En Annie i allra bästa form

Foto: Cesare Righetti
Artikel

Fantastiska barn, en urgullig hund, melodier som alla kan tralla med i och en komisk pangroll superbt framförd. Att årets upplaga av musikalen Annie i Malmö kommer att locka familjepubliken från sofforna i vinter känns givet. Premiärpubliken fick näst intill Nöjesteaterns tak att lyfta.

Här på scenen har man samlat ett gäng härliga barn, det är två olika lag som spelar flickorna på Miss Hannigans barnhem. De imponerar stort i nummer som Vilket uselt liv och Om ni aldrig ler och de sätter sång och dans på ett respektingivande sätt. Charmiga minstingen Molly, Klara Wemnér, tog publiken med storm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Staffanstorp

Koppeltvång och förbud mot nedskräpning

Så här ser det ofta ut vid sopstationerna i Staffanstorp med skräp liggande utanför containrarna. Nu ska några återvinningsstationer kameraövervakas.
Foto: Marianne Pernbro
Staffanstorp
STAFFANSTORP Nu är det slut med att spotta ut snuset eller slänga tuggummi och godispapper på marken i Staffanstorp. Förslag om att skärpa de lokala ordningsföreskrifterna både i fråga om nedskräpning och koppeltvång för hundar ska behandlas av politikerna.

Det är ett förslag från kommunstyrelsens ordförande, Christian Sonesson (M), som finns med på dagordningen inför nästa möte i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Skärpningar

Där föreslås en revidering av de lokala ordningsföreskrifterna som innebär skärpningar från och med 1 maj i år.

Trots att de flesta hundägare sköter sig förekommer det att gående bli påhoppade av lösa hundar. Det vill kommunen sätta stopp för.
Trots att de flesta hundägare sköter sig förekommer det att gående bli påhoppade av lösa hundar. Det vill kommunen sätta stopp för.
Foto: Arkivbild

Koppeltvång för hundar bör enligt förslaget införas på offentlig plats inom detaljplanelagt område och därmed jämställda områden samt lekplatser, skol- och förskolegårdar, på motionsspår och i bostadsområden. Områden där kommunen anordnat hundrastgårdar är undantagna kopplingstvånget.

– De flesta har god kontroll på sina hundar, men det finns likväl lösspringande hundar som orsakar oro, särskilt i de fall där gående på gator eller i parker blir påhoppade eller på annat sätt besvärade av hundar som inte är kopplade, skriver Christian Sonesson i sitt förslag.

Stort mörkertal

En del klagomål når kommunen, men mörkertalet är sannolikt stort,menar han.

Trots att Staffanstorps kommun i många år arbetat aktivt för att motverka nedskräpning upplevs detta ändå som ett stort problem av invånarna. Det visar resultatet i den årliga trygghetsmätningen.

Nedskräpning är ett problem och det vill kommunen få bukt med.
Nedskräpning är ett problem och det vill kommunen få bukt med.
Foto: Leif R Jansson / TT

Varje vår deltar Staffanstorps kommun i Skräpplockardagarna, utbildningsinsatser sker i skolorna och antalet papperskorgar i kommunen blir fler för varje år. Det har också ansökts om, och i en del av fallen beviljats, tillstånd för kamerabevakning av återvinningsstationerna i kommunen.

Trots att kommunen jobbat mot nedskräpning i flera år upplevs det som ett problem av invånarna.
Trots att kommunen jobbat mot nedskräpning i flera år upplevs det som ett problem av invånarna.
Foto: Arkivbild

Inte mer skräp

Därför föreslås nu att från och med den 1 maj ska en skärpning i de lokala ordningsföreskrifterna om nedskräpning lyda: "Förbud mot nedskräpning och ringa nedskräpning (till exempel cigarettfimpar, tuggummin, snus och godispapper) råder i hela kommunen".

Samtidigt vill man inventera behovet av papperskorgar i kommunen och om så krävs, lägga fram förslag om att sätta upp fler.

Eslöv

Linander (C) lämnar Eslövspolitiken helt

Annette Linander (C) lämnar Eslövspolitiken helt efter att ha varit politiskt engagerad på hemmaplan under 18 år.
Eslöv
ESLÖV I arton år har Annette Linander engagerat sig i Eslövspolitiken och har tidvis varit ett av toppnamnen inom Centern. Nu sätter hon punkt för att hon ska packa flyttlasset.

Den skriftliga avsägelsen skeppade hon in till kommunen i februari och där tackar hon för sig efter 18 år i Eslövspolitiken, där hon avverkat 15 år i kommunfullmäktige.

Någon schism ligger det inte bakom hennes beslut. Istället handlar det om att hon lämnar sin nuvarande boplats i Löberöd, för att istället flytta till en annan kommun.

– Jag flyttar hem. Jag är född och uppvuxen i Veberöd och har köpt hus där.

Samtalsklimatet

Hon ger inga besked kring om det kommer locka att engagera sig politiskt i sina nya hemkommun, Lund.

– Det vet jag inte. Jag är ju aktiv i Region Skåne.

Där är Linander bland annat förste vice ordförande i regionstyrelsen och sitter med i regionfullmäktige.

Vad kommer du sakna med Eslövspolitiken?

– Jag kommer nog att sakna samtalsklimatet. Det har alltid varit en ganska go och trevlig stämning mellan partierna i Eslöv. Man har löst mycket med samtal. Vi har haft väldigt roligt när vi varit iväg och rest och även när vi varit i Stadshuset, säger Linander.

När du blickar tillbaka på de här åren - finns det något du är extra stolt över att du varit med och åstadkommit i Eslövspolitiken?

– Ja... Det är många olika, stora och små saker, som man gjort. Ibland för att man har stått emot och ibland för att man drivit fram saker. Vi har ju suttit i opposition den större delen av den tiden, säger Linander och kommer sedan på en sak:

– Jag är väldigt stolt över den process vi hade med översiktsplanen. Den var väldigt öppen och vi pratade med väldigt många Eslövsbor. Det är jag lite stolt över.

Kritiserar samarbetet

Under förra valet fick inte Socialdemokraterna och Moderaterna egen majoritet på nytt. När man skulle få ihop ett styre gick man ut med håven och lyfte till slut in Liberalerna, för att tillsammans bilda den trojka som nu styr Eslöv.

Är du besviken över att Centern inte hamnat i styret under de senaste valen?

– Det är ju valresultatet som avgör. Men jag har ju varit kritisk innan mot att S och M styr ihop. För det blir en cementering av politiken, som inte utvecklas speciellt mycket och där inga av de andra partierna kan driva sina ytterlighetsfrågor. Jag tycker det är en hämsko för politiken när två stora samarbetar på det viset.

– För Centerpartiet hade det naturligtvis varit kul att vara med och styra. Men det är ju väljarna som avgör och sedan är det förhandlingar med andra partier. Alla bestämmer själv vem man vill samarbeta med, säger Linander.

Centerns gruppledare, Madeleine Atlas, påpekar att Linander ändå inte varit särskilt synlig i kommunpolitiken de sista åren. Däremot ser hon det som förlust att man nu tappar viss insyn i regionpolitiken, eftersom Linander är verksam där.

”Tappar insyn”

Centerpartiets gruppledare i Eslöv, Madeleine Atlas, låter inte särskilt besviken över att Linander nu lämnar Eslövspolitiken och centergänget.

– Hon flyttar ju och livet har sina vändningar. Flyttar man så måste man lämna sin kommunpolitik. I och med att hon sedan flera år tillbaka förvarnat om att hon kommer släppa taget litegrann så är vi väl förberedda. Vi har ju börjat räkna bort henne ändå, eftersom hon varit engagerad på regional nivå, säger Atlas och fortsätter:

– Sedan är det alltid tråkigt att förlora någon som är väldigt kompetent. Men det gör ju att andra får lov att växa. Hon har ju suttit med i fullmäktige, men där har hon ju haft en ganska tillbakadragen roll. Hon har meddelat oss vad som händer på regionnivå. Det kommer vi se som en förlust för vi har ju fått lite extra insyn i regionpolitiken, som vi till viss del tappar nu. Men kommunpolitiken har hon hållit sig ganska borta från.

Utrikes

Böter för frivilligt sex vanligare i Norge

En norsk soldat under en Natoövning. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Ömsesidigt sex mellan sedan länge byxmyndiga personer leder allt oftare till böter i Norge.
I fjol bötfälldes 44 personer för frivilligt sex – en rejäl ökning jämfört med 2019, då 26 personer bötfälldes, rapporterar NRK.

Det handlar om soldater, som inte åtnjuter samma grad av sexuella frihet som resten av norrmännen. Ett simpelt samlag på militärt område betraktas inte sällan som ett disciplinärt ärende, varför aktiviteten sorterar under disciplinlagen.

Älskog kan om det vill sig illa kosta utövarna 1 200 norska kronor.

Linnea Røbech, fackligt förtroendevald inom det norska försvaret, har noterat att antalet soldater som bötfällts för frivilligt sex har ökat. Hon tror att det kan kopplas till coronapandemin.

– Stränga smittskyddsåtgärder har lett till att soldaterna fått stanna kvar på kasernerna, tätt samlade på förläggningsområdet. När så många är samlade på en och samma plats tror jag att mänskliga behov snabbt kan ta överhanden, säger hon till NRK.

Även generaladvokat Sigrid Redse Johansen tror att antalet bötfällda sexutövare inom försvaret är en konsekvens av coronapandemin och att soldaterna tillbringat mer tid på förläggningarna, skriver hon i en rapport.

Inrikes

Kvinna omkom i krock mellan bil och buss

En kvinna omkom i en trafikolycka norr om Stockholm på måndagen. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 40-årsåldern har omkommit i en trafikolycka norr om Stockholm. Kvinnan färdades i en bil som på måndagsmorgonen krockade med en buss mellan Vallentuna och Karby. Inga passagerare fanns på bussen, uppger polisen på sin sajt.

De närmare omständigheterna är oklara runt dödsolyckan, som inträffade på länsväg 268. Bilen har tagits i beslag för teknisk undersökning.

Lund

Trots inställt firande - bolaget stängs

Lund
Lund Sedan 2009 har Lunds kommun förbjudit Systembolaget att sälja alkohol på siste april. Något som visat sig ha haft en tydlig positiv effekt.

Valborgsfirandet 2008 urartade och orsakade bland annat dödsfall, allvarliga personskador och omfattande skadegörelse. Detta efter att firandet eskalerat under flera år.

För att begränsa den här typen av incidenter och ordningsstörningar har Polismyndigheten sedan dess bett kommunen att förbjuda alkoholförsäljning under siste april.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Inrikes

Brand i bilskrot – allmänheten varnas

Det brinner på en bilskrot i Uppsala.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

En kraftig brand har brutit ut i en bilskrot i stadsdelen Boländerna i östra Uppsala.

– Det är en hög med sammanpressade bilar som brinner med kraftig rökutveckling som följd, säger Tommy Wållberg, ledningsbefäl vid Räddningscentral Mitt.

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) gick ut där räddningsledaren uppmanade alla i området att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Högen som brinner bedöms vara åtta till tio meter hög.

– Branden är i det närmaste under kontroll. Men det är svårt att komma åt och släcka eftersom bilarna är staplade på varandra, säger Henrik Jynnesjö, operatör vid ledningscentralen, vid 18.30-tiden.

Släckningsarbetet beräknas pågå ett par timmar till.

Larmet om branden kom vid 16-tiden på måndagen.

Lund

Bil har voltat på riksväg 11

Lund
Trafik Vid 18.24 larmades SOS Alarm om en singelolycka med en personbil på riksväg 11 mellan Staffanstorp och Dalby.

– En personbil som har voltat på riksväg 11 mellan Staffanstorp och Dalby, säger Sara Andersson.

Enligt polisen är båda körfälten påverkade av olyckan. Det finns i nuläget inga rapport om eventuella skador.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Uppgifter: Zlatan missar två matcher till

Skadade Zlatan Ibrahimovic får sitta vid sidan av planen ett tag till.
Foto: Spada/AP/TT
Sport
Sport Zlatan Ibrahimovic missar troligen de kommande två matcherna med Milan.
Det uppger Milannews.
Förhoppningen är att han är tillbaka till returmatchen mot Manchester United i Europa League.
PREMIUM

Ibrahimovic skadade en lårmuskel i ligamatchen borta mot Roma och har sedan dess stått över matcherna mot Udinese (1–1) och Verona (2–1).

Under måndagen läkarundersöktes han på nytt och skadan uppges läka som den ska, men han hinner inte bli återställd till torsdagens första åttondelsfinal mot United och lär också missa helgens ligamatch mot Napoli.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL