En bild tagen med hjälp av robotarmen på marssonden InSights ovansida Foto: NASA via AP/TT

InSight har landat på Mars

Vid niotiden på måndagskvällen togs signalen emot på Nasas Jetdriftslaboratorium i Pasadena, Kalifornien, som bekräftar att rymdsonden InSight landat på Mars yta.

Klockan var 20.53 när en röst i Nasas livesändning utbrast: ”touchdown confirmed” – ”landning bekräftad”. Den har varit på väg ett bra tag. Den 5 maj lyfte InSight från Vandenberg Air Force Base norr om Los Angeles och har sedan dess färdats de 458 miljoner kilometrarna från jorden till den röda planeten.

– Idag landade vi framgångsrikt på Mars för åttonde gången i mänsklighetens historia”, säger Nasa-administratören Jim Bridenstine till Nasas hemsida.

På NASA:s jet-lab i Pasadena jublades det på måndagskvällen. Kris Bruvold, till vänster, och Sandy Krasner från teamet bakom Insight på bilden. Foto: Bill Ingalls/NASA via AP/TT

Sonden gick in i Mars atmosfär med 19 800 kilometer i timmen och hela sekvensen därifrån till att den landade på planetens yta tog bara sex och en halv minut. Bara det är en bedrift i sig. Mars tunna atmosfär är svår att flyga genom och fler Marslandare har misslyckats än som har lyckats.

Hittills har mänskligheten undersökt Mars visuellt från jorden och genom landare som utforskat planeten från ytan. Det här är första gången man tar sig in i planetens innanmäte. Syftet är att borra sig in i planetens inre för att vi ska lära oss förstå hur alla himlakroppar med bergiga ytor – inklusive jorden och månen – har blivit till.

– InSight kommer att studera Mars inre och lära oss värdefull vetenskap när vi förbereder oss för att skicka astronauter till månen och senare till Mars, säger Jim Bridenstine.

InSight på Mars yta när den fällt ut sina instrument. Bild: NASA/JPL-Caltech via AP/TT

Nu kommer man börja ”ta pulsen” på planeten med hjälp av en seismometer (nere till vänster i bild) som fångar upp vågrörelser i marken. En värmeflödessensor (nere till höger) kommer borra sig fem meter in i planeten. På så sätt vill man ta reda på hur aktiv planeten är och varför den är det.

Man kommer också att mäta temperaturen på planetens innanmäte. Man kommer också med hjälp av precisa radioantenner på ovansidan av sonden ta reda på hur planeten rör sig för att ta reda på hur den påverkas av solen. På ovansidan finns också en robotarm som placerar ut instrument, däribland seismometern, på marken.

Dagens fråga

Har du klimatångest?

Loading ... Loading ...

Webbkryss