Carolina Hollander på plats i butiken som öppnar under lördagen. foto: martin monikander
Kläder, skor, leksaker och övriga prylar säljs på kommission. FOTO: MARTIN MONIKANDER

Hållbart med fokus på barnen

MALMÖ Carolina Hollander ville gärna handla second handkläder när hon fick barn men upptäckte hur svårt det var att hitta en butik med bara barnkläder. Nu öppnar hon en egen.

Butiken heter Kiddo och öppnar på köpcentrumet Mitt Möllan under lördagen. Inriktningen är second hand för barn upp till sex år.
– Jag har burit på den här idén ett tag, berättar hon. Jag vill själv gärna handla begagnat när jag fick barn men upptäckte hur lång tid det tog att hitta sakerna på loppisar och via annonser.
– Jag kommer att sälja kläder, leksaker och andra barnprylar på kommission. Den som ska sälja lämnar in sakerna och får 40 procent av försäljningspriset när de är sålda.
Om kläderna inte går att sälja kan inlämnaren hämta tillbaka dem igen eller så skänker butiken bort det som inte sålts.
– Det här är hållbart och ett begagnat plagg innebär också en mindre exponering för barnet. Om plagget är tvättat några gånger är miljöfarliga tillsatser borta, fortsätter Carolina Hollander.
För henne kändes Mitt Möllan som ett naturligt val för den här typen av verksamhet.
– Jag bor själv i närheten. Folkets park är som ett nav för barnfamiljer och det finns förskolor, skolor och vårdcentral i området.
– Jag vill träffa målgruppen i sitt vanliga liv och inte längs ett shoppingstråk. Jag tror starkt på den här idén och att den är rätt i tiden.
En del organisationer säljer begagnade barnprylar och kläder men då finns de oftast i en vanlig loppislokal. De barnbutiker med begagnade kläder som funnits tidigare har försvunnit.
I den här butiken ska det kännas inbjudande att gå in.
– Det ska vara enkelt, smidigt och välsorterat. Min förhoppning är också att den hållbara trenden ska inspirera folk att handla julklappar här.
– Slår det väl ut kanske jag kan utvidga och satsa på ett sortiment även för äldre barn. Jag hoppas även kunna locka hit folk som inte brukar köpa begagnat i vanliga fall.
Carolina Hollander har arbetat inom kulturbranschen tidigare, senast på biograferna Kino och Panora.
Butiken kommer till en början att vara öppen torsdagar 11-18 och på fredagar och lördagar 11-16.

Dagens fråga

Klarar Malmö FF att slå Wolfsburg på hemmaplan?

Loading ... Loading ...