Gunnar Wetterberg tävlar tillsammans med Parisa Amiri i På spåret. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

Wetterberg debutant i På spåret

kultur/nöje På fredag sänds första avsnittet av 29:e säsongen av tv-programmet På Spåret. I januari tävlar författaren och historikern Gunnar Wetterberg tillsammans med Parisa Amiri.
– Det var en perfekt kombination, säger Gunnar Wetterberg.

På spåret

Den 29:e säsongen av På spåret börjar sändas ikväll, den 30 november. Först ut är Ebba Hultkvist Stragne och Samuel Fröler som möter Bea Uusma och Kristoffer Appelquist
GRUPP 1
Ebba Hultkvist Stragne & Samuel Fröler, Kristoffer Appelquist & Bea Uusma, Eric Ericson & Kjell Wilhelmsen
GRUPP 2
Emma Molin & Hanna Dorsin, Amie Bramme Sey & Gunnar Bolin,
Josefin Johansson & Johar Bendjelloul
GRUPP 3
Parisa Amiri & Gunnar Wetterberg, Marianne Ahrne & Anders ”Ankan” Johansson, Jesper Rönndahl & Elisabet Höglund

Han står bakom den tre volymer långa Skånes historia, har jobbat som diplomat och varit med i flera omgångar av Fråga Lund. Nu är det dags för Gunnar Wetterberg att inta tågvagnarna i frågesportprogrammet På spåret.
– Det är pirrigt. När vi samlades alla som skulle vara med så sa jag, för det hade precis varit fotbolls- VM, att jag kände mig som Panama. De fick stryk med 7-1 och då firade de i sin huvudstad att de gjort sitt första mål i ett VM. Det var ungefär den inställningen jag hade, säger han med ett skratt.
– Det är en rolig lek och man inser att en stor del av uppgiften är att de som sitter hemma och tävlar ska få glädjen av att spöa oss som sitter i tv-rutan.

Vid sin sida har han programledaren Parisa Amiri.
– Det var en perfekt kombination för hon har väldigt mycket som jag inte är i närheten av. Så det var väldigt roligt. Möjligen kan man säga att där finns en lucka när det gäller populärkultur från 1975 och tjugo år framåt, när jag hade slutat lyssna och innan hon var född.

Hur ska ni fylla den luckan, har ni någon taktik?
– Ibland får man chansa. Så är det.

Vilka frågor är ni bäst på?
– Parisa är jätteduktig på musik och film, allt som har med populärkultur att göra. Jag sitter mest och är impad när hon går igång. Det är en så stor och viktig del av programmet. Så det är hon som bär oss på något sätt. Men det är hemskt kul att bli buren!

… och du har din historiekunskap.
– Ja, ibland kommer det sådana frågor. Ibland kommer ett årtal och då brukar jag veta vad det årtalet är och vilken stad det handlar om. Så någonting har fastnat, säger Gunnar Wetterberg och medger att han inte direkt tittat på programmet tidigare.
– Man får väl säga att jag är nyförälskad. Jag vande mig av med tv när jag pluggade och sedan har jag aldrig riktigt kommit igång. Så småningom har jag insett att jag sparar ett par timmar om dagen genom att inte titta på tv. Så jag hade aldrig sett ett helt program. Jag fick be om några program att titta på. Det är så med de ordlekarna som är så viktiga, att ibland känner man att man är lite för trög i huvudet för att hänga med. Men jag har fattat att i min dotters generation så är programmet jättestort. Flera av hennes kompisar reagerade när det kom ut att jag skulle vara med.
Det var i somras som Gunnar Wetterberg blev tillfrågad om att medverka.
– De hade hört av sig ett par år tidigare och då tackade jag nej för jag skulle precis vara med i Fråga Lund och det kändes som lite mycket att gå in i två grejer samtidigt. Men jag hade funderat och kommit fram till att om skulle de höra av sig igen så skulle det nog vara en ganska kul lek att vara med i.

Hur var inspelningarna?
– Det var jätteflott. Oerhört god mat, så att man var tvungen att fråga om recept. Och så generöst med smågodis och allt annat som hör till. Men man var tvungen att gömma smågodiset i burarna så det inte skulle synas när kamerorna var på.
Gunnar Wetterberg och Parisa Amiri tävlar första gången den 18 januari och kommer bland annat att möta den tvåfaldigt vinnande duon Jesper Rönndahl och Elisabet Höglund.
– De är ju helt enorma. de har en fantastisk bredd. Det är nog ingen slump att duktiga journalister klarar sig så bra i det här programmet, deras jobb är på något sätt att kunna allt. Där känner man sig lite ynklig.
Programmen har redan spelats in och Gunnar Wetterberg kan givetvis inte avslöja något om utgången.
– Allra helst inte eftersom jag upptäckte att man tydligen kan gå in på vadslagsningssidor och betta på programmet. Och jag såg att vi hade ett av de högsta oddsen. Vi var inte sämst men inte långt därifrån, säger han med ett skratt.
Nyligen kom Gunnar Wetterbergs bok Träd: en vandring i den svenska skogen ut i bokhandlarna. Men någon ny bok har han inte planer på, däremot en minnesskrift.
– Det är för att ingenjörsvetenskapsakademin fyller 100 år nästa år och då ska jag skriva en liten skrift om han som grundade akademin. Det är roligt. Det handlar om hela Sveriges industriella genombrott och elektrifieringen och allt som hängde ihop med den i början av 1900-talet. Och vi har precis fått besked om att vi ska spela in en ny säsong av Fråga Lund, det ska bli kul.
Men först är det julstök som står på agendan.
– Jag har satt pepparkaksdegen. I helgen ska vi ha hand om tre stycken vilda barnbarn så det är läge att börja baka pepparkakor.

På spåret

Den 29:e säsongen av På spåret börjar sändas ikväll, den 30 november. Först ut är Ebba Hultkvist Stragne och Samuel Fröler som möter Bea Uusma och Kristoffer Appelquist
GRUPP 1
Ebba Hultkvist Stragne & Samuel Fröler, Kristoffer Appelquist & Bea Uusma, Eric Ericson & Kjell Wilhelmsen
GRUPP 2
Emma Molin & Hanna Dorsin, Amie Bramme Sey & Gunnar Bolin,
Josefin Johansson & Johar Bendjelloul
GRUPP 3
Parisa Amiri & Gunnar Wetterberg, Marianne Ahrne & Anders ”Ankan” Johansson, Jesper Rönndahl & Elisabet Höglund

Läs mer: