Malmöliberalernas Roko Kursar. Foto:TT

Makten eller äran

Normalt sett är det inte särskilt kontroversiellt med okonventionella samarbeten över blockgränserna på kommunal nivå. Att Liberalerna väljer att lämna Malmöalliansen för att styra med Socialdemokraterna är dock i någon mån en annan sak. Malmö är en av de få kvarvarande socialdemokratiska hegemonierna och borde som sådan vara ett flaggskepp för socialdemokratin. Det är staden inte, eftersom man inte lyckats tillräckligt väl med politiken. Alliansprojektet i Malmö handlade inte bara om bekvämlighet, utan om ett försök att visa att Socialdemokratins makt inte är given. Det hade varit en triumf för det goda borgerliga samarbetet att vinna lokalvalet och dessutom en garant för en liberal eller högerliberal politik och inte en som dikterades av SD.
När detta samarbete bryts upp känns drömmen om ett Malmö som inte styrs av en socialdemokrati som inte behöver leverera för att bli omvald avlägsen.
Man kan misstänka att det delvis finns pragmatiska skäl till beslutet. Liberalerna är ett fattigt parti med små resurser och lite personal. Kanske har medlemmarna tänkt att chansen att få arvoderad personal och kommunalråd stärker partiets position och bidrar till dess fortsatta existens. Kostnaden blir hög för Socialdemokraterna, men inte i pengar. 4 av 10 kommunalrådsposter går till Liberalerna. Det är mycket för ett parti med sex procent i väljarstöd. Vilken faktiskt makt L får är en helt annan fråga. Socialdemokraterna är duktiga på att krympa huvudet på sina motståndare.
Det är förmodligen risk för att Moderaterna söker sig åt höger nu, som på många andra ställen i Skåne. Det är lätt att glömma att Moderaterna inte är ett liberalt parti, men SD-toleransen påminner om det.
Malmöalliansens eventuella valvinstchans i den röda politikens högborg var ett prestigeprojekt för det borgerliga samarbetet. Att den har spruckit är en större indikation på att hållfastheten är dålig än mycket som sker på riksplan.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Är du nöjd med Tre Kronors insats i VM?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev