Bonny Håkansson med en flaska äppleglögg.

Här mustas glöggen

Julmys Sövde musteri är ett av Skånes äldsta, men vad många kanske inte vet är att det första de tillverkar när hösten anländer är glögg.

 

Efter julmaten sitter det alltid fint med lite glögg. Varm eller kall. Med eller utan russin och nötter. Med eller utan alkohol. Vad gäller saftglögg är den oftast baserad på vatten, men inte den som Sövde musteri brygger. Den är givetvis baserad på äppelmust.
– Vi börjar med att göra must och sen tillsätter vi vår kryddblandning och socker, förklarar ägaren, Bonny Håkansson. Sen pastöriserar vi den så att vi inte behöver använda något konserveringsmedel.
Han tog över musteriet 2009, men glöggen går tillbaka betydligt längre än så.
– Det var han som kom på idén och anledningen är att de första sommaräpplen vi får in när vi öppnar sista helgen i augusti inte är så smakrika eller aromatiska, och de har en hög syra. Det är äppelsorter som transparent blanche, till exempel, och det blir ingen vidare must på dem.
Så då bestämde sig förra ägaren för att göra något annat.
– Han tog fram kryddblandningen och äpplenas naturliga syrlighet gör att glöggen får en kraftfull och fyllig smak. Den blir inte heller så söt och sliskig. Sen ska den gärna lagras, helst ett år så att kryddorna gifter in sig.
Vad som faktiskt är i blandningen är däremot hemligt.
– Det är lite av de vanliga julkryddorna, som kryddnejlika, kanel och kardemumma och så många fler.
Och vill man kan man alltid spetsa till den lite ytterligare.
– Mörk rom är väldigt gott att ha i. Calvados och vodka funkar också, men framförallt rom. Den är dock väldigt förrädisk.
Den funkar också som en sommardryck.
– Vi har serverat den kall mitt i sommaren och då dricker vi den med massor av krossad is. Det går att spetsa den då också.

Varje år tillverkar Bonny 20 000 flaskor glögg och den är särskilt populär hos lokalborna, de som lämnar in äpplen om hösten. Många av dem har sina preferenser och efterfrågar ofta must som har gjorts på äpplen som har skördats tidigt eller sent på hösten, beroende på vad de är ute efter smakmässigt. Generellt sett blir äpplena nämligen sötare ju längre de får mogna, men det är inte alltid säkert. Eftersom väder och vind förändras från år till år kan det också påverka. Det gäller dock inte glögg lika mycket.
– I år blev äpplena betydligt sötare än efter den dåliga sommaren 2017. Men det märks inte på glöggen på samma sätt eftersom mycket av skillnaderna döljs av kryddorna.
Men det är inte bara glögg som funkar som vinterdryck. Även must och cider är populära när kylan sätter in.
– Vi dricker själva varm must ibland, gärna med en kanelstång eller stjärnanis i. Det blir också jättegott med färska hjortron. Vi gör också en tvåprocentig cider som vi tappar upp på en champagneflaska. Den är särskilt populär på nyår.