Robin Hood. Pressbild

En Robin Hood att skämmas för

Film/recension

FILM
Robin Hood
Regi: Otto Bathurst
Medverkande: Taron Egerton, Jamie Foxx och Eve Hewson bland andra.

Jag hade lovat mig själv att inte inleda dessa rader med ett nostalgiskt suckande över den gamla goda tiden när Robin Hood var identisk med Errol Flynn.
Löftet är härmed brutet, och av fullt legitima skäl. Förstå mig nu rätt, det har gjorts många bra Hood-rullar efter Flynn. Richard Todd gjorde en för Disney på femtiotalet och Russell Crowes så sent som för åtta år sedan är bara två exempel.
Den nya Robin Hood av Otto Bathurst är dock ett magplask vi bör förbigå med tystnad. Jag har aldrig sett Robin Hood och Marian tolkas av två talande Barbiedockor förr men nu har undret alltså skett med Taron Egerton och Eve Hewson.

Jag vet inte om filmen är värst när den blixtrar och dundrar sej fram med hysteriska klipp varvat med spekulativa slowmotion inslag i parti och minut eller när dialogen slår knut på sej själv i filosofiska spetsfundigheter.
Pilbågar förvandlas till kulsprutor och det finns ingen gräns på nördigheternas kavalkad. Kevin Costners bidrag rosade ju inte heller marknaden men den räddades i alla fall av Alan Rickmans sanslöse sheriff, något som inte gäller Ben Mendelsohn i den här filmen. Honom har man klätt ut i kläder som för att nu citera Karl Gerhard inte kan beskrivas utan måste ses.
Nej Robin av Loxley göm dig i Sherwoodskogen och skäms.

FILM
Robin Hood
Regi: Otto Bathurst
Medverkande: Taron Egerton, Jamie Foxx och Eve Hewson bland andra.