Alice Åkerud, David Åkerud och Ellie Erlandsson Lindahl har smygtittat på årets julkalender i SVT, Storm på Lugna gatan. Foto: Yvonne Erlandsson

Många kul inslag och en gedigen julstämning

– Rolig! Och spännande! Så tyckte tidningens barnjury efter att ha sett de tre inledande avsnitten av SVT:s julkalender Storm på Lugna gatan. Våra tre jurymedlemmar är också inställda på att följa familjen Storms äventyr ända fram till lucka 24.

Storm på Lugna gatan handlar om en familj som flyttar från storstaden till den lilla orten Järnkroken. Där ska mamma Sanna (Cecilia Forss) få lugn och ro för att kunna skriva sin nya deckare.
Barnen Leo och Vilja (Adrian Macéus och Maja Söderström) är långt ifrån övertygade om att flytten är rätt beslut, medan pappa Trond (Henrik Johansson) bara hänger med och tar det mesta med ro.
Bland övriga medverkande skådespelare finns Ulla Skoog, Shima Niavarani och Johan Rheborg.

I Järnkroken får familjen snart veta mer om den årliga Julkampen, som hittills alltid vunnits av Lussan Silfverhjelm (Lena Philipsson). Mamma Sannas tävlingsinstinkt vaknar när Lussan är småelak mot barnen och hon är redo att anta utmaningen.
Men lätt lär det inte bli och kanske inte så lugnt heller. Gården dit familjen flyttat är nämligen full av excentriska grannar.
Storm på Lugna gatan har många kul inslag också för vuxna och vi som tittar tillsammans med barnen småfnissar nästan mer än vad de gör. Dessutom börjar redan i de första avsnitten en gedigen julstämning byggas upp, det är snö och julpynt och det verkar kort sagt lovande.

Alice Åkerud, 8 år, David Åkerud, 6 år och Ellie Erlandsson-Lindahl, 5 år, ville gärna se fler avsnitt efter att ha sett de första tre. Speciellt eftersom spänningen tätnar allteftersom och tredje avsnittet slutar med en riktig cliffhanger.
Alice funderar över vad som ska hända i nästa avsnitt – hur ska det gå?
– Det var roligt och spännande. Och så tycker jag att Vilja var lite småtokig! Säger Alice Åkerud om lillasystern som inte riktigt följer mallen för vad ett snällt barn bör göra.
Barnen Storm verkar överhuvudtaget inte vara så lättstyrda utan gör helst vad de vill. Leo dokumenterar allt genom att filma med mobilen.
Någon favorit bland skådespelarna har Alice inte, alla var bra.
– Men Lussan Silverhjelm verkar vara en taskig person. Hon var dum mot barnen, men ändrade sig när de vuxna kom, säger Alice.
David tycker också att Storm på Lugna gatan var rolig och spännande.
– Lillasystern var rolig och Lussan var inte snäll. Alla skådespelarna var jättebra, säger David.
Ellie Erlandsson Lindahl håller med.
– Det är en rolig julkalender. Lussan är taskig, lillasystern är tokig och mamman var jätteknasig, säger Ellie med ett skratt.
Om årets julkalender blir lika bra som förra årets återstår dock att se, tycker vår jury. Scifi-äventyret Jakten på tidskristallen är favorit hos alla tre och de minns den fortfarande väl.
– Den var väldigt spännande. Att tiden skulle stanna var ganska läskigt, säger Alice Åkerud. Och förra årets radiokalender tyckte jag också var väldigt bra.
Ellie håller med.
– Och förrförra årets tv-kalender (Selmas saga, red:s anm.), där man flög till andra världar hela tiden i en luftballong i spelet som hör till, fyller Ellie i. Det var jätteroligt!