Foto: SVT

Julsaga om vikten av att samarbeta

Kultur och Nöje Storm på Lugna gatan är årets julkalender i Svt. Regissören Emma Bucht utlovar både julkänsla och en spännande historia.
– När man gör en julkalender för första gången vill man att det ska vara både snö, tomtar, lussebullar, pepparkakor och granar.

I rollerna:
Cecilia Forss, Henrik Johansson, Adrian Macéus, Maja Söderström, Lena Philipsson,
Johan Rheborg, Linus Wahlgren, Shima Niavarani, Sofia Ledarp, Ulla Skoog, Olof Wretling bland andra.
Manus: Lina Åström, Marja Nyberg, Adrian Boberg, Erik McAllister.
Regi: Emma Bucht
Sänds med start den 1 december på SVT1 och Barnkanalen.

Familjen Storm flyttar från storstaden till den lilla orten Järnkroken. Varje år arrangeras där en tävling, julkampen, som år efter år vinns av Lussan Silfverhjelm. För att försöka vinna går familjen Storm ihop med grannarna.
– De är jättespretiga och olika. På gården finns en teknikfamilj, en familj som är väldigt alternativ och yogavänlig och sen en ensling som eventuellt är en varulvsfarbror. Det ska få dem att samarbeta för att vinna tävlingen, det är grundstoryn, berättar regissör Emma Bucht som tidigare regisserat avsnitt av Solsidan och Bonusfamiljen.
Bakom grundidén till Storm på Lugna gatan ligger Lina Åström.
– Hon ringde mig och pitchade förslaget. Jag tyckte att det lät jättebra och roligt och det var fortfarande i utformningsskede, manuset var inte gjutet i sten och casten kunde man göra från grunden. Vi började jobba och spelade in en pilot som var två, tre minuter och då tog jag med Johan Rheborg, Lena Philipsson, Shima Niavarani, Linus Wahlgren och flera av de andra som är med.
Därefter visade de piloten för SVT.
– De väljer ut några som får komma och lägga fram sina förslag. och då vann vi, säger hon med ett skratt.

Vad tror du det var som gjorde att ni kammade hem det?
– Jag vet inte riktigt. Jag tänker att det är en julkalender som är bred, det är en ganska spretig cast som jag tänkt skulle vara rolig för både vuxna och barn att titta på. Och det är roligt och sorgligt och spännande. Det var nog det, att de tyckte det lät som en bra saga att ha på jul.

Hur mycket har du kunnat påverka manuset?
– Det fanns vissa hemligheter i manuset man kunde knuffa på, när ska folk få reda på det här, ska de veta om det och sådant. Jag kan inte säga mer utan att avslöja för mycket.
Mycket julkänsla har Emma Bucht i alla fall sett till att få med.
– När man gör en julkalender för första gången vill man att det ska vara både snö, tomtar, lussebullar, pepparkakor och granar. Jag tycker att det är en fin och bra historia som också handlar om vikten av att samarbeta trots att man är olika. Ibland är man inte så olika som man tror bara för att man ser olika ut och man inte ska döma människor utifrån vad man tror om dem. I och med att historien kändes viktig och var i en sån härlig julmiljö så känns det bra att ha alla de där lussebullarna och pepparkakorna med.

Julkalendrar får ofta kritik, antingen för att de är för juliga eller inte tillräckligt juliga. Är det extra nervöst?
– Det är det här och Melodifestivalen som folk har mycket åsikter om. Men man kan inte göra annat än att göra sitt bästa. Jag tänker som man tänker med de andra jobben man gör, man gör sitt bästa och gör det man själv skulle vilja se och tycker om. Sedan går det inte att styra vad folk tycker. Man kan inte oroa sig för mycket för det, då blir det inget bra. Man får göra det bästa av situationen.

Vad var största utmaningen med att göra en julkalender?
– Tidigare var det var väl det att ha en 6-åring i huvudrollen som aldrig hade filmat förut. Första inspelningsdagen efter första scenen frågade hon ”är vi klara snart?”, men sen sa hon aldrig det mer. Inte ett gnäll. Det gick mycket smidigare än jag trodde. Och vi var ett väldigt sammansvetsat gäng, med jättefina skådespelare som varit duktiga, det är ett ganska högt tempo men de har kommit pålästa och samtidigt har de kommit på saker och improviserat och gjort saker mycket bättre än de är. Ett välsvetsat team som levererat jättefina kläder, mask och miljö.

Storm på Lugna gatan spelades in till största delen på Djurgården och Skansen i Stockholm, mellan januari och april i år. Vissa av skådespelarna hade Emma Bucht redan klart för sig att hon ville ha med, andra fick de leta efter på provspelningar. Det var så de hittade 6-åriga Maja Söderström som spelar Vilja Storm.
– Vi provspelade massa ungar. Sen är det alltid en chansning. Men det kändes helt rätt, det är väl magkänsla. Man får lita på den.

Apropå magkänsla, hur känns det inför första avsnittet?
– Pirrigt! Men roligt. Det är ett positivt pirr.

I rollerna:
Cecilia Forss, Henrik Johansson, Adrian Macéus, Maja Söderström, Lena Philipsson,
Johan Rheborg, Linus Wahlgren, Shima Niavarani, Sofia Ledarp, Ulla Skoog, Olof Wretling bland andra.
Manus: Lina Åström, Marja Nyberg, Adrian Boberg, Erik McAllister.
Regi: Emma Bucht
Sänds med start den 1 december på SVT1 och Barnkanalen.