Skönadals förskola har drabbats av fukt. Foto: Kävlinge kommun

Fuktproblem stänger Skönadals förskola

hofterup Ännu en av Kävlinge kommuns förskolor från 1970-talet har drabbats av fuktproblem.
Denna gången är det Skönadals förskola, som kommer att evakueras när ersättningslokaler kommer på plats. Till dess får barnen tillbringa mer tid utomhus.

– Våra 70-talsförskolor har tjänat ut sin tekniska livslängd. Den börjar ta slut, säger Jimmie Persson, fastighetschef för KKB Lokaler som förvaltar kommunens lokaler.
Sedan tidigare har bland annat Tolvåker och Lackalänga förskolor rivits på grund av fuktproblem, liksom Nyvångsskolan i Löddeköpinge. Nu har alltså fukt hittats i ytterligare en förskola.
Fukten har lett till att ämnen i mattor som limmats på betongen frigörs i luften när limmet luckras upp, berättar Jimmie Persson.

– När lim placeras mot betong löses det upp när det blir blött.
I fastigheten finns också syll av tryckimpregnerat virke som också den är en del av problemet.
– De ger ifrån sig vissa doftämnen som inte är så hälsosamma, säger Jimmie Persson.

För några veckor sedan gjorde Anticimex en undersökning av hela fastigheten, och upptäckte omfattande problem med fukt. Vårdnadshavarna har fått information.
– Vi jobbar med att hitta evakueringslokaler. Det står inga lediga lokaler någonstans. Alternativet är moduler. Först måste vi hitta en plats för dem. Vi vill gärna att det ska vara i närheten, säger Jimmie Persson, som räknar med att de är på plats inom tre månader.

Under tiden får barnen gå kvar i lokalerna, som kommer att ventileras så mycket det går. Barnen kommer också att få vara utomhus mer än vanligt.
Vad som ska hända med förskolan är inte bestämt.
– Vi ska ta fram material till politiken så de kan fatta beslut om vi ska renovera eller bygga nytt, säger Jimmie Persson.
stefan.persson@skd.se, 0704-142636

Dagens fråga

Är du mörkrädd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev