William Nilsson har avslutat rallycrossåret. Foto: jcraceteknik

William Nilsson fyra i Kapstaden

MOTORSPORT William Nilsson avslutade året med att bli fyra och bäste svensk i den sista deltävlingen av RX2 International Series.

Rallycrossåret avslutades i Kapstaden den gångna helgen. Och precis som tidigare under säsongen så gick det upp och ned för William Nilssons del.
Men till slut lyckades han bli fyra i Sydafrika, vilket gav en total sjunde plats i RX2-serien.
– Jag har under året utvecklats som förare och motgångarna har på flera sätt gjort mig starkare, säger Nilsson i ett pressutskick.
Under den första och andra omgången i tävlingen brast stryrningen efter två olika incidenter. Och i den fjärde omgången åkte den 19-årige skånepågen på en förarglig punktering.

I semifinalen fick han sedan till en mycket bra start från andra led. Men efter tre körda varv så fick han ånyo problem och bromsarna slutade fungera.
Trots alla de här motigheterna så lyckades William Nilsson att sladda sig fram till en andraplats. I finalen låg han på en bra placering när föraren framför fick punktering.
Nilsson hade inget annat att välja på än att väja. Båda förarna krockade ihop och snurrade av banan.
– Där tappade jag så klart chanserna att nå en pallplats i tävlingen. Men det fanns inte mycket att göra i ett sånt läge än att försöka göra det bästa av situationen.
– Med tanke på hur tävlingen gått tidigare är jag nöjd med fjärdeplatsen. Samtidigt har jag visat att tempot finns, även om det inte räckte hela vägen, säger han.

Årets säsong har varit lång och kämpig. Men en del ljusglimtar finns det ändå att ta fasta på. William Nilsson knep ett silver i Supercar Lites-SM och slutade fyra i RallyX Nordic.
Och på det kom den totala sjundeplatsen internationellt.
– Det har varit en sjukt frustrerande säsong, men trots det tar jag ändå med mig ett SM-silver och slutar sjua i världen i den här serien. Så klart siktade jag på ett högre resultat, men ärligt talat: ”shit happens”. Kort sagt, jag stänger luckan för 2018 och öppnar redan nu 2019-års lucka.
Exakt vad som sker nästa säsong är ännu inte bestämt, men det finns i alla fall inga planer på att lägga hjälmen på hyllan.
– Rallycross är en komplex sport. Det handlar inte om att bara gasa och köra, utan det är många komponenter som måste klaffa, förklarar Nilsson.
Samtidigt passar han på att hylla och tacka alla dem som har stöttat honom och hans team.
– Vi gör det här tillsammans, för man hade aldrig någonsin kunnat lyckas ensam, säger Tomelillaföraren.