Kenny Sörtely från Kristianstad tyckte allra bäst om den klarblå Chevrolet Biscayne från 1961, som ägs av David Gunnars, Rättvik. Foto: Anders Isberg
Mathias Johansson, Lindome, blev vinnare i tävlingen Årets Bygge med sin GT92 Turbo från 2017 och belönades med ett presentkort på 10 000 kronor. Foto: Bilsport.se
Per Persson Landqvist, Classic MC Moped Club, gladdes åt att tack vare en auktion med denna Änglagårdsmoppe kunna skänka 30 000 kronor i Dyslexiförbundet Sverige, vars vice ordförande Ann Byrhult Pålsson tackade för gåvan. Foto: Anders Isberg
Denna Ford Tudor från 1931 blev ett av juryns val. Den ägs av Peter Rohlin, Tomelilla. Foto: Anders Isberg
Denna polisbil, en Dodge Diplomat från 1986, var med i filmen ”The house that Jack built” med Uma Thurman och Matt Dillon. Foto: Anders Isberg
Lars Edwardssons välputsade Jaguar C-Type är en Recreation, en kopia som försökt efterlikna originalet.

Tusentals besökare på motormässan

MALMÖ Det finns en stor publik som vill se en motormässan i Malmö. Det stod klart när Bilsport Motor Show arrangerades för andra gången. Totalt räknade man in 7 000 besökare, vilket var något fler än förra året.

Motormässan i Malmö är ett minne blott, men tomrummet har fyllts av den nya motorshowen.
Arrangör är Albinsson & Sjöberg, Skandinaviens största motortidningsförlag, som bland annat driver nyhetssajten Bilsport.se.
Det fanns gott om ögongodis i form av blänkande bilar, motorcyklar och lastbilar för dem hittade till Malmömässan under lördagen och söndagen.
Precis innanför entrén träffade Skånska Dagbladet motorintresserade Kenny Sörtely från Kristianstad. Han satt i sin rullstol och beundrade en Chevrolet Biscayne från 1961.
– Jag har sett den förut på Elmia. Jag var här förra året också, det är lite som mini-Elmia, säger Kenny Sörtely,
Han tog gott om bilder med mobilen på den klarblå skönheten från USA.
– Jag kör själv bil som är anpassad, berättar Kenny Sörtely.

Trots mässans namn handlade inte allt om motorer. Längs med ena sidan bjöd Green Trials på en fartfylld cykelshow.
Det bjöds på halsbrytande hopp och spektakulära snurrar med tvåhjulingarna, som for upp och nedför ramperna både framlänges och baklänges.
I ena hörnan fanns ett tydligt klassiskt tema, där det uteslutande var nostalgi som gällde.
Lars Edwardsson från Borås stod och putsade sin Jaguar C-Type.
– Det är en Recreation, som är byggd så nära originalet som möjligt. Om det hade varit ett original hade ingen fått komma nära. Då hade den varit värd 40-50 miljoner, säger Lars Edwardsson.
Han har köpt bilen i färdigbyggt skick, även om han gärna hade velat göra jobbet själv. Lars Edwardsson äger en verktygsaffär och tiden vill inte riktigt räcka till för bilbyggen.
– Men jag brukar köra bilen. Det går fantastiskt bra. Fartkänslan är helt underbar. Det känns som att det går fort, även om det inte gör det, berättar Lars Edwardsson.

Bredvid fanns Per Persson Landqvist från Classic MC Moped Club, som använde mässan för att göra en god gärning. Klubben sålde en Änglagårdsmoppe, en Crescent 2000 från 1958, till förmån för Dyslexiförbundet.
– Vi hade en auktion på Tradera och fick in 30 000 kronor. Jag är slöjdlärare och speciallärare och har många elever med dyslexi, berättar Per Persson Landqvist, som själv har erfarenhet av läs- och skrivsvårigheter.
Ann Byrhult Pålsson är vice ordförande i Dyslexiförbundet i Sverige. Hon förklarar att pengarna kommer väl till pass i kampen för medlemmarnas rättigheter.
– Just nu driver vi tre ärenden med elever som inte får använda sina vanliga hjälpmedel när de ska skriva de nationella proven. Det är som att säga till människor med glasögon att de plötsligt inte får använda dem, säger Ann Byrhult Pålsson.
Smeknamnet Änglagårdsmoppen kommer från att Per Oscarsson körde en sådan i den välkända filmen.

Det fanns minst ett annat fordon med filmanknytning i lokalerna. Det var en polisbil från USA, en Dodge Diplomat från 1986, ägd av Ulf Karlberg i nordvästskånska Viken.
Dodgen var med i Lars von Triers ”The house that Jack built” med Uma Thurman och Matt Dillon. Filmen utspelas i amerikanska Seattle, men spelades i Dalsland på grund av den danske demonregissörens flygskräck.
Anders Isberg

Dagens fråga

Brukar du veckohandla?

Loading ... Loading ...

Webbkryss