndagskvällen inträffade en elskoterolycka på Lundavägen, nästan framme vid Värnhemstorget.

Larmet kom in till polisen 21.07. Än så länge finns inga uppgifter om skadeläge eller att det skulle vara andra fordon inblandade.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Stort strömavbrott i Burlöv

Malmö
Burlöv Fler än 2 500 hushåll förlorade strömmen i Burlöv på söndagskvällen. Det är bara fem dagar sedan det senaste stora strömavbrottet i området.
PREMIUM

Eon fick in larmet om strömavbrottet 20.22 på söndagskvällen. Då var 2 628 hushåll strrömlösa. Den enda orsak som anges är tekniskt fel. Ingen prognos finns i nuläget för när strömmen kan slås på igen.

Vid fem i niotiden hade majoriteten fått tillbaka sin ström. 1 000 strömlösa hushåll återstod dock. Vid halv elva-tiden var 268 hushåll strömlösa.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL