Helene Liedholm blogar om allt som har med julen att göra.
Helene Liedholm

Bloggen helt om jul

Lästips Julen kan vara en underbar och mysig tid, men också konstig och oväntad. Och är det någon som vet det är det julbloggerskan
Helene Liedholm från Hjärup.

Bloggar du om julen året runt?
– Absolut inte. Då hade jag blivit tokig. Jag börjar i juli eller början på augusti. Det är då designhusen kommer ut med sina julkollektioner. Sen tar det fart i september, men i år började jag mycket senare eftersom jag inte haft någon julkänsla. Men det är det berömda undantaget som bekräftar regeln.

Måste man ha julkänsla för att kunna blogga om julen i juli?
– Inte om man är julfrälst. Då handlar det bara om vilka texter jag vet att jag kan skriva, vad jag kan rapportera om. Däremot finns det många som köper sina julklappar redan i juli och det förstår jag inte. Då vill jag ha julkänslan. Och jag julpyntar aldrig före första advent eller förste december, beroende på vad som kommer först. Först då är det okej att börja spela julmusik.

Kan det bli för mycket julpynt?
– Ja, gud ja. Jag tycker nog att de flesta har för mycket. Jag är faktiskt ganska återhållsam. Jag har inte en miljon tomtar, utan bara någon enstaka vätte. Det viktigaste är att det fortfarande ska vara ens hus och att man mår bra. Det får inte bli ett måste. Man behöver inte en miljard pengar och man kan göra det mysigt utan att det kostar för mycket.

Vilken är den bästa skånska julmarknaden?
– Björnstorp och Katrinetorp. Björnstorp är en liten gammal gård och de har bra, genuint hantverk. Det är det viktigaste. Jag vill inte ha några Malmöfestivalsstånd utan det ska vara saker som hantverkarna har jobba på hela året och som inte går att få tag på någon annanstans. Det är samma med Katrinetorp. Jag köper till exempel fårskinn av en fårbonde som är på de här marknaderna, och då vet jag hur det fåret är uppfött och vilken kvalitet det är.

Vilken är den bästa julutflykten i Skåne?
– Vellingbelomman har en fantastisk julutställning som de börjar bygga upp redan i juni. De har en tomteby, tomtestigar, massor med krusiduller och pynt. Om man inte gillar jul innan man besöker dem gör man det definitivt inte efteråt. Men om man gillar jul kan man hitta hur många grejer som helst där. Och den håller på länge.

Vad är den mest oväntade julprylen du har fått blogga om?
– Det är faktiskt en grej som jag precis har skrivit om, som jag aldrig har fått en förfrågan om förut. Det finns många olika adventskalendrar för vuxna, men de är vanligtvis ganska beskedliga. Nu fick jag skriva om en erotisk kalender som kallas Sinful från ett förlag som är inne på hela ”Fifty shades of Grey”-biten.

Vilken är den konstigaste julmaten du har träffat på?
– Bruna bönor. Jag hade aldrig hört talas om att man kunde ha det på julbordet innan jag träffade min före detta man, men för honom var det det allra viktigaste. Tydligen är det vanligt längre upp i landet.

Vad får man absolut inte klä sig i på julafton?
– Jadu, om man inte gifter sig så brudklänning kanske? Jag tycker nog att man får klä sig som man vill, även om det kan vara lite konstigt att ha på sig pyjamas om man har gäster, eller om alla har tomtedräkt. Om inte annat skulle det vara förbryllande för ungarna. Man får väl ha det som känns bra, sen får släkten ta smällen.

När och hur ska man öppna julklapparna?
– Jag försöker införa samma regel i varje familj jag hamnar i och det är att man delar ut alla julklappar innan man börjar öppna och sedan börjar med den allra yngsta. Jag var själv minst och hade alltid störst hög och mormor hade minst. Sen öppnar man en i taget. Först den yngsta, sedan den nästa yngsta och så vidare. Man visar upp presenten och tackar den som har gett den. Det är viktigt, så att man inte bara sliter upp paketet. Det här funkar bra i en liten familj, men i en större familj med otåliga barn kanske man får låta de yngsta göra lite mer som de vill medan de äldre följer den här regeln.

Simon Lundh