46 traktorer har stulits hittills i år.

Fler maskiner stulna denna höst

På landet Under årets första nio månader har 46 traktorer stulits. Det är en ökning med fem i från föregående år. Det visar statistik som Larmtjänst tagit fram.

Utöver traktorerna har samtidigt 129 entreprenadmaskiner och redskap anmälts som stulna. Även för maskinerna innebär det en ökning från motsvarande period föregående år med 16 maskiner. Under tredje kvartalet brukar antalet efterlysningar gå upp. Larmtjänst nämner som exempel på sin hemsida att en större stöld av helt nya Linde truckar inträffade i slutet av september i Malmö. Truckarna stals från ett lager och hade ett sammanlagt värde på omkring 1 miljon kronor. Det som det annars stjäls mest av är grävmaskiner, hjullastare och traktorer. Cirka 40 procent av det som blir efterlyst återfinns, men mycket tros försvinna utomlands.
–Vi vet att en del försvinner till Polen och Litauen. Under året har det återfunnits grävmaskiner och andra entreprenadmaskiner i båda länderna, säger utredare Peter Sundman på Larmtjänst.
Under hela 2017 anmäldes totalt 321 entreprenadmaskiner och traktorer som stulna i Sverige. Det var en liten minskning från föregående år. 139 av dem var traktorer och innan året var slut var 108 av traktorerna återfunna. Det värst drabbade länen förra året vad det gällde stulna traktorer var Västra Götalands län, Västernorrlands län och Skåne.

Dagens fråga

Har du varit på bio den senaste månaden?

  • Nej (87%, 563 Röster)
  • Ja (13%, 83 Röster)

Antal röster: 646

Loading ... Loading ...

Webbkryss