Recension

En Annie i allra bästa form

Foto: Cesare Righetti
Ingen Sektion satt
Recension

Fantastiska barn, en urgullig hund, melodier som alla kan tralla med i och en komisk pangroll superbt framförd. Att årets upplaga av musikalen Annie i Malmö kommer att locka familjepubliken från sofforna i vinter känns givet. Premiärpubliken fick näst intill Nöjesteaterns tak att lyfta.

Här på scenen har man samlat ett gäng härliga barn, det är två olika lag som spelar flickorna på Miss Hannigans barnhem. De imponerar stort i nummer som Vilket uselt liv och Om ni aldrig ler och de sätter sång och dans på ett respektingivande sätt. Charmiga minstingen Molly, Klara Wemnér, tog publiken med storm.

Titelrollen gjordes på premiären av Lilly Wahlsteen. En ung musikalartist som verkligen känns som just det, en musikalartist. Bra sångröst och perfekt dans, fin scennärvaro och nerverna på rätt plats när den stundtals lite motsträviga vovven Sandy ska hållas kvar på scen samtidigt som showstoppern I morgon ska avverkas. Riktigt bra jobbat!

Regissören Eva Rydberg, som själv spelat Miss Hannigan två gånger, har också gjort lite mer av barnhemsscenerna. Det är lite läskigare, lite ruffigare än vanligt, något som framhävs också av scenografi och ljus. Samma sak gäller för numret där invånarna i kåkstaden besjunger sin tillvaro. Annie är glädje och sång och en sockersöt historia om en föräldralös stackare som får ett nytt liv som rikemansflicka, men det här blir inslag som sticker ut ur den glättiga ytan.

I centrum står en komisk paradroll. Nanne Grönvall gör Miss Hannigan, på stabilt vingliga ben, med perfekt tajming och ständigt med flaskan i högsta hugg. En riktig skräcktant, karltokig på ett sätt som man skrattar gott åt, men en dam som absolut inte skulle släppa ett barn i närheten av. Inte minst efter hennes uppvisning med ”mattebankaren”. Hennes nästan lika läskige bror Rooster spelas av Kalle Rydberg och Roosters fästmö Lily av Nina Pressing. Gott samarbete och bra kemi dem emellan gör att man njuter av att se dem i aktion.

Oliver Warbucks, den rike mannen som tar sig an den föräldralösa Annie, spelas av Thomas Järvheden. Ett oväntat val, Warbucks brukar vara en lite äldre herre, men att låta en yngre man göra rollen funkar faktiskt alldeles utmärkt. Järvheden är mest känd som ståuppkomiker men sjunger alldeles utmärkt och hans rakryggade allvarliga miljardär känns lite mer nutida.

Anna Sahlene gör en stilfull gestaltning av Warbucks sekreterare Grace Farrell , dam ut i fingerspetsarna och Miss Hannigans raka motsats.

Annie är en musikal som alltid brukar locka familjepubliken och det lär den göra den här gången också. Och ingen lär bli besviken, bättre än så här kan Annie inte göras. Här handlar det om omsorg in i minsta detalj och det finns många roliga sådana att lägga märke till.

Lite känns det ändå som om bäst före-datumet på den romantiserade patriotism med Roosevelts New Deal som är musikalens ramhistoria håller på att gå ut. Musikalvärlden vimlar visserligen av skildringar av politiska tidsepoker, som i Evita och Les Mis och amerikansk politisk historia är också högaktuell i musikalen Hamilton, om en av ”the founding fathers”. Att den här biten känns lite svårsmält just nu handlar kanske mest om vem som har presidentsigillet i handen för tillfället, men framtidshoppet, gestaltat av barnet, kommer alltid att kännas relevant.

FAKTA

Fakta:

Annie

Musikal av Thomas Meehan, Charles Strouse och Martin Charnin

Medverkande: Nanne Grönvall, Thomas Järvheden, Anna Sahlene, Kalle Rydberg, Nina Pressing, Fredrik Dolk, Lily Wahlsteen, Ella Andersson Bessman, Klara Wemner, Caroline Enochsson, med flera

Scenografi: Peter och Marianne Dillberg

Koreografi: Siân Playsted

Kostym: Marianne Lunderquist

Mask och peruk: Freja Täck

Ljusdesign: Palle Palmé

Ljuddesign: Peter Dahlström

Musikarrangemang: Björn Claesson

Regi: Eva Rydberg

Skurup

Ny skolledare på Östergårdsskolan

En man i svart jacka och solglasögon.
Mats Nilsson, ny rektor på Östergårdsskolan i Skurup.
Fotograf: Catharina Nilsson
Skurup
SKURUP Mellanstadieläraren Mats Nilsson har valt rektorsbanan sedan många år. Sedan april månad är han ny rektor på Östergårdsskolan i Skurup. Han landar mitt i en kommande utbyggnation av grundskolan.
- Den fysiska arbetsmiljön påverkar den psykosociala arbetsmiljön så att få jobba i nya lokaler underlättar minst sagt, tycker han.

Beslutet att bygga till och renovera ventilationen på Östergårdsskolan är taget i kommunstyrelsen i veckan. Fullmäktige har sista ordet och där är inte beslutet taget ännu. Men de tre politiska blocken i kommunstyrelsen, M-styret, femklövern och Sverigedemokraterna, är överens om att skolan behöver ny ventilation och större lokaler.

- Får vi en rejäl åtgärd, en helt ny ventilation och nya lokaler så blir det jättebra, tycker Mats Nilsson som redan efter tre arbetsdagar har uppfattat att personal har känt av och haft stort bekymmer med den underdimensionerade ventilationen som måste åtgärdas enligt hans mening. Det är ett problem, men inte av samma akuta karaktär som Mariaskolan som ska evakueras under påsken, uppfattar han det som.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skurup

Östergårdsskolan ska byggas till och renoveras

En skola i rött och vitt med rött snedtak.
Östergårdsskolan i Skurup
Fotograf: Catharina Nilsson
Skurup
SKURUP Östergårdsskolan ska renoveras och byggas till för cirka 80 miljoner kronor. Arbetsmiljöproblem med dålig ventilation och en genomförd statusbesiktning av byggnaden från december ligger bakom det färska beslutet.

- Vi har föreslagit för fullmäktige att skolan ska byggas till och renoveras, berättar kommunstyrelseordförande Johan Bolinder (M) efter veckans möte.

Finns det akuta brister på Östergårdsskolan?

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Covid-19 i skånevården

Dubbelt så många sjukskrivna som förra året

Ännu finns inga konstaterade fall av covid-19 bland Region Skånes vårdpersonal. Men sjuktalen har rasat i höjden.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Nyheter
Skåne Än så länge finns det inga siffror som pekar på att skånsk vårpersonal skulle ha insjuknat i covid-19. Region Skåne och fackförbunden Vårdförbundet och Kommunal har heller inga siffror på vårdpersonal som skickats hem på grund av misstänkt smitta.
Men siffrorna visar att det är dubbelt så många sjukskrivna i Region Skåne nu jämfört med samma tid förra året.

Smittspridningen av coronaviruset går än så länge långsammare i Skåne än i de båda andra storstadsregionerna Göteborg och Stockholm.

I Stockholm har några fall där vårdpersonal blivit sjuka i covid-19, och till och med intensivvårdas, konstaterats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Utrikes

Kina stannade för att hedra sina "martyrer"

Kinas flagga på halv stång på Himmelska fridens torg i Peking under lördagen.
Kinas flagga på halv stång på Himmelska fridens torg i Peking under lördagen.
Fotograf: Ju Huanzong/AP/TT
Utrikes

Kina sörjer de avlidna i coronavirusets spår. Lördagen är en sorgedag för att hedra "martyrerna" som avlidit till följd av viruset.

Flaggorna över hela landet har halats till halv stång och alla former av underhållning har ställts in.

Klockan 10.00 Pekingtid stannade landet när tre minuters tystnad observerades medan flyglarm, sirener och signaler från bilar, tåg och fartyg tjöt. I Wuhan, huvudstaden i Hubeiprovinsen där coronaviruset började spridas, ställdes alla trafikljus om till rött och all trafik stod stilla under de tre minuterna.

Under fredagen steg den officiella siffran över smittofall i landet med 19, till 81 639 personer. 3 322 människor uppges ha avlidit.

Sorgedagen sammanfaller med den årliga Qingming-festivalen eller gravsvepar-dagen då hela familjer hedrar sina förfäder med offergåvor och att göra rent vid gravarna.

De ceremonierna har på flera håll förbjudits i år, eller åtminstone skjutits upp till maj. I Wuhan har invånarna i stället via internet kunnat följa hur anställda på begravningsplatser utför en del av dessa traditioner.

Ekonomi

Många ARN-anmälningar kopplas till coronakris

Antalet anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden har ökat kraftigt då mycket ställ sin på grund av coronakrisen. Arkivbild.
Antalet anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden har ökat kraftigt då mycket ställ sin på grund av coronakrisen. Arkivbild.
Fotograf: Ali Lorestani/TT
Ekonomi

Antalet anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har ökat kraftigt då bland annat resor och evenemang har ställts in på grund av coronaviruset, rapporterar Sverige Radio Ekot.

Under de senaste veckorna har det kommit in 600–700 ärenden till ARN med tydlig koppling till coronakrisen.

– I mars hade vi en ökning på 30 procent (jämfört med förra året) på myndigheten och på reseavdelningen är ökningen mer än en fördubbling. Och ser man på den avdelningen som hanterar inställda evenemang är det en sjuttioprocentig ökning, säger Marcus Isgren, ordförande och chef vid ARN, till radion.

I stället för att ge pengarna tillbaka är det många företag som erbjuder tillgodocheckar när evenemang ställs in – men som konsument har man alltid rätt till att få pengarna tillbaka.

Inrikes

Anstormning till 1177 under mars

1177.se hade fem miljoner fler besök i mars jämfört med i februari. Arkivbild.
1177.se hade fem miljoner fler besök i mars jämfört med i februari. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Inrikes

Svenskar törstar efter information om coronaviruset. Under mars tog 1177 Vårdguiden emot totalt 780 000 samtal, jämfört med 525 000 i februari som var en normal månad för tjänsten.

– Man frågar väldigt mycket om sina symtom och undrar om det kan vara corona, säger Lena Ivö, presschef på Inera som driver tekniken på 1177.

Även antalet besök på hemsidan 1177.se ökade stort under förra månaden, från 14 miljoner besök i februari till 19 miljoner i mars.

Inera arbetar tillsammans med regionerna för att hantera det hårda trycket. Väntetiderna ska vara kortare nu än tidigare.

– Vid toppar kan det fortfarande bli väntetid, men den är kortare nu än förut. Ju mer kapacitet vi tillför genom att öppna fler linjer och bemanna med fler sköterskor som kan svara på frågor, desto snabbare kommer vi ner i svarstid, säger Lena Ivö.

Inrikes

Man till sjukhus efter knivskärning i Malmö

En yngre man blev knivskuren och fördes till sjukhus. Arkivbild.
En yngre man blev knivskuren och fördes till sjukhus. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes

En yngre man i Malmö kommun fördes till sjukhus efter att ha blivit svårt knivskuren, skriver Sydsvenskan.

Enligt tidningen ska mannen vid 01-tiden ha knackat på en lägenhet i området och de boende i lägenheten ska sedan ha larmat polis och räddningstjänst.

Ett område är avspärrat och enligt polis på plats utreder man händelsen som försök till mord. Läget för den skadade mannen är inte känt.

Ekonomi

IMF: "Mänsklighetens mörkaste stund"

IMF-chefen Kristalina Georgieva säger att coronapandemin är en kris som ingen annan. Bild från februari.
IMF-chefen Kristalina Georgieva säger att coronapandemin är en kris som ingen annan. Bild från februari.
Fotograf: Jens Meyer/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Coronapandemin har orsakat en global recession som kommer att bli "mycket värre" än finanskrisen 2008. Det dystra budskapet kommer Internationella valutafonden IMF:s chef Kristalina Georgieva med.
– Det här är mänsklighetens mörkaste stund under min livstid, säger hon.

Den 23 mars spådde Georgieva att krisen i coronavirusets spår ser ut att bli i nivå med finanskrisen. Knappt två veckor senare har läget blivit än mörkare och på ett pressmöte via videolänk vred hon på fredagen upp varningen.

– Det här är en kris som ingen annan. Vi har bevittnat hur världsekonomi helt har bromsat in. Vi är nu i en recession. Läget är mycket värre än under finanskrisen 2008–2009, säger hon.

IMF-chefen säger att många riksbanker och finansministrar redan har vidtagit åtgärder som saknar motstycke för att mildra den ekonomiska chocken och stabilisera marknaderna, men att mer – mycket mer – behövs. I synnerhet för att hjälpa utvecklingsländerna.

Krisfond på 10 000 miljarder

Fattigare länder drabbas värst av den ekonomiska krisen, inte minst när kapitalstarka utländska investerare flyttar sina pengar, säger Georgieva och uppger att långt större summor har försvunnit från dessa tillväxtmarknader än under finanskrisen, motsvarande nära 900 miljarder kronor är borta sedan coronapandemin började.

Mer än 90 av IMF:s 189 medlemsländer har ansökt om lån från valutafonden för att bekämpa coronaviruset och Georgieva säger att IMF är berett att använda så mycket som behövs ur dess krisfond på 10 000 miljarder kronor för ekonomisk hjälp.

28 länder i Afrika, Asien och Latinamerika har hittills fått medel ur IMF:s fond eller Världsbankens motsvarande fond.

"Hot mot hela världen"

Georgieva betonar dock att IMF och Världshälsoorganisationen WHO uppmanar länderna att enbart använda hjälpen för att direkt bekämpa viruset, som att betala läkare och sköterskor samt köpa in skyddsutrustning.

– Det här är mänsklighetens mörkaste stund under min livstid, ett stort hot mot hela världen som tvingar oss att stå starka, förenas och skydda våra mest utsatta och svaga, säger Georgieva.

En åtgärd Georgieva hoppas på är att förmå Kina och andra kreditorer att skjuta upp indrivandet av fattigare länders skulder i åtminstone ett år. Samtalen med Kina uppges vara "konstruktiva".

Avbetalningsstopp i maj

Världsbankschefen David Malpass skriver i ett inlägg på Linkedin att ett tillfälligt stopp för avbetalningar kan införas till den 1 maj. Fram till dess ska Världsbanken och IMF utvärdera ländernas skulder och deras förmåga att kunna betala tillbaka dem. eller om det finns behov av nedskrivning av lånen.

Malpass stämmer samtidigt in i Georgievas ord om det finansiella läget. "Bortom covid-19-pandemin och dess påverkan på hälsan är vi inne i en global recession", skriver han.

Över en miljon människor i världen har smittats, över 53 000 har avlidit.

NÄSTA ARTIKEL