Centerpolitik för en S-märkt regering

Annie Lööf menar att hon kan tänka sig att släppa fram Stefan Löfven som statsminister – om han viker sig för ett antal liberala krav som hon och Centerpartiet ställer. Hon sätter sig däremot i regering med Löfven oavsett, vilket är rätt beslut: partierna ligger fortfarande för långt ifrån varandra ideologiskt.
Lööf menar att kravlistan handlar om att få debatten att handla om sakfrågorna och var partierna står i förhållande till varandra där, snarare än om ett maktspel.
Kraven som ställs på Löfven är verkligen just liberala. Om han accepterar dem, kommer han på många områden driva Centerpolitik under en socialdemokratisk flagg.
Det är smart av Annie Lööf att göra på det här sättet. Att som mindre parti sönderkannibaliseras av en socialdemokratisk regering vinner varken hon eller den liberala politiken på. Hon lär få möta en svekdebatt oavsett: den rasar redan i sociala medier, av oklara skäl, eftersom Lööf gjort just som hon sagt under valrörelsen. Men oavsett en svekdebatt om att hon överväger en S-märkt statsminister så kan ingen säga annat än att det vore en vinst för Centerpartiet att Sveriges största politiska parti går med på att driva Centerpolitik i regeringsställning. Det verkar i nuläget inte sannolikt, men Socialdemokraterna är mer intresserade av makten än Centerpartiet, så helt omöjligt är det förmodligen inte, även om det är osannolikt.

Dagens fråga

Betalar du med Skånetrafikens app när du åker buss?

Loading ... Loading ...