Stina Jackson. Foto: Andrew Kowalyshyn

Debutant skrev årets bästa deckare

Deckarpris Stina Jacksons Silvervägen är årets bästa svenska kriminalroman. Det avslöjade Svenska Deckarakademin på Eskilstuna bibliotek på söndagen. Liksom att amerikanska Thomas Mullens Darktown är årets bästa till svenska översatta kriminalroman.

Ovanligt nog blev det en debutant som skrev årets bästa svenska kriminalroman i år. Stina Jackson, som är född 1983, bor numera i Denver i USA men är uppvuxen i Skellefteå.

Det är också i de trakterna hennes bok Silvervägen utspelas. Närmare bestämt i det lilla samhället Glimmersträsk och längs den del av riksväg 95 som kallas Silvervägen och börjar i Skellefteå och sedan löper förbi Arvidsjaur och Arjeplog mot norska gränsen.
Längs den vägen letar den förtvivlade Lelle efter sin 17-åriga dotter Lina som försvann spårlöst när hon väntade vid en busshållplats i närheten av Glimmersträsk.

Boken följer Lelle genom ångestfyllda nätter i bilen längs vägen och man lär också känna ett antal andra personer som var viktiga i Linas liv, liksom Meja som är nyinflyttad till Glimmersträsk och lika gammal som Lina var när hon försvann. Och så försvinner ännu en ung kvinna spårlöst.
Svenska Deckarakademins Motivering till priset lyder: ”Mörk och hypnotisk om marginella existenser i ett stämningsfyllt Norrland.”

Övriga nominerade till årets bästa svenska kriminalroman var Anders de la Mottes Vintereld, Carin Gerhardsens Det som göms i tö, Håkan Nessers De vänsterhäntas förening och Anders Roslunds Tre timmar.

Årets bästa översatta kriminalroman blev alltså den amerikanske författaren Thomas Mullens Darktown. Boken är utgiven av det Lundabaserade förlaget Historiska Media och tar med läsarna till Atlanta 1948. Staden har precis fått sin första svarta polisstyrka och när en fattig, svart kvinna mördas av en vit man är det bara två av poliserna i den gruppen, Boggs och Smith, som är intresserade av att hitta den skyldige.
Motiveringen till Darktowns vinst löd: ”Historisk polisroman i rasismens svarta skugga.”
Thomas Mullen bor i Atlanta och har gett ut ett antal skönlitterära böcker men Darktown är den första som getts ut på svenska.

Övriga nominerade till årets bästa till svenska översatta roman var brittiska Sharon Boltons Hantverkaren, finska Kati Heikkapeltos De försvarslösa, norska Jo Nesbös Macbeth och franska Leila Slimanis Vaggvisa.

Eftersom vinnaren av årets bästa svenska kriminalroman var debutant delade Svenska Deckarakademin inte ut något debutpris i år.
Förra året blev Camilla Grebes Husdjuret årets bästa svenska kriminalroman och danska Ane Riels Kåda bästa till svenska översatta kriminalroman. Då delades också ut ett debutantpris till Niklas Natt och Dags historiska kriminalroman 1793.

Läs mer: