Nanne Grönvall som Miss Hannigan tillsammans med några av barnen som medverkar i Annie.Foto: Cesare Righetti
Foto: Cesare Righetti

Nanne Grönvall redo för Annie

Musikal Från Mrs Danvers i Rebecca till Miss Hannigan i Annie. Sångerskan och musikalartisten Nanne Gröndahl är tillbaka i Malmö för ytterligare en musikalroll som en mindre sympatisk kvinna.
– Jag älskar verkligen att få utmanande rollkaraktärer, säger hon.

På fredag är det premiär för den populära musikalen Annie på Nöjesteatern i Malmö. Eva Rydberg håller i regitrådarna och hennes gamla paradroll som den elaka barnhemsföreståndaren Miss Hannigan spelas av Nanne Grönvall.
När vi får en pratstund med Nanne ett par dagar före premiären konstaterar hon att det är både roligt och pirrigt just nu.
– Självklart blir det alltid en massa nerver inför premiären men vi har väldigt kul allihop, säger hon.

För regissören Rydberg har Nanne Grönvall bara berömmande ord.
– Eva Rydberg är en fantastisk regissör, så noga och med sinne för alla detaljer. Sedan är hon så klart en mästare när det gäller komik, kroppspråk, mimik och tajming så jag försöker suga i mig allt jag kan och hon får oss verkligen att ta ut svängarna.

Hur är det att spela en roll som Eva Rydberg har gjort själv flera gånger?
– Miss Hannigan är en av hennes paradroller och jag kan aldrig axla den som hon gör, säger Nanne Grönvall ödmjukt. Men det är fantastiskt att få lära sig av henne.

Musikalen Annie bygger på den tecknade serien Little Orphan Annie. Den skrevs 1977 och utspelas i New York på 30-talet. Huvudperson är den föräldralösa Annie som bor på ett barnhem styrt av den alkoholiserade Miss Hannigan.
Nanne Grönvall beskriver Miss Hannigan som en elak barnhemstant som konstant huttar ur sin lilla fickplunta.
– Hon är verkligen inget charmtroll och gillar absolut inte om barn men däremot karlar, beskriver hon vidare. Man får se henne lite som en elak karaktär i en Disneyfilm, som Cruella de Vil till exempel. När jag fick mina första musikalroller så var det väldigt mycket glada och lättsamma kvinnoroller som Sweet Charity och sekreteraren i Hur man lyckas i business utan att bli utbränd. Men sedan blev det drottningen i Snövit, Mrs Danvers i Rebecca och nu Miss Hannigan. Jag älskar verkligen att få utmanande rollkaraktärer, det är väldigt utvecklande. Sedan är det jättemycket härliga nummer man får göra i Annie också.

Att spela ihop med alla de barn som gör så väl Annie som de andra barnhemsbarnen tycker Nanne Grönvall också är väldigt kul och påpekar att de tack och lov lärt sig skillnaden mellan Nanne och Miss Hannigan.
– De är helt otroliga på att skådespela, dansa och sjunga, säger hon.
På scen finns också en hund som blir Annies vän.
– Vi har ett par hundar som varvar varandra och det är alltid väldigt spännande, berättar Nanne Grönvall. Ibland går det jättebra och ibland får hunden för sig att gå en helt annan väg. Det är ju Annie som spelar mot hunden och de två som turas om att spela Annie är väldigt duktiga på att improvisera om hunden plötsligt för för sig något.
– Och jag förstår verkligen att Annie har blivit en av världens största musikaler, fortsätter hon. Det är en fantastisk familjeföreställning för alla åldrar med mycket bra musik och starka karaktärer. Och i ena stunden skrattar man och i nästa stund kommer det en liten tår när man blir gripen av Annies öde.

Fungerar den bra i dag trots att den utspelas på 1930-talet?
– Ja det gör den. Barns utsatthet och beroende av vuxna är dessvärre tidlösa teman. Även barn i dag har liknande situationer och drömmen om att de ska få det bättre finns alltid.

Senast Nanne Grönvall var en längre period i Malmö var just när hon medverkade i Rebecca på Malmö Opera och hon tycker det är trevligt att vara tillbaka.
– Jag trivs så bra här och den här gången har jag passat på att låna cykel på hotellet så jag cyklar mycket. Det är fantastiska cykelvägar här. Och så älskar jag det här att det finns så många restauranger och kaféer. som man bara kan slinka in på. Det är supermysigt.

Vad händer efter Annie för din del?
– Jag har lite småplaner men jag har inte spikat riktigt. Sedan försöker jag jobba lite mindre. Jag har ju blivit farmor och vill hinna med det och vara där och hänga med barnbarnet. Han är bara en månad och tre veckor men jag jobbar hårt på att han ska lära sig säga farmor.