Kultur

Advent med deckarbloggen

Artikel Kultur och Nöje
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

SJ drar ner antalet bokningar efter kritik

SJ kommer bara sälja 65 procent av biljetterna på tågen framöver för att minska trängseln.
SJ kommer bara sälja 65 procent av biljetterna på tågen framöver för att minska trängseln.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Inrikes
Inrikes Efter kritik om trängsel ombord på tågen väljer nu SJ att sänka antalet bokningsbara platser på tågen, från 75 procent till 65 procent.
– Nu har vi analyserat, dragit lärdom och gör om så det blir bättre för alla, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell.

Framöver kommer SJ bara belägga sina tåg upp till 65 procent, istället för dagens 75 procent. Anledningen är de klagomål om trängsel på tågen som kommit sedan reserestriktionerna släpptes.

Under våren såldes bara hälften av platserna på SJ:s tåg, men när reserestriktionerna släpptes beslöt företaget att upp till 75 procent av biljetterna skulle säljas från och med första juli. Resonemanget löd att singelresenärerna skulle vara färre, eftersom jobbpendlandet och tjänsteresorna minskat.

De flesta resenärerna under sommaren förväntades vara mindre sällskap och barnfamiljer som ändå skulle sitta tillsammans, vilket skulle ge utrymme för singelresenärer att sitta avskilt.

– Det är den erfarenheten vi har sen tidigare. Men det är ingen vanlig sommar, det har varit svårt att förutspå allting. Nu har vi analyserat, dragit lärdom och gör om så det blir bättre för alla, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell.

Men det kommer att dröja upp till en vecka innan förändringen slår igenom. De avgångar där upp till 75 procent av biljetterna redan sålts kommer att gå som planerat.

Lucas Brischetto/TT

Ekonomi

ECB-chefen ser risk för bakslag

ECB, med chefen Christine Lagarde, behåller styrräntan och insättningsräntan på rekordlåga nivåer. Arkivbild.
ECB, med chefen Christine Lagarde, behåller styrräntan och insättningsräntan på rekordlåga nivåer. Arkivbild.
Foto: Michael Probst AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Den ekonomiska återhämtningen efter coronasmällen i april pågår. Men det råder stor osäkerhet om utvecklingen, varnar Europeiska centralbanken (ECB) i samband med ett räntebesked.
Riskerna för bakslag är stora, enligt ECB-chefen Christine Lagarde.

På centralbanksspråk heter det att riskerna ligger på nedåtsidan, vilket betyder att risken anses större för att det blir nya bakslag än att konjunkturen överraskar positivt.

Uttalandet görs av ECB-chefen sedan hon och centralbankens direktion som väntat beslutat att lämna de rekordlåga styr- och insättningsräntorna oförändrade. Även det särskilda stödköpsprogrammet som lanserats i coronakrisen lämnas oförändrat på totalt 1 350 miljarder euro.

Tecken på återhämtning

Under första kvartalet krympte eurozonens bruttonationalprodukt med 3,6 procent och nedgången antas ha varit ännu djupare i andra kvartalet, enligt ECB.

Det finns tecken på att en återhämtning har inletts, med ökad konsumtion och industriproduktion. Inflationen i eurozonen steg till 0,3 procent i juni från 0,1 procent i maj, enligt preliminära beräkningar. Men inflationsökningen beror i först hand på högre oljepriser och aktivitetsnivån i ekonomin dämpas av en kärv arbetsmarknad och hushåll som ökar sparandet i krisens spår.

De osäkra utsikterna gör att många företag samtidigt håller tillbaka investeringar samtidigt som efterfrågan globalt på varor och tjänster från eurozonen är nedtryckt.

Stor osäkerhet

Ekonomin väntas öka takten i tredje kvartalet, i takt med att restriktioner för att hejda coronapandemin tas bort och finans- och penningpolitiska stödåtgärder får genomslag, enligt ECB.

Men osäkerheten är stor när det gäller omfattningen och tajmingen på återhämtningen.

– Sammantaget bedömer direktionen risken för eurozonens tillväxtprognos även framöver på nedåtsidan, säger Lagarde på en presskonferens.

Joakim Goksör/TT

Utrikes

Nytt nej till dataavtal mellan EU och USA

Österrikaren Max Schrems har i flera år kampanjat mot hur de stora nätjättarna samlar in och hanterar personuppgifter. Arkivfoto.
Österrikaren Max Schrems har i flera år kampanjat mot hur de stora nätjättarna samlar in och hanterar personuppgifter. Arkivfoto.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Utrikes
Utrikes EU-domstolen slår återigen ner på EU:s dataskyddsavtal med USA.
Fem år efter underkännandet av Safe Harbour-avtalet drabbas nu ersättaren av samma sak.

Torsdagens utslag är det senaste i en lång domstolskamp som den österrikiske aktivisten Max Schrems fört mot framför allt Facebooks insamlande av personuppgifter.

Det ledde 2015 till att det dåvarande så kallade Safe Harbour-avtalet underkändes av EU:s domstol. Nu sker samma sak med efterträdaren Privacy Shield – "integritetsskölden" – som reglerar överförandet av personuppgifter mellan privatföretag i EU och USA.

"Perfekt"

Domstolen anser att skölden inte ger tillräckligt skydd för européer mot statliga övervakningsåtgärder och granskningar i USA.

"Det framgår inte att det föreligger några begränsningar av behörigheten att genomföra dessa övervakningsprogram och att det inte heller finns några garantier för icke-amerikaner som eventuellt omfattas av dessa", heter det bland annat från domstolen.

Max Schrems är nöjd.

– Det ser perfekt ut. Ett av de främsta resultaten är att vi kommer att behöva grundläggande reformer i USA:s övervakningslagar om amerikanska företag vill ha kvar en hyfsad tillgång till EU-marknaden, säger österrikaren till nyhetsbyrån Reuters.

Svar kommer

EU-kommissionen och USA:s regering funderar under tiden på hur man ska agera.

– Vår avsikt är att svara tillsammans och räkna ut hur vi kan anpassa oss till beslutet, säger EU:s justitiekommissionär Didier Reynders på en presskonferens i Bryssel.

I torsdagens domstolsutslag ges samtidigt tummen upp de standardavtalsklausuler som används för överföring av personuppgifter till tredjeländer. Ett nej till klausulerna hade kunnat få stora konsekvenser för dataöverföring över hela världen.

Wiktor Nummelin/TT

Ekonomi

Rapporterande verkstadsjättar sänker börsen

Oroligt på börsen. Arkivbild.
Oroligt på börsen. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Börsen sjunker i en global våg av marknadsoro. Fortsatta problem med spridningen av coronavirus runt om i världen och en försämrad relation mellan USA och Kina präglar stämningen.
OMXS-index har strax före klockan 15.30 backat 0,3 procent, med rapporterande verkstadsjättar som sänken.

Sandvikaktien rasar med 5,4 procent efter en rapport för årets andra kvartal där orderingången blev oväntat svag och där Sandvik varnar för en trög återhämtning under coronakrisen.

Atlas Copcos aktie drar också nedåt, trots att bolaget på pappret överträffade marknadens förväntningar. Aktien faller 3 procent.

Den rapporterande aluminiumtillverkaren Gränges är en annan förlorare, med ett kursras på 11 procent.

Nedgången dämpas av Getinge, som enligt en delårsrapport går bättre än väntat både vad gäller vinst och orderingång. Marknaden gör tummen upp för medicinteknikbolaget, vars aktie lyfter nästan 7 procent.

Storbankerna återhämtar sig samtidigt efter nedgångarna i onsdags. SEB-aktien stiger 3,2 procent, medan Handelsbankens aktie går upp 2,6 procent. Nordea och Swedbank, som rapporterar på fredagsmorgonen, följer med uppåt.

Bra går även bilservicebolaget Bilia, vars aktie lyfter 4,6 procent efter en så kallad omvänd vinstvarning.

Den allmänna börsnedgången ligger i linje med utvecklingen på ledande Europabörser och följer på en skakig börshandel i Asien under natten, där bland annat Shanghaibörsen rasade med 4,5 procent – den största nedgången sedan början av februari – trots starka BNP-tal för andra kvartalet från Kina.

Marknaden oroas av att allt fler länder nu tvingas återinföra restriktioner för att hejda spridningen av covid-19, samtidigt som relationen mellan USA och Kina blir allt mer kärv.

Sport

Laget betalar stjärnans lön trots allt

Washingtons Elena Delle Donne. Arkivbild.
Washingtons Elena Delle Donne. Arkivbild.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Sport
Sport Lön eller hälsa. Det var vad basketstjärnan Elena Delle Donne skulle tvingas välja mellan sedan WNBA-ligan inte gav henne ett medicinskt undantag inför seriestarten.
Nu har Washington beslutat att ge henne lön oavsett om hon spelar eller inte.

Den 30-åriga Washingtonforwarden, som tog OS-guld 2016 och VM-guld 2018 med USA, har sedan nio år en kronisk borreliainfektion som förstör hennes immunförsvar och som tvingar henne att äta 64 tabletter om dagen, skriver Delle Donne i ett uttalande på Players Tribunes webbplats.

Eftersom hon tillhör en riskgrupp för coronaviruset har Delle Donne, med intyg från både sin egen läkare och lagläkaren, begärt att få slippa spela årets säsong som ska spelas på IMG Academy i Bradenton i Florida, med start den 25 juli.

Ligans läkare nekar henne ett medicinskt undantag, som innebär att hon skulle ha sluppit spela men fortfarande fått lön.

"Jag har nu två alternativ. Antingen att riskera mitt liv eller att förlora min lön. Det gör ont, riktigt ont", skriver Delle Donne, som blev väldigt överraskad över beslutet.

"Jag har spelat hela karriären med ett försvagat immunsystem. Vad ligans läkare säger är att jag fejkar en sjukdom, att jag försöker att slippa jobba och ändå få lön."

Delle Donne, två gånger vald till ligans mest värdefulla spelare, tror att hon kanske är för bra för att bli trodd av ligaläkarna.

– Jag är inte säker och vill inte tro det, men tyvärr kanske det är så, säger hon till ESPN.

ESPN uppger nu att Washington Mystics tänker betala lön till stjärnan även om hon inte spelar.

FAKTA

Fakta: WNBA-säsongen

Årets säsong för basketdamerna skulle ha spelats mellan den 14 maj och 22 september, men sköts upp på grund av coronapandemin.

I stället inleds säsongen den 25 juli. De tolv lagen ska spela 22 omgångar, följt av ett traditionellt slutspel.

Alla matcher spelas på samma plats, IMG Academy i Bradenton i Florida.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Sport

OS-finalist dopningsavstängd

Deajah Stevens, i mitten, i VM-finalen 2017.
Deajah Stevens, i mitten, i VM-finalen 2017.
Foto: David J. Phillip/AP/TT
Sport
Sport

Den amerikanska sprintern Deajah Stevens missar OS i Tokyo. Hon har stängts av i 18 månader för dopningsbrott.

Stevens, sjua på 20 meter vid OS 2016 och femma i VM året därpå, stängs av för att ha missat flera dopningstester.

Avstängningen gäller från den 17 februari i år.

Nyheter

Problem med analyser av självtester även i Skåne

N3sQ6ITV_fWKoMr3ieXucCkB_Hs.jpg
Foto: Johan Nilsson/TT
Nyheter
Skåne Uppemot en fjärdedel av alla självtester som görs för covid-19 i Skåne går inte att bedöma. Men regionen vill ändå inte bryta samarbetet med laboratoriet som genomför bedömningarna.

På onsdagen meddelades att Region Blekinge tillfälligt stoppar egenprovtagningen för covid-19. Orsaken är att man har upptäckt brister i hur proverna analyseras, skrev regionen i ett pressmeddelande.

"Vi behöver föra en dialog med leverantören för att åtgärda bristerna. Vi återkommer med besked om nästa veckas egenprovtagning senare under den här veckan. Målet är att komma i gång med egenprovtagningen igen så snart som möjligt", säger Stefan Österström, stabschef för krisledningen i Region Blekinge.

Även i Halland har man haft problem med testerna. Den 30 juni att var tredje test under en tvåveckorsperiod misslyckats.

Nu visar det sig att även Region Skåne har märkt av samma problem. Här är det var fjärde eller femte test som inte har kunnat bedömas, skriver regionen i ett pressmeddelande.

– Det kan finnas flera olika felkällor till detta. Vi ser över hela kedjan från provtagningsinstruktion till analys tillsammans med de aktörer som är involverade i tjänsten, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i pressmeddelandet.

Laboratoriet som genomför testerna, och som upphandlats av Folkhälsomyndigheten, ska vara medvetna om problemet och arbetar tillsammans på en lösning.

- Det är viktigt att påpeka att de provsvar som kommer från självtesterna och som svaras ut som positivt eller negativt har hög säkerhet. Men det finns tyvärr flera provtagningar som inte är bedömbara och där kunden uppmanas att beställa ny provtagning, säger Mattias Waldeck.

Trots bristerna har man inga planer på att avbryta testerna eftersom de lättar trycket på regionens egen provtagningskapacitet.

Inrikes

Gynnsamt virusläge i Sverige - värre globalt

Inrikes
Inrikes Trots rapportering om trängsel i kollektivtrafiken är virusläget i Sverige fortsatt gynnsamt med relativt få nya inläggningar på iva.
– Trenden håller i sig, säger Taha Alexandersson på Socialstyrelsen.

Det senaste dygnet har 21 personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det totala antalet smittade som har avlidit i Sverige är därmed 5 593 personer. Totalt har 76 877 personer bekräftats smittade, 385 fler än i onsdags.

Enligt Folkhälsomyndigheten faller något eller några av de nya dödsfallen som rapporteras under torsdagen ända tillbaka till den 23 juni.

"Görs mycket gott"

Under torsdagens presskonferens påminde Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten, om råd inför sommaren. Bland annat tog han upp problematiken med trängsel i kollektivtrafiken.

– Det finns områden som fortsatt är problematiska där vi arbetar med Transportstyrelsen för tydligare underlag. Vi behöver också fundera på om vi ska uppdatera vår egen föreskrift på något sätt, säger han.

Trots tio miljoner invånare i Sverige så görs mycket gott arbete och många håller sig till de rekommendationer som finns, enligt Carlson.

Trenden håller i sig

Trots en del trängsel ser den svenska situationen fortsatt gynnsam ut och det är bara enstaka patienter som läggs in på iva. På torsdagen vårdas 73 patienter på landets intensivvårdsavdelningar och fem av landets regioner rapporterar noll inlagda patienter med covid-19. Fyra regioner har endast en inneliggande patient på intensivvården.

– Trenden håller i sig även under de här senaste två dygnen, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har också publicerat ny information om hur länge personer vårdas för covid-19.

– Ungefär 950 av de 12 400 patienter som har vårdats och skrivits ut från slutenvården har vårdats i antingen 30 vårddygn eller fler vårddygn. Så när vi talar om lång vårdtid måste vi säkerställa att det finns personal, säger Taha Alexandersson.

Globala läget värre

I resten av världen är i dag 13,5 miljoner bekräftade fall rapporterade och 584 000 personer är avlidna.

Det är en fortsatt bevärlig situation på många håll, bland annat i USA där man ser en kraftig ökning i antal fall. Även Brasilien har fortsatt stora bekymmer med smittspridningen.

– Vi har också sedan förra veckan fått ett antal nya utbrott i länder som tryckt ned smittan påtagligt. Vi har sett nya utbrott i Spanien och vi har en smittspridning på Balkan som inte kan sägas vara under kontroll, säger Johan Carlson och fortsätter:

– Vi har en kraftigare ökningstakt när det gäller det globala läget.

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller pressträff om covid-19. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller pressträff om covid-19. Arkivbild.
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT
NÄSTA ARTIKEL