Deckarpris

Debutant skrev årets bästa deckare

Stina Jackson. Foto: Andrew Kowalyshyn
Artikel Deckarpris Stina Jacksons Silvervägen är årets bästa svenska kriminalroman. Det avslöjade Svenska Deckarakademin på Eskilstuna bibliotek på söndagen. Liksom att amerikanska Thomas Mullens Darktown är årets bästa till svenska översatta kriminalroman.

Ovanligt nog blev det en debutant som skrev årets bästa svenska kriminalroman i år. Stina Jackson, som är född 1983, bor numera i Denver i USA men är uppvuxen i Skellefteå.

Det är också i de trakterna hennes bok Silvervägen utspelas. Närmare bestämt i det lilla samhället Glimmersträsk och längs den del av riksväg 95 som kallas Silvervägen och börjar i Skellefteå och sedan löper förbi Arvidsjaur och Arjeplog mot norska gränsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Socialdemokrater tar strid för asylrätten

Marita Ulvskog. Arkivbild.
Marita Ulvskog. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Inrikes
Inrikes Ingen volymsättning av asylinvandringen. Det kräver S-profilerna och tidigare statsråden Marita Ulvskog och Pierre Schori och ytterligare runt 230 socialdemokrater i en debattartikel.

Partiförhandlingarna om den framtida migrationspolitiken är inne i ett avgörande skede. En av stötestenarna är om Sverige ska införa ett volymmål i form av ett tak för hur många asylsökande vi kan ta emot.

Det ska vi inte, anser S-debattörerna.

"Sverige måste fortsätta att stå upp för en human flyktingpolitik. En volymsättning av asylinvandring strider både mot EU-rätten och mot de internationella konventioner som Sverige förbundit sig till", heter det i debattartikeln i Aftonbladet.

Riskerar dominoeffekt

Man noterar att Kristdemokraterna och Moderaterna närmat sig Sverigedemokraterna och vill minska asylinvandringen.

"Det är avgörande att Sverige står upp för asylrätten. Annars ger det en mycket problematisk signal till resten av världen. Det riskerar att bli en dominoeffekt där till sist alla länder stänger sina gränser för flyktingar. Det skulle kunna få ödesdigra konsekvenser i exempelvis länder i närområden till krigszoner som i dag, i alla fall tillfälligt, skyddar miljoner flyktingar undan förföljelse".

Pekar på kongressbeslut

Undertecknarna är på olika nivåer inom socialdemokratin – där finns bland andra riksdagsledamöter, kommun- och regionpolitiker, SSU-medlemmar och vanliga partimedlemmar.

En av dem är tidigare statsrådet och FN-ambassadören Pierre Schori. Han lyfter fram en formulering i partiets kongressbeslut från 2017, som lyder: "permanenta uppehållstillstånd och möjligheten till familjeåterförening ökar tryggheten och främjar en bra etablering".

– Det riskerar att slopas i de här diskussionerna som pågår, säger han till Ekot.

Locket på

Förhandlingar mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna pågick i slutet av veckan. Nu ligger locket på och förhandlingsläget är oklart.

Målet är, enligt Moderaterna, att nå en överenskommelse om migrationspolitiken till den 7 juli. Då ska alla åtta riksdagspartier åter samlas i migrationskommittén

Pierre Schori. Arkivbild.
Pierre Schori. Arkivbild.
Foto: Tina Mangnergård / TT

Trelleborg

MC-förare körde in i stolpe

Trelleborg
Trelleborg En motorcyklist körde in i en stolpe på Bryggaregatan i Trelleborg på lördagseftermiddagen.

Vid klockan 13 44 får SOS Alarm in ett samtal gällande en trafikolycka i korsningen mellan Allén och Bryggaregatan i Trelleborg.

– Det ska då vara en moped eller motorcykel som kört in en vägstolpe enligt inringaren, berättar Lucas Hettman, teamledare SOS Alarm.

Räddningsfordon budades till platsen. Inre befäl på räddningstjänsten Syd uppger att föraren ska ha varit vaken och talbar vid ankomst.

Polis och ambulans är vid 14-tiden kvar på platsen.

– Det är oklart om föraren behöver föras till sjukhus, men en av totalt två ambulanser har lämnat utan att ta med sig personen, säger Lucas Hettman.

Ekonomi

Engelsk utestängning kan slå mot företag

'Våren har varit väldigt dålig för besöksnäringen, sommaren riskerar också att bli det', säger Stefan Westerberg, chefekonomin på Stockholms Handelskammare. På bilden turister i centrala Stockholm. Arkivbild.
"Våren har varit väldigt dålig för besöksnäringen, sommaren riskerar också att bli det", säger Stefan Westerberg, chefekonomin på Stockholms Handelskammare. På bilden turister i centrala Stockholm. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Sverige sätts på nytt i skamvrån när England väljer att öppna landet för resenärer från ett 60-tal länder och territorier – men inte för Sverige.
Beslutet kan få stora effekter på handeln mellan länderna.
– Självklart är det dåligt, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Resenärer från ett 30-tal europeiska länder, bland annat våra fyra nordiska grannar, är från och med den 10 juli fria att resa till England utan att sitta i karantän. Men inte Sverige.

Stefan Westerberg ser både direkta och indirekta negativa ekonomiska effekter av att svenskar fortsatt pekas ut som riskland i Storbritannien.

– Det är dåligt på så sätt att det påverkar bilden av Sverige, och att det i sin tur påverkar affärer.

Drabbad besöksnäring

Han säger att britter sannolikt avskräcks från att resa till Sverige om regeringen inte själv välkomnar svenskar. Det kan få stora effekter på besöksnäringen i framför allt Stockholm, enligt Stefan Westerberg. Ungefär hälften av alla britter som årligen reser till Sverige åker till Stockholm.

– Våren har varit väldigt dålig för besöksnäringen, sommaren riskerar också att bli det och även framöver. Att utländska turister inte kommer hit, i det här fallet från Storbritannien, betyder att kassorna blir fortsatt tomma, säger han.

Han ser även effekter av att de personliga mötena i svensk-brittiska handelsrelationer fortsatt sätts på vänt.

– Tidigare har vi sett att det är viktigt med rörlighet inom koncerner, och även i "business to business", för att upprätthålla goda relationer och göra affärer. Kundmötet är svårt att göra på Skype, det tror vi kommer vara viktigt även framöver, säger Westerberg, som dock lyfter möjligheten att pandemin kan leda till nya beteenden med till exempel fler digitala möten.

Personliga mötet

Det framhåller även Johan Trové, vd på Västsvenska Handelskammaren. Han ser inga särskilda handelsproblem med att de brittiska restriktionerna fortsatt sätter stopp för personliga möten, och refererar till en intervju han nyligen gjorde med Volvo Cars koncernchef Håkan Samuelsson.

– Han säger att "jag kommer inte längre resa tre, fyra dagar till Kina för ett endagarsmöte, eller vara i London över två dagar för några timmars möte. Det kommer inte ske i framtiden".

– Vi märker alltså att många av de här mötena har kunnat hanteras mycket effektivare digitalt, säger Trouvé.

Skulle det bli ett långvarigt stopp för svenskar till England kan det däremot få effekt, tror han.

– Då kan konkurrerande företag som har bättre relation och kontakter komma in på ett helt annat sätt. Men hittills har vi inte sett de effekterna.

Sverigebilden

Än så länge ser han inte heller någon särskilt negativ handelseffekt av den omdiskuterade Sverigebilden. Han framhåller i stället att den svenska strategin har tillåtit många företag att hålla i gång under pandemin.

– Det finns ju två sidor av Sverigebilden: antingen har vi lyckats i vår strategi, eller så har vi inte gjort det. Och det spekuleras ju ganska friskt i det. Hittills tycker jag det väger över i den positiva sidan. På sikt kommer vi nog ha facit på den frågan.

Marc Skogelin/TT

Turister vid en hållplats för en sightseeingbuss i centrala Stockholm. Arkivbild.
Turister vid en hållplats för en sightseeingbuss i centrala Stockholm. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inrikes

Unik svensk miljö omvandlas till kärrmark

Palsens bruna lager av torv och mineraljord har delvis rasat och blottat den grå kärnan av permafrost.
Palsens bruna lager av torv och mineraljord har delvis rasat och blottat den grå kärnan av permafrost.
Foto: Björn Holmer / TT
Inrikes
Inrikes Mängder av egendomliga öar sticker upp i Norrbottens vidsträckta myrmarker, med en helt annan växtlighet som gör det möjligt för insekter och fåglar att leva där. Men öarna sjunker ihop och försvinner i allt snabbare takt, vilket får svåra ekologiska konsekvenser. En ny svensk studie visar vad det beror på.

De märkliga öarna kallas för palsar och kan höja sig nästan tio meter över den omgivande myrmarken. De blir till torrare miljöer i den blöta omgivningen, där blåbär, hjortron, lingon, kråkbär och många andra örter trivs bra. Växtligheten drar till sig pollinatörer, som i sin tur lockar fåglar. Palsarna spelar också en viktig roll för rennäringen, både för bete och för att de utgör säkra transportvägar.

Men palsarna håller på att försvinna.

Enligt en ny studie av den största sammanhängande palsmyren i Sverige, Vissátvuopmi, har palsarnas yta nästan halverats sedan 1955. Totalt handlar det om ungefär 20 hektar som har försvunnit och omvandlats till kärrmark i det undersökta området. Och takten ökar. Sedan mitten av 1990-talet går omvandlingen dubbelt så fort jämfört med 1955–1994.

Stark klimatkoppling

– Genom att jämföra den årliga minskningen med klimatparametrar som nederbörd och temperatur från samma period kan vi se att det finns en stark koppling där, säger Mats Olvmo, naturgeograf vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien som publiceras i Scientific Reports.

Normalt har dessa subarktiska områden präglats av långa, kalla och ganska snöfattiga vintrar och korta somrar. Men i takt med klimatförändringarna har både temperaturen och mängden nederbörd ökat. Sedan 1955 har töperioden under vår och sommar blivit ungefär tre veckor längre, säger Mats Olvmo.

Klimatförändringarna slår bokstavligen mot palsarnas innersta kärna. Den består av permafrost, som under lång tid har vuxit sig större och flutit upp ur den omgivande myrmarken och på så vis tryckt upp torven och mineraljorden över den omgivande ytan. Men på grund av klimatförändringarna tinar permafrosten, så att palsarna sjunker ihop och omvandlas till kärrmark.

Fukt leder värmen

Permafrosten angrips på flera sätt. På vintern leder den ökade nederbörden till tjocka snötäcken som isolerar marken från luftens kyla, så att permafrosten inte växer till. När den extra snön sedan smälter blir torven genomdränkt, vilket effektivt leder ner den ökade sommarvärmen så att permafrosten tinar, förklarar Olvmo.

– Tidigare var förhållandena tvärtom. Under de kalla vintrarna blåste snötäcket bort, så att tjälen kunde tränga djupt ned i marken. Och somrarna var torra, så att torven torkade ut och isolerade permafrosten mot värmen.

För att studera palsarnas utbredning har forskargruppen analyserat flygfotografier, vilket kombinerats med fältstudier på plats. De äldsta användbara serierna av flygfotografier kommer från 1955, så längre tillbaka än så har forskarna inte kunnat jämföra utbredningen.

Men mycket tyder på att palsarnas nedbrytning har pågått åtminstone ända sedan början av 1900-talet. Det framgår av att redan de allra äldsta fotografierna visar en typ av småsjöar som bildas i palsar som är på väg att försvinna, så kallade termokarstsjöar. Dessutom finns det meteorologiska data som går betydligt längre tillbaka i tiden, ända till 1879, vilket ger forskarna en bild av hur klimatförhållandena har förändrats.

– Om våra modeller stämmer så har årsmedeltemperaturen varit ogynnsam för palsbildning ända sedan början av 1900-talet, och årsnederbörden sedan mitten av 1900-talet. Sedan dess har dessa två faktorer samverkat, säger Olvmo.

Kan försvinna helt

TT: Vad kan man göra med den här kunskapen?

– Det är svårt att förhindra det som sker, för det räcker ju inte att skydda området. Det är klart att terrängfordon bidrar till nedbrytningen, men ställt i relation till klimatförändringarna spelar det nästan ingen roll alls. Vår forskning ger ytterligare en bild av hur människans klimatpåverkan förändrar miljön.

TT: Vad är problemet med att de här palsarna försvinner?

– Det får stora ekologiska konsekvenser, eftersom palsarna utgör livsmiljö för så många olika arter i området. Dessutom blir det stora utsläpp av metan och lustgas när permafrosten släpper, två mycket potenta växthusgaser. Det är kanske det största problemet på lång sikt, säger Mats Olvmo.

Om förändringen följer den utveckling som studierna har visat hittills finns det risk för att palsarna försvinner helt i slutet av det här decenniet, tillägger han.

Jörn Spolander/TT

Vissátvuopmi är Sveriges största sammanhängande palsmyr. Här syns palsarna som gråbruna upphöjningar, samt några termokarstsjöar som bildas där palsar är på väg att försvinna.
Vissátvuopmi är Sveriges största sammanhängande palsmyr. Här syns palsarna som gråbruna upphöjningar, samt några termokarstsjöar som bildas där palsar är på väg att försvinna.
Foto: Mats Olvmo / TT

FAKTA

Fakta: Hotade områden med EU-skydd

Palsar är ett slags kupolformade öar i myrmarker som kan bli flera meter höga. De bildas under lång tid då växande permafrost flyter upp och för med sig torv och mineraljord.

På palsarnas överdel skapas unika växtförhållanden, där en mängd olika örter som inte klarar sig i kärrmarken kan leva. Örterna drar till sig pollinerande insekter, som i sin tur lockar fåglar.

Myrområden med palsar kallas för palsmyrar, och finns endast i subarktiska regioner där årsmedeltemperaturen är under –1°C.

Palsmyrar är en så kallad prioriterad naturtyp inom EU:s habitatdirektiv, vilket innebär att de bedöms vara hotade. Palsmyrarnas tillstånd ska löpande övervakas och rapporteras.

De svenska palsmyrarna finns nästan uteslutande i Norrbottens län (99,9 procent), samt i liten utsträckning i Västerbottens län (0,1 procent).

Nästan hälften av Sveriges palsmyrar ligger i fredade områden, som nationalparker, naturreservat och Natura 2000-områden. Den allra största sammanhängande palsmyren, Vissátvuopmi, är dock inte skyddad.

Källa: Kartering av Sveriges palsmyrar, Länsstyrelsen Norrbotten

Inrikes

Silvervargarna: Pensionärer löser grova brott

Ann-Marie 'Ami' Westberg visar upp vargarnas sigill. 'Visst känns det tillfredsställande att sätta någon bakom galler som förtjänar det. Och att ge målsägande upprättelse', säger hon.
Ann-Marie "Ami" Westberg visar upp vargarnas sigill. "Visst känns det tillfredsställande att sätta någon bakom galler som förtjänar det. Och att ge målsägande upprättelse", säger hon.
Foto: Jonas Grönvik/TT
Inrikes
Inrikes ”Silvervargarna” kallas de. En grupp erfarna poliser tillbaka från pensionen för att ta sig an den växande högen med olösta mord, skjutningar och grova våldtäkter.
Senaste fallet: en uppmärksammad dödskjutning i Nacka.

De är legendarer inom poliskåren. Tillbaka för att förstärka polisens utredningsverksamhet, som länge gått på knäna.

– Vi tar oss an allt från utpressningar, mordförsök och mord till grova våldtäkter, säger silvervargen Leif Andersson.

Innan pensionen jobbade han som utredare på Riksmordskommissionen, en grupp erfarna poliser som reste runt i landet för att bistå lokalpolisen i svåra mordutredningar. Nu är han tillbaka. Och precis som förr i gott sällskap.

– Jag fick se startlistan på uppställningen och gick med direkt. Det var som att komma på repmånad och få träffa legendarerna igen, säger Anders Anselius, pensionerad inspektör vid grova brott, numera silvervarg.

Medlemmarna har arbetat med de flesta av de klassiska fallen: från mordet på Anna Lindh och Knutbydramat till den inre kärnan i Palmeutredningen. Tillsammans samlar 20 vargar drygt 600 år i polisyrket.

– En veritabel succé, konstaterar gruppchefen Lars Bröms över en slät kopp "snutkaffe".

Under ett år har Silvervargarna hanterat 120 ärenden. 30 har gått till åtal, varav tio ännu inte kommit upp i rätten. 28 ärenden är fortfarande öppna och utredning pågår.

– Om vi inte tagit dem hade de legat så länge att de inte blivit utredningsbara. Vi har flera domar i svåra våldtäktsärenden, som hållit i hovrätten. Det känns himla skönt att vinna en sådan rättegång, säger Bröms.

Hotade med "kvittopinne"

Mycket tack vare Ann-Marie "Ami" Westberg, tidigare gruppchef vid enheten för familjevåld. Första fallet som varg glömmer hon aldrig.

– En okänd gärningsman, en grov våldtäkt, mycket våld. Hon trodde nog att han skulle döda henne, säger Ami.

Våldtäkten på massagesalongen norr om Stockholm som hon pratar om pågick i två timmar, samtidigt som gärningsmannen höll en "kvittopinne" mot kvinnans hals. Ami och Anselius ringade in mannen genom att spåra en påfyllning av ett kontantkort till en kiosk med övervakningskamera.

– Jag kan säga med ålderns rätt, att det var med erfarenhet och nyfikenhet som vi till slut fick tag på en misstänkt person. Vi lyste honom och han trillade in, säger Ami.

I rätten stod ord mot ord. Mannen hävdade att han blivit erbjuden sexuella tjänster.

– Vi skickade kvittopinnen på analys. Den kom tillbaka och gav ingenting. Då började vi fundera, och hörde med henne hur han höll i den. Vi skickade den igen och fick träff på fingrarna.

Mannen dömdes till tre och ett halvt år i fängelse samt utvisning.

– Poliserna i nord jublar. De hade dåligt samvete, de visste att det fanns mer att jobba med, säger kriminalinspektör Christin Portnoff, en av poliserna i det så kallade "navet" runt vargarna.

Totalt 32 års fängelse har dömts ut i vargarnas domar som vunnit laga kraft.

Senaste fallet i rätten var en dödsskjutning i Nacka. En man i 30-årsåldern åtalades för mord, alternativt vållande till annans död, efter att en bränd och skjuten kropp hittats dumpad vid en gård norr om Stockholm.

– Förhörspatrullerna för de misstänkta bestod av fyra vargar. Det är så här vi ska nyttja dem. Ingen slår dem på fingrarna i hantverket, säger Bröms.

Svårlösta fall

Domen kom i fredags: tingsrätten friar mannen från mord och vållande till annans död.

– Det är ett svårt ärende, med det slutna rummets problematik. Tre personer går in i ett rum och två går ut levande, säger Bröms.

Skjutningar och konflikter i gängmiljö är svårlösta fall. Få pratar med polisen. Samtidigt har bevisbördan i domstolarna ökat, anser gruppen.

– För att nå en fällande dom fordras mycket mer teknisk bevisning i dag, kontra för femton år sedan, säger Olle Andersson, tidigare spaningsledare på narkotikaroteln.

Även de kriminella strukturerna har förändrats, säger han.

– Lojaliteter kan skifta fort, vilka du tillhör och sympatiserar med.

"Får springa med vapnen"

Samtidigt går kriminaliteten ner i åldrarna, med nätverk som utnyttjar barn och unga. Ny lagstiftning för att stävja vapenbrott kommer inte åt problemet, konstaterar Leif Andersson från gamla Riksmord.

– Den nya lagstiftningen höjde minimistraffet för grovt vapenbrott. Är du över 21 får du två år. Men en 15-åring som bär vapnet får inte mer än några månader. Ungarna får springa med vapnen.

Samtidigt blir springpojkarna meriterade.

– Vad är det för talesätt de har? "Brösta en fyra för att bli en hundragubbe", säger Olle Andersson och syftar på uttrycket bland unga kriminella, att man som minderårig är redo att sitta fyra år på sluten ungdomsvård för ett mord och därmed bli en fullvärdig medlem i ett kriminellt nätverk.

Jonas Grönvik/TT

Framgången bakom Silvervargarna? Erfarenhet, men också flockmentalitet. 'Jag är här för att jobba tillsammans med de andra', säger Olle Andersson, tidigare spaningsledare på narkotikaroteln.
Framgången bakom Silvervargarna? Erfarenhet, men också flockmentalitet. "Jag är här för att jobba tillsammans med de andra", säger Olle Andersson, tidigare spaningsledare på narkotikaroteln.
Foto: Jonas Grönvik/TT
'De är lojala och hängivna. De har alla ett enormt polishjärta', säger gruppchefen Lars Bröms om Silvervargarna.
"De är lojala och hängivna. De har alla ett enormt polishjärta", säger gruppchefen Lars Bröms om Silvervargarna.
Foto: Jonas Grönvik/TT

FAKTA

Fakta: Silvervargarna

Silvervargarna avlastar utredningsverksamheten främst i polisområde Stockholm syd och nord. Runt vargarna jobbar fyra ordinarie utredare, en förundersökningsledare samt en gruppchef.

Flera av Silvervargarna har jobbat inom Palmegruppen, Gärningsmannaprofilgruppen och Riksmordskommissionen. De har under sina karriärer varit involverade i flera stora kriminalfall de senaste 20 åren.

Räv är ett uttryck inom kåren för en nyutbildad polis. "Dra in svansen efter dig och stäng dörren", är en klassisk pik från chefen. "Vi funderade på att döpa gruppen till Silverrävarna, efter de äldre gorillorna med silverrygg", berättar Lars Bröms. En kollega i polishuset sa en dag fel och frågade om Silvervargarna. "Det var en felsägning, men namnet var bra".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Utrikes

Största pubstoppet på 350 år är över

Prins William fick tjuvstarta puböppningen med en cider, när han i fredags besökte The Rose and Crown i Snettisham på Englands ostkust.
Prins William fick tjuvstarta puböppningen med en cider, när han i fredags besökte The Rose and Crown i Snettisham på Englands ostkust.
Foto: Aaron Chown/pool/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det har varit den första landstäckande nedstängningen av pubar i England sedan pesten på 1600-talet. Men nu kan ölen i pint-glasen flöda igen.
Återöppningen kommer dock med varningar och oro.

Från och med lördagen tillåts de 28 000 pubarna i England åter öppna efter flera månaders covidrestriktioner, och branschorganisationen BBPA uttrycker förhoppningar om att 80 procent av alla etablissemang nu kommer i gång igen. Normal omsättning kan dock inte väntas förrän om minst ett år, varnar BBPA.

– Detta har varit otroligt tufft för oss och för våra kunder, säger Clive Watson från företaget City Pub Group.

Slaget blev särskilt kännbart, eftersom den brittiska pubnäringen just varit på väg att vända en långvarig trend med konkurser och nedläggningar. Bland annat i London har kvarterspubar i åratal, en efter en, bommat igen – men förra året noterades en ökning av antalet öppna ställen igen i landet, rapporterar BBC.

För att hitta någon motsvarighet till coronanedstängningen får man gå tillbaka till "Stora pesten", det sista massiva böldpestutbrottet, som drabbade bland annat London 1665–1666.

Nordirland lät sina pubar öppna i fredags. Wales och Skottland är mer skeptiska kring att covid-19:s härjningar verkligen är under kontroll, och låter preliminärt pubar börja öppna den 13 respektive 15 juli.

Lagfarter SkD

Huset på Dragarörsvägen 168 i Vollsjö sålt igen – andra gången på kort tid

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Alfred Hammarlund, 21 år, är ny ägare till fastigheten på Dragarörsvägen 168 i Vollsjö. Ägarbytet blev klart i maj 2020 och köpesumman blev 900 000 kronor. Den tidigare ägaren köpte huset så sent som oktober 2019 för 800 000 kronor. Huset har en boyta på 97 kvadratmeter.

För bara två månader sedan såldes ett annat hus en dryg kilometer därifrån, på Vallarumsvägen 292. Där blev priset för det 187 kvadratmeter stora huset 1 500 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Grönt ljus för F1 – efter negativa tester

Ingen bekräftad smittad inför premiären i Formel 1. Arkivbild.
Ingen bekräftad smittad inför premiären i Formel 1. Arkivbild.
Foto: Lisa Abrahamsson/TT
Sport
Sport

Formel 1 har genomfört omfattande coronatester inför premiären – där ingen bekräftats smittad.

Totalt har 4 032 personer testats mellan 26 juni och 2 juli, däribland förare, stallmedlemmar och annan personal.

Enligt Formel 1 kommer alla inblandade att testas var femte dag.

F1-karusellen inleds under lördagen med tidskval inför söndagens GP-premiär i österrikiska Spielberg.

NÄSTA ARTIKEL