Foto: Ralph Bretzer

L får fyra kommunalråd i Malmö

Malmö Liberalerna får fyra av tio kommunalrådsplatser och regerar Malmö i koalition med Socialdemokraterna och i valtekniskt samarbete med Miljöpartiet som får ett kommunalråd, dock utan egen nämnd.
– Utgångspunkten att vi ska hitta en gemensam linje i samtliga frågor, säger liberalernas Roko Kursar.

Förhandlingarna inleddes i veckan och igår kväll blev det offentligt att Socialdemokraterna och Liberalerna kommit överens om att bilda koalition och ingå valtekniskt samarbete med Miljöpartiet. På onsdagsförmiddagen presenterades det nya styret vid en presskonferens.

– Blockpolitiken har nått väg ände i Malmö, säger Roko Kursar.
– Liberalernas utgångspunkt är att Malmö är stormigt just nu och inte bara parlamentariskt utan även ute på gator och torg, i våra verksamheter och i skolan. Malmö behöver ett stabilt styre och det är första gången på 24 år som vi kan vara med på riktigt och driva Malmö i liberal riktning. När vi hade våra förhandlingar i månadsskiftet september/oktober så framförde vi detta till Socialdemokraterna och de tillmötesgick oss på alla de stora frågorna som vi ser är av avgörande betydelse för Malmös framtid.

Förhandlingarna pågick till sent på tisdagskvällen och samtalen fortsatte sedan på onsdagsmorgonen. Klart är uppdelningen mellan vilket parti som ska ha vilken kommunalrådspost men inte vilka personer. Socialdemokraterna kommer att ha finanskommunalrådsposten, liksom ansvaret för arbetsmarknad och socialtjänst, teknik och service, äldreomsorg samt kultur- och fritid. På Liberalernas ansvar kommer miljö och stadsbyggnad, demokrati och mänskliga rättigheter, funktionsnedsättningar, samt skola och utbildning. En tionde kommunalrådspost inrättas för miljöpartiet som dock inte kommer att ha någon egen nämnd utan ska syssla med löpande budgetarbete.

– Även om vi socialdemokrater har styrt själva sedan 15 oktober så har vår ambition hela tiden varit hitta ett bredare styre med fler partier för att skapa stabilitet i vår organisation för att se till att Malmö kan utvecklas i en positiv riktning, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
– Vi ser ett stort värde i att göra det över blockgränserna i det turbulenta tid vi lever i. Det är viktigt att understryka att detta är ett gemensamt styre.

Socialdemokraterna har tillsammans med Liberalerna och Miljöpartiet 27 mandat, övriga partier 34. Det innebär att man inte har majoritet i fullmäktige, något Katrin Stjernfeldt inte tror kommer att bli något större problem.
– Jag tror inte att Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet kommer att rösta lika så ofta.

Dagens fråga

Är du mörkrädd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev