Foto: Pontus Lundahl / TT

Privatiserar korttid och egen hemtjänst

STAFFANSTORP Förenade Care tar över den kommunala hemtjänsten.
Även den kommunala verksamheten för korttid och växelvård ska upphandlas.

Beslutet tas i socialnämnden den 11 december men redan på tisdagen informerades personalen vid de berörda verksamheterna om planerna.

Reaktionerna lät inte vänta på sig och på olika sociala medier luftas en upprördhet över beskedet.
”En välfungerande korttidsvård och växelvård med ett väl sammansvetsat gäng som trivs ihop och gör ett kanonarbete blir nu splittrat och kastat åt råttorna … är det kvalitet?” var en kommentar. Personal har också krävt ett möte med politiska företrädare i kommunen och mötet blir av i nästa vecka.
Liliana Lindström (M) är socialnämndens ordförande.

Varför tar ni beslut om privatisering nu?
– Vi har aldrig sett det som ett självändamål att kommunen ska driva hemtjänsten. Förenade Care har ackrediterat sig och vi har kommit fram till att en verksamhetsövergång blir bra, säger Liliana Lindström (M).
– Nämnden har också fått information om att kontinuiteten varit bättre i den privata än i kommunens hemtjänstverksamhet, säger hon.

Nästa vecka ska Liliana Lindström med flera politiker möta personal från den kommunala hemtjänsten.
– Efter personalinformationen uppstod frågor och självklart vill vi träffas och besvara dem, säger Liliana Lindström som vill avvakta med fler kommentarer till efter mötet.
Enligt den information personalen fick i tisdags ska alltså den kommunala hemtjänsten övergå till Förenade Care.
– Den kommunala verksamheten för korttid och växelvård ska också övergå i privat regi, men där finns ingen tänkt mottagare utan en upphandling ska genomföras, säger Mårthen Mirza, avdelningschef för planering och verksamhetsstöd på socialförvaltningen i Staffanstorp.
Förenade Care beräknas ta över hemtjänsten från och med den 1 mars 2019. Korttid och växelvård följer sen efter under 2019.
– Formellt förväntas beslutet om båda dessa förändringar fattas av socialnämnden den 11 december, säger Mårthen Mirza.
Förenade Care, som idag bedriver särskilt boende i kommunen på Magnoliagården har inte tidigare bedrivit hemtjänst.
Privatiseringen som planeras gäller inte larmgrupp och nattpatrull utan endast hemtjänsten.

Alla arbetstagare som är anställda inom den berörda verksamheten kommer att erbjudas att följa med till den nya arbetsgivaren, varpå villkor, tidigare anställningstid och liknande förblir oförändrade under minst ett år.
Personal kommer att få en blankett när det politiska beslutet om övergång är taget och informationsmöten med den nya arbetsgivaren har hållits.
Arbetstagare som väljer att inte följa med till ny arbetsgivare behåller sin anställning i kommunen men det kommer då troligtvis att bli en övertalighet, med fortsatt förhandling om uppsägning inom berörd personalkategori.

Eftersom även korttid/växelvård ska privatiseras under 2019 kommer det inte att vara aktuellt för personal från hemtjänsten som väljer att stanna kvar i kommunen att prövas för anställning inom den verksamheten, fick personalen också besked om.
Däremot kan det bli aktuellt med anställning inom till exempel hemteam, larmgrupp eller nattpatrull. I ett sådant fall där det finns övertalighet som leder till uppsägning sker det enligt turordning efter anställningstid.

Dagens fråga

Är du mörkrädd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev