Sune vs. Sune. Pressbild

Överlastat men uppfriskande drama

Film/recension

FILM
Life Itself
Regi: Dan Fogelman
Medverkande: Oscar Isaac, Olivia Wilde, Annette Bening, Mandy Patinkin, Jean Smart med flera.

Dan Fogelman som är skapare av tv-serien This Is Us och regissör av den i Sverige inte biovisade Danny Collins med Al Pacino går nu vidare.
Den här gången med ett lika ambitiöst som intrikat romantisk drama om livet, de val man gör och ödets lott. Det är stora känslor, dito frågor och mycket att gapa över i en film på knappt två timmar. Uppenbarligen ligger det då säkert nära till hands att hävda att det i slutänden blir för mycket av allting.

För det är klart att Fogelman fått ta massor av kritik för att vara pretentiös. Han tar faktiskt i ända från tårna och upp till hårfästet för att få med alla känsloyttringar, svåra dilemman, jobbiga funderingar, ohämmad tragik och en massa annat för att få en reaktion från sin publik.
Lyckas han med detta då? I mitt fall fungerade det rätt bra. Samtidigt skulle det kunna tolkas som om den manusförfattande regissör inte riktigt litat på sitt material eftersom han tar i för kung och fosterland precis hela tiden.

Handlingen då? Tja, den är inte helt lätt att beskriva. I alla fall inte om man vill undvika att avslöja för mycket. Fast så mycket kan i alla fall sägas som att utgångspunkten är att de centrala rollfigurerna alla blir mer eller mindre kopplade till varandra, och att allt börjar med paret kring trettiosträcket, Abby och Will, och deras kärlekshistoria.
Denna får ett abrupt slut när den gravida Abby blir påkörd av en buss. Will är fullt förståeligt utom sig av sorg, varpå vi snart kastas in i den dödas mörka barndom med övergrepp och allt.

Sedan fortsätter berättandet bland annat med historien om parets dotter – bebisen överlevde faktiskt – och Rodrigo, en liten gosse som såg Abby bli påkörd. Ja, och sådär fortsätter det ända tills eftertexterna börjar rulla. Det hela är överlastat, utflippat, ohälsosamt kaloririkt och inte alldeles logiskt i kronologin. Men man engageras, och har aldrig tråkigt.
På det hela taget ter sig det här som en dramafilmens motsvarighet till uppskruvade actionskapelser, typ Jason Stathamrullarna Crank och Crank 2 och stjärnspäckade Smokin’ Aces. Fast här serveras man ständiga känslostormar istället.

Denna liknelse kan tolkas både positivt och negativt, men varför inte satsa en imaginär slant på det förstnämnda. Inte minst för att skådespeleriet från personer som Antonio Banderas, Oscar Isaac och Olivia Wilde är alldeles utmärkt, men också för att det här trots allt har sina kvaliteter.
Än sen om Fogelman skamlöst siktar in sig på känslosträngarna varje gång. Han gör det med viss stil, och sticker aldrig under stol med att devisen less is more inte är något för honom. Vilket faktiskt känns uppfriskande.

FILM
Life Itself
Regi: Dan Fogelman
Medverkande: Oscar Isaac, Olivia Wilde, Annette Bening, Mandy Patinkin, Jean Smart med flera.